Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 20. 1. 2023.

| Društvo

Leskovčani koji se bore za svoj park: neka Grad investitoru dâ drugu lokaciju za zgradu

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Park LESKOVAC 2
Stanari angažovali urbaniste i izradili idejno rešenje foto: M. M.

Nakon tvrdnje da je Gradska uprava posle izbora zaboravila na stanare koji se u centru Leskovca bore protiv gradnje višespratnice na mestu parka za decu, iz Udruženja ”Zeleni ustanak” angažovali su nezavisne urbaniste koji su izradili idejno rešenje prema kome bi park ostao u blokovima, veliki parking bio građen na mestu stare Autobuske stanice, dok bi Grad privatnom investitoru trebalo da omogući neku drugu lokaciju za gradnju višespratnice.

Da stanari zgrada kod popularne ”Pepeljugine vile” na sve načine pokušavaju da spreče gradnju još jedne višespratnice na mestu parka pokazali su brojnim protestima, peticijom koju je, kako tvrde, do sada potpisalo preko 4.000 građana, ali i raznoraznim predlozima za koje Gradska uprava, čini se, nema sluha.

Iz Udruženja ”Zeleni ustanak” podsećaju i da su u očuvanje parka počeli da sumnjaju nakon održanog Dana otvorenih vrata, kada je gradonačelnik Goran Cvetanović, bez prisustva stanara, sa privrednicima razgovarao o tom problemu i najavio gradnju novog parka u blizini stare Autobuske stanice.

Park Leskovac Stanari ne odustaju od borbe da park ostane u blokovima; foto: M. M.Nezadovoljni tom idejom stanari su angažovali urbaniste i napravili idejno rešenje, prema kome park ne bi bio u blizini jedne od najprometnijih saobraćajnica, već bi ostao među blokovima, a na mestu stare Autobuske stanice bi bio izgrađen veliki parking.

Urbanističko rešenje koje predlažu nezavisni urbanisti i stanari podrazumeva da se postojeći parking kod stare Autobuske stanice sredi i zadrži gde i jeste, odnosno pored državnog puta I reda koji je inače prometniji i od auto-puta. Takođe i postojeći parkić i igralište za decu kod “Pepeljuge” treba zadržati u unutarblokovskom prostoru odnosno na dosta zdravijem i bezbednijem mestu koje je okruženo zgradama. Međutim da bi tako nešto uopšte bilo i izvodljivo neophodno je da Grad ili ustupi neku drugu lokaciju investitoru koji planira izgradnju zgrade kod “Pepeljuge” ili istu otkupi od investitorai na taj način je vrati u svoje vlasništvo - predlažu stanari.

Dodaju i da su već predali ideju na mestu starih i oronulih kuća bude izgrađen vrtić, ali da je za sve to neophodna da Grad vrati u vlasništvo parcelu koju je prodao još 2012. godine.

Podsetimo, novembra 2021. godine gradnja višespratnice je i zvanično odobrena, a njoj se govorilo i u lokalnom parlamentu kada je gradonačelnik Cvetanović potvrdio da će višespratnica biti građena, kao i da će svaki stanar nove zgrade imati svoje parking mesto.

Kako bi pokušali da spreče gradnju stanari su pisali i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: