Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:07, 17. 12. 2020.

| Društvo

Leskovčani ipak plaćaju 895.000 evra za osvetljenje: Grad potpisao ugovor koji je bio odbačen

Autor:M. D, M. M. Izvor:Južne vesti
lampioni
Reč je o identičnom ugovoru koji je početkom godine odbačen ; foto: Vanja Keser

Identični ugovor o zameni sijalaca u Leskovcu koji je januara ove godine odbačen jer je bio sporan izbor savetnika koji je radio na projektu, sada je potpisan. Opozicioni odbornik Nebojša Cakić kaže da se ugovor vredan 895.000 evra opet pojavio nekoliko dana pre zasedanja Skupštine, u istom obliku, da je predlog potpisao načelnik Gradske uprave, a ne gradonačelnik, uz konstataciju da je stručni tim dao mišljenje da je sa njim sve u redu.

Predlog ugovora o zameni sijalica u Leskovcu, koji je u postupku javne nabavke za 895.000 evra dobila beogradska firma Keep light, povučen je početkom godine pred samo zasedanje Skupštine, a gradonačelnik Goran Cvetanović je tada objasnio da je sporan izbor savetnika koji je radio na projektu.

Odbornik Cakić je tada ukazao na to da ne samo da je izbor sporan, već je tender u potpunosti nezakonit jer je čovek koji se javio za ovaj posao imao firmu u mirovanju, što nije po zakonu, a i ta firma je lažirala podatke o poslovanju.

Sada se, kako kaže Cakić, identični predlog ugovora, pojavio na Skupštini, uz obrazloženje da je sa ugovorom sve u redu.

Nekoliko dana pre Skupštine, pojavljuje se ugovor ponovo, u istom obliku. Ovo je po prvi put da se pred Skupštinu iznosi predlog koji potpisuje načelnik Gradske uprave koji na to nema prava. Ispada da se gradonačelnik štiti time što ne želi da potpiše takav papir. Praktično nisu promenili ništa i pojavljuju se uz konstataciju da je stručni tim radio i doneo odluku da je sa njihovog aspekta sve u redu - kaže Cakić.

Između ostalog, kaže Cakić, pozvali su se na mišljenja Komisije za javno-privatno partnerstvo Vlade Srbije i Kancelarije za javne nabavke.

Obrazloženje Komisije je da njihova nadležnost prestaje nakon davanja mišljenja i procene da li se konkretni projekat može realizovati u formi partnerstva, uz dodatak da ne žele da komentarišu ni da li je isplativo, niti bilo šta drugo. Kancelarija je navela da ne može da utvrdi da li postoji prekršajna odgovornost u smislu zakona o javnim nabavkama i da prekid obavljanja delatnosti treba da se oceni u smislu drugih procesa. Ni jedna, ni druga ničim nisu rekle da Zakon nije prekršen, a oni se na to pozivaju - kaže odbornik.

Zanimljivo je i to, kaže Cakić, da u procesu odlučivanja, jedan čovek iz stručnog tima, diplomirani inženjer Nenad Mitrović, nije potpisao njihove odluke.

On je jedini koji je stručan, ne mogu da tvrdim zbog čega nije potpisao, ali je zanimljivo da jedini nije potpisao, a potpisivali su i ekolozi i ekonomisti, tako da verovatno nešto nije štimalo - kaže Cakić.

Njegov zaključak je da na lokalnu samoupravu izvršen pritisak da se ne bi dizala tenzija, s obzirom na to da je na poslovima uličnog osvetljenja angažovana ista firma i stručni saradnik u petnaestak gradova u Srbiji, a po tome kako je ugovor bio povučen u Leskovcu trebalo je da se povuče u svim gradovima.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović nije odgovorio na pozive i poruke novinara Južnih vesti u vezi javne rasvete u Leskovcu, dok je njegov portparol Aleksandra Stojanović rekla da trenutno ne radi ali da će da javi sve što bude saznala. Međutim, nakon toga se nije javila.

Podsetimo, kao i u većini drugih gradova koje menjaju osvetljenje, firma Keep light, za koju se 2018. godine štelovao tender za nabavku ukrasa u Nišu, pa je nakon pisanja o tome obustavljen, dobila je posao i u Leskovcu.

Da je celokupan izbor izvođača, ali i projekat bio sumnjiv, nakon postupka javne nabavke ukazivali su opozicionari i novinari, a potvrdio je i Cvetanović. Prema njegovim rečima, sporan je bio izbor savetnika, te je na hitnoj sednici Gradskog veća, održanoj pola sata pred zasedanje parlamenta, odlučeno da se o tom pitanju tog dana ne odlučuje.

O kom savetniku je reč, zašto je sporan njegov izbor i kada će se odlučivati o novom ugovoru, Cvetanović nije govorio.


"Keep light" već poznat javnosti

Novinari portala Pištaljka još 2016. godine su skrenuli pažnju na sumnjivu javnu nabavku za dekoraciju Beograda na kojoj je posao dobila firma Keep light.

Međutim, ova firma je naročito dospela u žižu javnosti kada su novinari ovog portala otkrili da je beogradska novogodišnja jelka za 2017. godinu plaćena čak 83.000 evra i da je u centru grada postavljena pre završetka tendera.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da su od 24 ugovora za javnu rasvetu, 22 dobile 4 firme i njihovi partneri, a u većini slučajeva tu je i Keep light. Ove firme su zasad obezbedile sebi oko 50 miliona evra iz lokalnih budžeta.

*Administrator sajta, nakon što je primetio pojačano delovanje botova, suspendovao je komentare na ovu vest.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: