Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:34, 5. 6. 2020.

| Društvo

Leskovački samohrani roditelji ostali bez paketa, prednost dobile druge organizacije

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Park Leskovac, foto Bojana Stamenkovic
Samohrani roditelji nezadovljni; foto: JV/B. Stamenković

Iako je, kako kažu, prema dogovoru sa Fondacijom Divac, od ove humanitarne organizacije trebalo da dobiju pakete pomoći sa hranom i higijenskim sredstvima, leskovačko udruženje samohranih roditelja ostalo je bez njih i za to optužuje drugu stranu. Iz fondacije porodice Divac odgovaraju da nije bilo moguće obuhvatiti donacijama sve organizacije i pojedince kojima je pomoć potrebna, ali da paketa pomoći za Leskovac ima.

Saradnja leskovačkog Udruženja samohranih roditelja Tate i mame U-tim sa Fondacijom Divac ugovorena je na početku vanrednog stanja kada ih je, kako kažu iz ovog Udruženja, kontaktirala predstavnica ove fondacije sa željom da pomognu leskovačkim samohranim roditeljima i njihovoj deci.

Pomoć je trebalo da bude u vidu paketa hrane i higijene, te smo shodno dogovoru Fondacije i Udruženja izdali saopštenje za javnost o tome. Po instrukcijama Fondacije sačinili smo spisak 150 porodica koje bi trebalo da dobiju tu pomoć i o tome obavestili predstavnika Fondacije - kažu u Udruženju.

Oni tvrde da su dogovoreni tehnički detalji prijema i podele paketa do najmanje sitnice, a da je jedino ostao sporan datum.

Prvo je bilo reči da to bude početkom maja, pa krajem maja, a onda su pomerili za mesec jun, da bi na kraju iz Fondacije, i to tek kada smo ih mi pozvali da pitamo šta je sa paketima, saopštili da su te pakete dali Leskovačkom centru za socijalni rad kao i 450 drugih takvih paketa, što je ukupno 600 - kažu samohrani roditelji.

Za decu iz jednoroditeljskih porodica sa spiska nema paketa, kažu u Udruženju, iz kojeg su razočarani, jer su već obavestili sve korisnike da će dobiti pakete.

Ovoliku neozbiljnost i poigravanje sa socijalno ugroženom kategorijom društva nismo očekivali, naročito ne od nekog ko se trudi da ostavi utisak ozbiljnog udruženja kao što to pokušava da bude fondacija Divac - kažu u Udruženju.

Kažu da njihovi članovi neće dobiti pakete, te da roditelji i deca iz jednoroditeljskih porodica Leskovačkog okruga ponovo ispadaju manjina u sopstvenoj državi.


Fondacija Divac: Žao nam je što nismo mogli da obuhvatimo sve

Iz Fondacije proslavljenog reprezentativca, sada menadžera Sakramento Kingsa, kažu da su na početku vanrednog stanja radili mapiranje potreba stanovništva u celoj Srbiji i da su kontaktirali sve lokalne samouprave, udruženja, organizacije i centre za socijalni rad.

U skladu sa sredstvima koje smo imali od naših donatora i u dogovoru sa 58 udruženja i centara za socijalni rad u opštinama koje su odabrane u saradnji sa partnerima i donatorima, pripremljena je lista za raspodelu 10.000 paketa u 7 gradova Srbije. Među sedam gradova je i Leskovac - kažu u Fondaciji Divac.

Paketi će Leskovčanima biti podeljeni u subotu, 6. juna, kako kažu u Fondaciji, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, udruženjem MNRO Leskovac, Školom za osnovno i srednje obrazovanje “11. oktobar“, Udruženjem Žene za mir i Udruženjem roditelja Ringeraja.

Udruženja samohranih roditelja Tate i mame U-tim na spisku nema, a iz Fondacija Divac dodaju da u fazi intenzivnog terenskog rada nije bilo moguće obuhvatiti donacijama sve organizacije i pojedince kojima je pomoć potrebna, kao što je Udruženje samohranih roditelja iz Leskovca prema čijem radu, kako kažu, imaju veliko poštovanje.

Planirano je da po dobijanju sredstava za nastavak akcije za nabavku paketa uključimo i ostale organizacije i građane kojima je pomoć potrebna - kažu u Fondaciji.

U Leskovcu će biti podeljeno ukupno 765 paketa najugroženijim stanovnicima među kojim su nezaposleni koji ne dobijaju druge vrste pomoći, samohrani roditelji, staratelji koji ne primaju naknadu, izbeglice, porodice i staračka domaćinstva iz udaljenih sela i članovi udruženja MNRO.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: