Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:07, 26. 2. 2019.

| Društvo

Leskovački profesori dobitnici priznanja Društva za srpski jezik i književnost

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
profesori leskovac
Leskovčanima priznanja za uspehe u radu, foto: B. A.

Troje profesora srpskog jezika i književnosti iz Leskovca dobitnici su priznanja za zalaganje u radu i uspehe koje su njihovi učenici ostvarivali na književnim olimpijadama. Društvo za srpski jezik i književnost ovakva priznanja dodelilo je prvi put, a ocenjivali su šestogodišnji rad profesora srednjih i osnovnih škola.

Vladimir Mičić, profesor u leskovačkoj Gimnaziji, Jasmina Anđelković nastavnica u Osnovnoj školi “Aca Sinadinović” u Predejanu i Milica Mišić, profesorka Medicinske škole, dobitnici su priznanja za velika zalaganja u radu s učenicima.

Društvo je, priča profesor Mičić, dodeljivalo priznanja u dve kategorije - za rezulatate ostvarane na republičkim takmičenjima iz srpskog jezika i jezičke kulture i onima na književnim olimpijadama. vladimir micic Nagrađeni za uspehe na Književnim olimpijadama, foto: privatna arhiva

Razmatran je ciklus rada od 6 godina, a mi smo nagrađeni jer su naši učenici ostvarili izuzetne rezultate na književnim olimpijadama - kaže Mičić.

Jablanički okrug je, što se juga Srbije tiče, kaže on, okrug sa najviše nagrađenih profesora.

U ovoj kategoriji u Niškom i Pirotskom okrugu nagrađena je po jedna profesorka osnovne škole, u Pčinjskom dve profesorke u kategoriji srednjih škola, a ukupno je priznanja dobilo 67 profesora.

U kategoriji takmičenja iz srpskog jezika i jezičke kulture nagrađeno je ukupno 37 profesora, a među njima su i profesorke iz Niša i Vranja.

Inače, ovo je prvi put da Društvo za srpski jezik i književnost, od svog osnivanja 1910. godine, dodeljuje ova priznanja.


“Ovo je uspeh i dece sa kojom radimo”

Nagrade na književnim olimpijadama, a samim tim i ova prizanja, pričaju profesori, izostali bi da nije bilo ljubavi učenika prema ovom predmetu, kao ni obostranog rada. proznanje jasmina I pored malog broja učenika, Anđelkovićeva uspe da nađe takmičara, foto: B. A.

Iako škola u Predejanu ima malo đaka, priča Jasmina Anđelković, ima onih kod kojih uspe da stvori ljubav prema jeziku i čitanju.

Uspem da svake godine nađem učenike koji su skloni čitanju i da zajedničkim radom postignemo rezultate. Zadovoljna sam, to su dobra deca, ona vole da rade, samo ih nekad treba pogurati - kaže Anđelkovićeva.

Da bi došli do republičkog takmičenja, sa kog su se vrednovale nagrade za ova priznanja, učenici moraju proći ciklus takmičenja od školskog, preko opštinskog i okružnog.

Oni moraju imati znanja iz svih prethodnih godina. To je zaista naporno, ali kada ima rezultata, sav trud i rad se isplati - kaže profesorka iz Predejana.


Mišićevoj i specijalno priznanje za nastavnički uspeh

Među dvoje dobitnika specijalnih priznanja profesorima srednjih stručnih škola, našla se i Milica Mišić. Ovo priznanje itetkako je važno jer, kako kaže, učenici stručnih škola moraju da ulože dodatan napor i rade više s obzirom na to da je programom obuhvaćeno manje gradiva nego u gimnazijama. specijalno priznanje Mišićeva jedna od dve dobitnice specijalnog priznanja, foto: M. M.

Srpski jezik se u srednjim stručnim školama obrađuje sa 3 časa nedeljno, to je u proseku 95 časova godišnje. S obzirom na to da se mnogo više stvari obrađuje u gimnazijama i da se deca takmiče po njihovom programu, mi smo te časove morali da nadoknadimo - objašnjava Mišićeva.

Iako su imali desetine dodatnih časova, ni njoj, a ni deci to nije bio napor.

To je definitivno stvar ljubavi prema književnosti, zbog čega su i usledili ti rezultati. Dobre dece uvek ima, samo ih treba motivisati da rade. Četvoro naših učenika je za 2 godine Medicinskoj školi donelo 6 republičkih nagrada - kaže ona.

Ova priznanja su značajna jer, kako kažu, pokazuju da profesori i u vremenu društvenih mreža i onlajn medija uspevaju da motivišu decu da čitaju knjige i da neguju kulturu pisane reči.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: