Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:31, 16. 6. 2020.

| Društvo

Leskovačko udruženje: Uredba o zamenskom putovanju neustavna

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
uredba
Uredba neustavna, foto: printskrin

Da je Uredba o ponudi zamenskog putovanja za turistički aranžman koji je otkazan ili nije realizovan zbog pandemije virusa korona neustavna i krši mnoga prava potrošača, smatraju u leskovačkom Udruženje građana Tim 42. Zbog niza nepravilnosti sa Uredbom, ovo udruženje podnelo je Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu zakonitosti.

Novom Uredbom, građani koji su uplatili aranžman do 15. marta ove godine imaju mogućnost da sa agencijama dogovore zamensko putovanje koje mogu da iskoriste najkasnije do 31. decembra 2021. godine. Ukoliko zamensko putovanje ne bude realizovano do pomenutog datuma, građani će imati pravo na povraćaj novca do 15. januara 2022. godine.

Propisan je i poseban način i uslovi ponude, a u ovom Udruženju kažu da su odredbe takve da su derogirana prava potrošača, odnosno korisnika usluga predviđena Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Organizator turističkog putovanja može putniku da ponudi zamensko putovanje za nerealizovano turističko putovanje koje je u celosti ili delimično uplaćeno zaključno sa 15. martom 2020. godine, bez obzira na period realizacije, a koje je otkazano ili nerealizovano u periodu vanrednog stanja ili kasnije usled okolnosti koje su prouzrokovane bolešću kovid-19. Obavezivanje potrošača da pristanu na zaključivanje novog ugovora ili na to da im se postojeći ugovor menja, oslobađanje organizatora putovanja obaveze da ispuni svoj deo ugovora i obavezivanje potrošača/korisnika usluga da prihvati ponudu zamenskog putovanja koju organizator učini suprotno je odredbama Zakona o obligacionim odnosima - navode u ovom Udruženju.

Pored svega ovoga, spornom Uredbom su onemogućena prava potrošača koja su propisana Zakonom o zaštiti potrošača, a pre svega pravo na odustanak od putovanja.

Ovim propisom ukinula se i obaveza saobraznosti turističkog putovanja jer sada organizator faktički garantuje samo da će ponuditi ono putovanje koje je iste vrednosti (a ne isto putovanje, na istoj destinaciji i u istom hotelu). Samim tim uskraćeno je i pravo potrošačima, odnosno korisnicima usluge da reklamiraju nesaobraznu uslugu što je jedno od njihovih osnovnih prava - kažu oni.

Uredbom su i isključene neke odgovornosti organizatora putovanja i obaveze koje proizilaze iz Zakona o turizmu i teret stavljen na potrošače odnosno korisnike usluga, dodaju oni, a svi građani koji su zaključili svoje ugovore pre proglašenja vanrednog stanja suštinski su diskriminisani u ostvarivanju svojih potrošačkih prava.

Ustavnom sudu podneli su Inicijativu za ocenu zakonitosti Uredbe o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti kovid-19 i očekuju odgovor nadležnih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: