Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:59, 5. 6. 2023.

| Društvo

Leskovčani i Vranjanci svečanim liturgijama i litijama obeležili gradsku slavu

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
344794869_274173761688834_23630699401291233_n
Litijama obeležen Duhovni ponedeljak; foto: M. M.

Presecanjem kolača, svečanim liturgijama i litijama gradsku slavu, Duhovni ponedeljak, danas su obeležili Leskovčani i Vranjanci.

Za razliku od prethodnih godina, svečanu liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Leskovcu, umesto episkopa niškog Arsenija, služio je jerej Mile Jovanović, nakon čega su okupljeni građani prošetali ulicama Leskovca, da bi slavski kolač bio presečen u svečanoj sali Skupštine grada. 343770322_553827660163159_5208230229699980131_n Domaćin slave u Leskovcu bivša poslanica iz redova SNS-a; foto: M. M.

Leskovac na jedan specifičan način obeležava slavu svoje crkve Svete Trojice, gde svi dolaze, na čelu sa gospodinom gradonačelnikom, da zajedno svi u svom hramu, ne gledajući na pripadnosti, proslavimo krsnu slavu. Ja ove reči danas govorim kao pohvalu, mislim da možemo svi da se pohvalimo jer je mnogo ljudi prošlo danas gradskim ulicama. Mi smo tamo prošli da ovaj blagoslov iz crkve pronesemo kroz grad i da ga podelimo sa svima, da ne bude da smo ga zaključali u hramu - rekao je jerej Jovanović.

Domaćin slave ove godine bila je bivša narodna poslanica SNS-a Olivera Pešić, koja je slavu prenela takođe bivšem poslaniku Žarku Bogatinoviću, domaćinu slave naredne godine.


Liturgiju u Vranju služio Pahomije

12091-AOXGaemt4vpl-1200 Pahomije služio liturgiju; foto: Grad VranjeU Vranju su, nakon liturgije koju je povodom gradske slave sa sveštenstvom služio vladika vranjanski Pahomije, takođe održane litije, a gradonačelnik Slobodan Milenković istakao je jedinstvo crkve i lokalne samouprave.

Grad Vranje i Eparhija vranjska nastavljaju dobru saradnju kao i u godinama koje su za nama. Lokalno rukovodstvo podržalo je sve zajedničke aktivnosti. Podsetiću, u oktobru smo imali obeležavanje značajnog jubileja, 690 godina postojanja manastira Sveti Nikola u Vranju, kada smo ugostili brojne državne zvanice i crkvene velikodostojnike. Podrška lokalne samouprave neće izostati. Jedinstvo neće izostati. Svim građanima želim da današnji dan provedu u miru i blagostanju i još jednom srećna slava - rekao je Milenković.

12091-hl0hyY1vmfKN-1200 Gradonačelnik Vranja čestitao sugrađanima slavu; foto: Grad VranjeNakon rezanja slavskih kolača u porti Sabornog hrama Svete Trojice, priređeni su trpeza ljubavi i kulturno-umetnički program u kome su nastupili Dečji hor Muzičke škole "Stevan Mokranjac", Gradski mešoviti hor i Folklorni ansambl "Sevdah".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: