Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:29, 3. 9. 2020.

| Društvo

Leskovčani negoduju zbog seče drvoreda u centru grada

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
drvored radovi
Drvored ostao bez 9 stabala; foto: M. S.

Duž Bulevara oslobođenja u centru Leskovca, u sklopu radova na rekonstrukciji trga, juče je posečeno 9 stabala lipe koje se tu nalaze preko 30 godina. Dok su građani nezadovoljni i kažu da se trend uništavanja zelenila na jugu Srbije nastavlja, nadležni objašnjavaju da se drveće seče zbog lošeg stanja i da će na istom prostoru zasaditi 15 novih sadnica platana.

Radovi na uređenju trga, nakon više odlaganja, krenuli su sredinom novembra prošle godine, a do sada drvored nije bio na udaru graditelja. Sve do juče.

Od 20 stabala tridesetogodišnjih lipa koje su ukrašavale centar Leskovca i pravile hladovinu, posečeno je 9, što je izazvalo negodovanje građana.

Sudeći prema komentarima, građani su iznenađeni jer su očekivali da drvored ostane i ne bude deo rekonstrukcije. Ipak, prevarili su se. radovi Drveće posečeno, rupe se zatrpavaju; foto: M. S.

Posečeno je drveće prema putu koje je bilo van ograđenog dela. Tu je sve raskopano, a ograda je pomerena prema ulici. Počeli su da seku i da vade drveće. U parku je već sve isečeno - komentariše Leskovčanin.

Da je seča drveća postala trend, smatra ovaj Leskovčanin, koji navodi primere seče i u Grdelici, Aleksincu i Vranju.

Oni to rade sistemski, prvo je otkopano i naravno da se isušilo i sada imaju razlog za seču. Ništa im nije sveto - smatra stanovnik Leskovca.

Nadležni, međutim, imaju drugačije mišljenje.

Novica Nikolić, direktor Javnog preduzeća Urbanizam i izgradnja, kaže da je seča predviđena projektom uređenja trga i da je tek sada došla na red.

To su suva stabla koja se ne razvijaju godinama. Možda smo trebali i na početku da ih isečemo, ali smo ostavili da stoji sve dok može. Sada je počela ugradnja sistema za zalivanje, njih ćemo ukloniti i posadićemo nova. Sve što je zdravo ostaje, ono što nije zdravo se uklanja. Ono bi se seklo i da se ne izvode radovi na sređivanju trga. Nama nije cilj da nemamo zelenilo. Taj trg i nosi naziv Zeleni trg - kaže Nikolić.

Pejzažni arhitekta Ivana Momić, koja je i nadzorni organ za zelenu površinu na budućem trgu, seču opravdava takođe lošim stanjem stabala i kaže da ostale lipe ostaju jer to drveće nije bolesno. Umesto posečenih lipa, posadiće se platani, objašnjava. radovi Radovi na uređenju trga i dalje traju; foto: M. S.

Utvrđeno je da je za seču 9 stabala projektom. Te lipe su stare 30 godina. Lipa ne voli direktnu sunčanost i zasađena je u podlozi koja nije odgovarajuća. Ono se mučilo i nikada nije dostiglo rast kakvu treba da ima. Umesto njih sadimo platane, 15 stabala. Platani podnose osunčanost i uticaj saobraćaja - kaže Momićeva.

Uz preostale lipe i novozasađene platane formiraće se travnata traka koja će ih prihranjivati, a koja do sada nije postojala.

Ide biciklistička traka, zelenilo sa drvoredom i trotoar koji će biti suženiji. Na budućem trgu imaćemo 66 stabala jer će pored ovih u drvoredu i 4 koja ostaju na trgu uz ugostiteljske objekte, biti zasađeno još 37 sadnica. Na trgu će biti crveni javor, tulipovac, magnolija, smrča i kuglasti jasen - objašnjava Momićeva.

Podsetimo, pozornicu, pešačke staze, fontanu, klupe za sedenje i javne česme konačno bi trebalo da dobije gradski trg u Leskovcu, za šta će, prema podacima javne nabavke, biti utrošeno oko 2 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Eko Jug

    20:49 // 3. 9. 2020.

    Čista je laž da se umesto posečenog drveća sade platani. Sadi se ukrasni bagrem koji ima manju krošnju i manji rast i nije ni za prineti platanima i lipama. Takav je slučaj i u Grdelici gde je posečen čitav niz platana a posadjen ukrasni bagrem iako se obećavalo da će posaditi ono što su posekli.

  • Mika

    19:43 // 3. 9. 2020.

    Samo napreDNO! Posekose svo zelenilo po svim gradovima Juga Srbije- Nis, Pirot, Aleksinac, Leskovac, Prokuplje.....!
    Verovatno da selce i ono malo prirode po gradovima ne podseca na vrndze iz kojih su ispuzali i uvukli se u gradove i fotelje...... sramota!

  • Filozof

    19:08 // 3. 9. 2020.

    Treba misliti unapred, ova vruca leta su varka... Evo SNS citavu godinu sece drva po Srbiji sto znaci da ce zima biti surova ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: