Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:01, 16. 6. 2011.

| Društvo

Leskovački pekari počeli štrajk glađu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
umipek

LESKOVAC – Pokretanje proizvodnje, isplata jednogodišnjih minimalnih zarada, povezivanje dvogodišnjeg radnog staža i realizacija socijalnog programa su zahtevi radnika Umipeka na početku štrajka glađu.

Pedesetak radnika Umipeka, nekada najveće mlinsko-pekarsker industrije na jugu Srbije, kolektiva u kome je pokrenut stečajni postupak, zahtevaju od nadležnih organa da njihov kolektv ne propadne kao mnoge firme na jugu Srbije.

Leskovački pekari najavljuju i blokadi puta koji vodi ka njihovog fabrici, ali i industrijskoj zoni grada u kojoj se nalazi desetak firmi. Nenad Milenković, predsednik samostalnog sindikata Umipeka kaže da će taj putni pravac blokirati svojim telima i tu će ostati dok ne budu pokrenute mašine u pekari.

U Umipeku je pre obustave bilo angažovano nešto više od stotinu radnika, a stečaj je pokrenut sud u Pančevu na zahtev firme Maber komerc iz Pančeva, gde je, pod čudnovatim okolnostima prebačeno sedište leskovačkog Umipeka.

- Jedina preporuka radnicima je da pod hitno stečajnom upravniku u Pančevu, preko suda u Leskovcu, dostave izvršne naslove Osnovnog suda i da prijave svoja potraživanja jer po zakonu imaju prioritet u naplati – rekao je još pre nekoliko dana Živojin Stefanović, predsednik Gradske skupštine, inače diplomirani pravnik, koji precizira da je Umipek još jedno u nizu leskovačkih preduzeća koje će otići na doboš i stotinak radnika neća imati posao, odnosno ostaće na ulici.

U pekarskoj industriji Umipek proizvodnja je prestala oktobra prošle godine zbog, kako je obrazloženo, nerentabilnog poslovanja i ogromnih gubitaka. Radnici su više puta negodovali, štrajkovali glađu, kako bi proizvodnja bila obnovljena, ali je umesto "lažnih obećanja" o nastavku rada usledio stečaj i uskoro se može očekivati kraj postojanja kolektiva duge i bogate prošlosti.

Zaposleni u ovoj firmi zahtevali su pre dvadesetak dana na protestu ispred zgrade lokalnog parlamenta, poštovanje Kolektivnog ugovora, ali i aktuvnu ulogu lokalne samouprave u rešavanju njihovog radno-pravnog statusa.

Posle promene vlasničke strukture, Umipek je najpre kupio niški biznismen Jovica Stefanović Nini, ali je Agencija za privatizaciju sa njim raskinula kupoprodajni ugovor zbog nepoštovanjao, a sada je većinski vlasnik Nebojša Bošković, koji je kupio kolektiv za 28 miliona dinara. Pema računici Samostalnog sindikata, samo za neisplaćene zarade dugovanja iznose 28 miliona dinara i 17 miliona su obaveze za neuplaćene doprinose fondovima penzijskog i zdravstvenog osiguranja.

- Neko ko ne živi u Leskovcu ne zna šta je Umipek bio nekada, a sada je zbog nedomaćinskog rada došao do prosjačkog štapa za šta je kriv novi vlasnik koji nas je, slobodno možemo da kažemo, opljačkao – kaže Nenad Milenković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: