Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:55, 29. 10. 2023.

| Društvo

Leskovčani i dalje ne znaju šta zvanično dišu, analiza pokazala da se mere koje imaju retko poštuju

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
zagađenje vazduha
Zagađenje vidljivo golim okom, ali ne i nadležnima; foto: JV

Leskovac i dalje nema državnu stanicu za merenje kvaliteta vazduha, ali prema brojnim drugim koje mere zagađenje ovo jeste jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom, a tim problemom se već dugo bavi organizacija "Tim 42", koja je predstavila i analizu "Šta diše Leskovac". Podsećaju da je leskovačka Skupština još početkom 2022. godine usvojila Kratkoročni akcioni plan za zaštitu vazduha, ali da je malo toga urađeno da se vazduh koji građani dišu unapredi.

Šta diše Leskovac analiza1; foto: Tim 42 Analiza pokazala da se mere koje postoje uglavnom ne poštuju; foto: Tim 42 Da se i u Leskovcu zvanično meri zagađenje, verovatno bi se našao među najzagađenijim gradovima i na "crnoj listi" pored Niša i Pirota, gde je prošle godine vazduh bio prekomerno zagađen, jer su prethodnih sezona to građani saznali na "alternativnim" meračima koji su postavljeni širom grada, a merenje sprovode i Južne vesti.

I stručnjaci su ukazivali na to da je vazduh sigurno izuzetno zagađen, ali da su Leskovčani prepušteni sami sebi, a niz događaja tim povodom organizovalo je Udruženja "Tim 42" koje već dugo ukazuje na problem zagađenja vazduha.

Zimska sezona je počela, pa je ovaj problem ponovo aktuelan, a nedavno su predstavili analizu "Šta diše Leskovac?" i najavili da će rezultate uputiti i donosiocima odluka u Leskovcu. Vazduh Leskovac Leskovčanima vazduh zagađen, ali još nema zvanične merne stanice koja bi to i potvrdila; foto: M. M.

Skupština grada Leskovca je u februaru 2022. godine usvojila Kratkoročni akcioni plan za zaštitu vazduha (KAP). Ova analiza trebalo je da pokaže koje su aktivnosti KAP-a i u kojoj meri sprovedene u prvoj godini njegovog važenja, kako se upravlja ovom javnom politikom, kao i da li je rešen jedan od osnovnih problema u oblasti upravljanja vazduhom na teritoriji grada – neadekvatno informisanje javnosti o kvalitetu vazduha. Na žalost, analiza je pokazala da možemo da razgovaramo o tome šta je sve problematično u samom dokumentu, koliko ima nedostataka u njegovom sprovođenju, ali malo o tome šta je za više od godinu dana urađeno da se vazduh u Leskovcu unapredi - istakli su iz Udruženja.

Niz je problema na koje ukazuju, a izdvajaju to što su u kratkoročnom planu uglavnom dugoročne mere, nema konkretnih rokova, ne postoji koordinacija nadležnih koji mere treba da sprovode, kao i to što ima veliki broj aktivnosti koje su zapravo u redovnoj nadležnosti uprava.

Napominju da se od 9 aktivnosti iz dokumenta 6 sprovodi delimično, a 3 se ne sprovode uopšte. Šta diše Leskovac analiza2; foto: Tim 42 Analiza pokazala da se mere koje postoje uglavnom ne poštuju; foto: Tim 42

Sistem informisanja građana o kvalitetu vazduha je konfuzan i neadekvatan. Građanima nedostaju blagovremene, adekvatne i potpune informacije o kvalitetu vazduha koje saopštavaju nadležni organi i oni se okreću drugim, alternativnim izvorima informisanja Nadležni organi ne izrađuju izveštaj o sprovođenju ovog plana, pa su građani uskraćeni za informacije o tome šta grad preduzima kako bi se kvalitet vazduha u Leskovcu unapredio - zaključuju.

Njihova analiza dostupna je na ovom linku, a ističu da su o njoj diskutovali pre nekoliko dana i da su u tome aktivno učestvovali predstavnici Trag fondacije, lokalnih ustanova, javnih preduzeća, organizacija civilnog društva, kao i građani koji su zainteresovani za temu kvaliteta vadzuha, a obećali su da će nastaviti aktivnosti sa ciljem unapređenja vazduha u Leskovcu.

Podsetimo, pre nekoliko meseci je "Tim 42" imao završnu konferenciju u Leskovcu o problemu zagađenja, a tada su zaključili - vazduh u Leskovcu zagađen, a nadležni nas uveravaju da je čist. Da zagađenje postoji potvrdilo je i to što je ova tema stigla i do Tužilaštva koje je podnelo optužni predlog protiv Doma zdravlja, jer su dve kotlarnice u Vučju i Grdelici ispuštale zagađujuće materije u vazduh.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jel vam i za to Vucic kriv?

    21:07 // 29. 10. 2023.

    Aman bre ljudi sta Vam je? Pa sta ako disete malo zagadjeniji vazduh to uvek bilo,Vucic nas stavijo na noge sad otvorio nam fabrike pun djavo,zaposlio omladinu i mora se zagadi vazduh malo.Al ima prostor u vazduh kolko ocete pa ima de da ide. Meni ne smeta vazduh.Zamislite tek kako je u rusiju gde vade naftu i sve. Ne zalite se i ne brinite dok je Vucic za nas tu.Menidobarvazduhpa sta ako zagadjen

    • Роко Паприкар

      06:19 // 30. 10. 2023.

      Болест не бира, јако ударило. Можда дупли сендвич помогне, заслужено.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: