Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 5. 10. 2021.

| Društvo

Posle 15 godina Ministarstvo se predomislilo - ne prodaju leskovački aerodrom, kažu neophodan vojsci

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
gazela
Ponovo će vojne letelice sletati na aerodromu u Leskovcu; Ilustracija; foto: Vanja Keser

Nakon što je 2006. godine Ministarstvo odbrane stavilo na prodaju aerodrom u Leskovcu, a potom 2019. isto učinila i Direkcija za imovinu, sada se od ove odluke odustalo. Kako je povrđeno Južnim vestima iz Ministarstva, ovaj aerodrom nije više na prodaju jer je, navode, neophodan za funkcionisanje sistema Vojske, a dodaju i da je pokrenut postupak za njegovo izuzimanje iz Master plana.

Leskovački aerodrom napravljen je još davne 1923. godine, a pre 15 godina ga je resorno ministarstvo je oglasilo njegovu prodaju, što je otežavalo rad i funkcionisanje samog aero-kluba ”Saša Mitrović”, jer taj klub nije dobijao dozvolu za letenje. Krajem 2019. godine aerodrom koji se nalazi u naselju Mira zajedno sa još 21 vojnim objektom Republička direkcija za imovinu Srbije stavila je na oglas za otuđenje nepokretne imovine koja nije potrebna za funkconisanje Vojske Srbije.

Ipak, više od godinu dana kasnije, doneta je odluka da se aerodrom u Leskovcu ipak izuzme iz Master plana i da je potreban za funkcionisanje sistema Vojske.

Na osnovu izvršene analize doneta je odluka da je aerodrom u Leskovcu neophodan za funkcionisanje sistema odbrane i pokrenut je postupak za izuzimanje istog iz Master plana nepokretnosti i stavljanje u funkciju Vojske Srbije. Nakon donošenja zaključka Vlade Republike Srbije o izmeni Master plana, aerodrom u Leskovcu biće korišćen za potrebe Vojske Srbije, kao neposrednog korisnika nepokretnosti - navode iz Ministrastva odbrane.

Ovakva odluka, prema rečima iz kabineta gradonačelnika Leskovca, sada može da raduje, jer se očekuje da će nadležni i avionima AK ”Saša Mitrović” dozvoliti normalno funkcionisanje, kao i da će Leskovčani opet iznad svog grada moći da vide sportske avione, paraglajdere i vožnje balonima.


Neki građani tvrde da se aero-klub koristi samo za političku promociju, iz kluba to demantuju

Nakon što se gradonačelnik Leskovca pre 20 dana u aero i konjičkom klubu družio sa najmlađim Leksovčanima, Južnim vestima javili su se građani koji tvrde da se aero-klub otvara samo jednom godišnje i to kada je Goranu Cvetanoviću to potrebno kako bi promovisao sebe i vladajuću partiju. Aero-klub Saša Mitrović Leskovac Očekuje se dozvola i za psortsko letenje, Ilustracija; foto: B. A.

Klub je zaključan, a predsednik kluba je Cvetanovićev šofer i klub se otvara samo kad je njemu to potrebno. Slična stvar se desila i pre nekoliko godina kada je ispred LKC-a za vreme neke dečje manifestacije bio postavljen štand AK ”Saša Mitrović” kako bi deca iz LKC-a odmah naišla na štand. Kad su deca sa roditeljima krenula da razgledaju i da se okuplja veliki broj ljudi, eto gradonačelnik koji će tu da drži nekakvu konferenciju. Tako je iskoristio i decu i njihove roditelje za sopstvenu promociju - kažu Leskovčani.

Ipak, da klub normalno funkcioniše kratko je prokomentarisao i direktor AK ”Saša Mitrović” Goran Mladenović, a razlog zbog koga nije mogao da objasni jeste upravo to što trenutno vozi.

Klub sasvim normalno funkcioniše, odluka da aerodrom više ne bude na prodaju raduje jer za to najviše zaslužan gradonačelnik Cvetanović i lokalna samouprava koji su uložili silne napore da se odluka promeni - rekao je Mladenović.

Iz Vazduplohovnog saveza Srbije kažu da je AK ”Saša Mitrović” uredno registrovan, da se takmiči kad god se organizuju takmičenja širom Srbije, ali i da im je nepoznato kako sam klub funkcioniše i koliko trenutno ima registovanih takmičara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    14:38 // 29. 10. 2021.

    Za sportski aerodrom i u Vranju!

  • leskovcanin

    20:08 // 5. 10. 2021.

    Aero klub ne funkcionise. Sve u tekstu je tacno, otvaraju jednom godisnje da bi promovisali stranku uzurpirali su klub. Postoje i krivicne prijave!

    • Mobingovani član

      03:41 // 1. 3. 2022.

      Tako je, bili su inspektori a zatim je sve zataškano. S obzirom na to da je kompletan upravni odbor kluba zamenjen članovima SNS-a čije pristupnice su antidatumirane da bi učestvovali na brzinski održanoj nelegitimnoj skupštini kluba prošle godine, nema šta da nas čudi.

  • Stra

    15:42 // 5. 10. 2021.

    Znaci na jugu Srbije ce se opet braniti 'jug' Srbije komandom i patriotskim pesmama iz Beograda. Parade, Ruske baze, vojni aerodromi, zveckanje oruzjem na vezbama... Vojvodina je 1000 puta bezbednija za zivot. Ma, bolja u svakom smislu.

    • Branko

      17:10 // 5. 10. 2021.

      Vojvodina je sada bolja jer su '45 vise desetina fabrika iz Leskovca i Nisa izmestene u Sloveniju i Hrvatsku, dobijate vise para iz budzeta, nemate teroristicku drzavu na par desetina kilometara, ljudi ne rade samo u robovlasnickim fabrikama, nezaposlenost nije skoro 40%, niti je prosecna plata oko 40.000... A ruska baza inace ne postoji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: