Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:38, 25. 2. 2020.

| Društvo

Leskovački student i Nišlija osvojili medalje na Kulinarskoj olimpijadi

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
keljanovic i radickocvci
Keljanović i Radičković sa medaljama

U konkurenciji preko 70 zemalja sveta i pred oko 30.000 posetilaca na Kulinarskoj olimpijadi u Štutgartu student Visoke poslovne škole u Leskovcu Aleksandar Keljanović osvojio je srebrnu medalju u konkurenciji rezbarenja hrane, a kao član juniorskog tima Kulinarske federacije Srbije Nišlija Andrija Radičković je u disciplini "restoran nacije" osvojio bronzanu medalju.

Na prestižnom takmičenju, 25. Kulinarskoj Olimpijadi u Štutgartu Srbiju su predstavljala dva tima - Junior chef club i Kulinarska federacija Srbije (KFS).


Srebro za leskovačkog studenta

chef junior club Predstavnici Srbije iz Chef junior club-a; foto: A. K.

Član Junior chef club-a Aleksandar Keljanović, rodom iz Vrnjačke Banje, a student Visoke poslovne škole u Leskovcu, doneo je srebrnu medalju u disciplini rezbarenje uživo, što je najveći uspeh nekog iz Srbije na ovom takmičenju.

Bilo je savršeno, jedno odlično iskustvo. Mogli smo da vidimo koje su nove tehnike, ali i da prikažemo drugima naše nove tehnike. Imao sam dva rada, prvi u kvalifikacijama i drugi u finalu. Za oba rada sam imao po tri sata, a morao sam da prikažem što više tehnika u rezbarenju. U finalu sam imao pet jela, sa novim oblicima i tehnikama - priča Keljanović.

Pored studija, Keljanović je radio na Kranjskoj Gori, na Bledu, u Crnoj Gori, a imao je prilike da tri godine radi sa ruskim master šefom.

Dobar kuvar trebalo bi da zna i modernu i tradicionalnu kuhinju i ja se trudim da pokupim što više tehnika i znanja. Volim što više termičkih obrada, da pratim standarde - dodaje Keljanović.

Tim iz Srbije, koji je osvojio i dve bronzane medalje, uz Keljanovića činili su Aleksandar Tomić, kapiten Marko Komadina, Jovan Tomović, Uroš Bolić, Ivan Cimburović i Aleksa Sušić.


Bronza za Nišliju

ekipa kfs Ekipa KFS-a; foto: A. R.

Na Olimpijadi, na čijem je otvaranju u stilu olimpijskih igara bilo i baklje i defilea nacionalnih timova, dnevno je radilo 14 kuhinja, koje su servirale 1.200 obroka, 7 ketering tima su proizveli 840 obroka i 180 individualnih kategorija.

Juniorski kulinarski Srbije, pod vođstvom Kulinarske federacije Srbije, činilo je 11 članova, a među njima je bio i 22-godišnji Nišlija Andrija Radičković koji je sa timom osvojio bronzanu medalju u disciplini restoran nacije.

Restoran nacije je disciplina u kojoj kuvari pripremaju meni od tri ganga (predjelo, glavno jelo, desert) za 60 ljudi u vremenskom intervalu od 5 sati predpripreme i 2 sata pripreme i izdavanja jela, u a la carte restoranu - kažu u Federaciji.

kfs, foto ar foto: A. R.

Radičković je u rodnom gradu završio Srednju ugostiteljsku školu, a sada je na studijama gastronomije na Viskoj hotelijerskoj školi u Beogradu.

U konkurenciji juniorskih timova na Kulinarskoj Olimpijadi koja je prvi put održana 1900. godine, Srbiju su, pored Radičkovića, činili i Tatjana Bodvaji, Dušan Grujić, Vladimir Jež, Aleksandar Leovac, Aleksandar Vašalić, Mia Vučković, Marija Jakubiv i Danijel Vasiljković.

U pripremama juniorskog tima učestvovao je ceo tim Kulinarske federacije Srbije, kao i članovi Asocijacije šefova kuvara Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    12:18 // 25. 2. 2020.

    Svaka čast. Za to je zaslužna najbolja prof kuvanja Cvetanka Ilić

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: