Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:47, 19. 6. 2019.

| Društvo

Leskovčani saglasni - kakva struja, nema dobre pljeskavice bez ćumura

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
800x600-rostiljijada-le2.jpg
Leskovčani kažu da pljeskavica nije "prava" ako nije na ćumur; foto: arhiva JV

Da je sprecifičnost leskovačkog roštilja upravo u pripremi na ćumur smatraju građani, ali i roštiljdžije koje se godinama bave ovim poslom. I dok predlagač da se ukine priprema roštilja na ćumur navodi zdravstvene razloge, oni koji podržavaju inicijativu kažu da su za ovo rešenje jer im smetaju velike količine dima koje dopiru do stanova i kuća.

U gradu roštilja, gde se svake godine krajem avgusta održava sedmodnevna manifestacija posvećena ovim jelima, kažu da bez ćumura nema dobrog roštilja. Pljeskavica, kaže Marko, nije ista kada se spremi na tiganju i na roštilju, jer joj ćumur daje sprecifičan miris i ukus. roštilj skara Da li je ugrožena leskovačka skara?, foto: arhiva JV/ B. A.

Nikada ne bih kupio roštilj-meso koje nije spremljeno na ćumuru. Na struju ga mogu napraviti i kod kuće, a to ne radim, jer je mnogo ukusnije kada se zadimi - kaže Marko.

Eventualne zdravstvene posledice koje se navode kao razlog za razmatranje predloga o ukidanju ćumura, građane ne brinu.

Hiljade građana poseti “Roštiljijadu” kako bi probali meso sa skare, tako da ne vidim razlog što bismo menjali nešto što je dobro. I do sada smo jeli, pa nam nije ništa - kaže jedan Leskovčanin.

roštilj dim Pojedini su za ukidanje zbog dima, Ilustracija; Foto: B. A. Ipak, ima onih koji podržavaju inicijativu, ali zbog drugog razloga - dima.

Priznajem da je roštilj na ćumur ukusniji, ali podržala bih inicijativu u smislu da se ukine u objektima u centru grada, jer se od dima nekad ne diše. Ili da se razmotre neki drugi sistemi koji bi umanjili emisiju dima - kaže Nadica.


Roštiljdžije: Ćumur daje ukus hrani

Majstori ovog zanata ističu da nije samo meso ukusnije kada se priprema na ćumur, već da specifičan ukus i miris daje i ostalim jelima - tikvicama, patlidžanu, papričicama, ali i lepinjama koje mnoge mušterije vole zapečene. roštilj Roštilj-majstori kažu da je meso na ćumur ukusnije, Ilustracija; Foto: B. A.

Ne verujem da je štetno, pa ne bismo godinama spremali tako. Ne slažem se sa tim, jer zna se šta je i kako se sprema roštilj - dobro meso, skara i ćumur - kaže leskovački roštiljdžija.

Ukoliko predlog i uđe u zakon, prodavci kažu da će ga poštovati, ali smatraju da mušterije neće biti zadovoljne.

Mislim da će ljudi i dalje koristiti ćumur, pa ako ne dođu da kupe u brzoj hrani, napraviće ga u dvorištu ili će se već nekako snaći. Leskovčani jednostavno vole taj ukus - kažu roštilj-majstori.


Problem i za ćumurdžije

Osim na roštiljdžije, ukidanje spremanja na ćumur u registrovanom objektima može uticati i na poslovanje onih koji ćumur prave.

Ako do toga dođe, naš proizvod više nećemo prodavati velikim restoranima, već ćemo biti usmereni na građane koji bi sami da spremaju meso na ćumur. Mislim da bi to moglo da utiče na prodaju, a samim i tim i na proizvodnju - kaže vlasnik ćumurane kod Leskovca.

leskovacki rostilj Leskovački roštilj brendiran prošle godine; Foto: arhiva JV/ B. A. Dodaje i da svi koji prave ćumur moraju imati sertifikat o kvalitetu proizvoda i da se on ne može praviti tek tako.

S obzirom na to da je Grad Leskovac prošle godine zaštitio leskovački roštilj, za šta je iz fonda Evropske unije plaćeno 170.000 evra, upućena su pitanja Regionalnoj privrednoj komori da li će eventualno uvođenje ovog zakona uticati na sudbinu ovog brenda.


Narodna poslanica: Potrebno više činjenica za razmatranje ovog pitanja

Da li će glasati za ili protiv zakona kojim bi se ukinulo korišćenje ćumura u pripremi roštilja, narodna poslanica iz Leskovca Olivera Pešić (SNS) kaže da je rano da se to pitanje razmatra, jer je sve tek u obliku predstavke, a i fale činjenice na osnovu kojih bi mogla da donese sud.

Ja sam po struci ekonomista, a ne lekar, tako da u ovom trenutku ne bih mogla da kažem da li sam za ili protiv, jer ne znam da li je i koliko to štetno. Takođe, ovo je tek predstavka, fali dosta podataka, studija, činjenica koje bi potvrdile ili opovrgnule ovu teoriju - kaže Pešićeva.

Dodaje i da bi ovaj predlog došao do Narodne skupštine, mora da prođe dug put - od odbora, preko nadležnog ministarstva, zatim davanja predloga zakona, javne rasprave i debate, nakon čega bi se glasalo.

Inače, podnosilac predstavke dr Ivan Nikolić traži da se propisima zabrani upotreba roštilja koji koriste ugalj i da se zamene električnim ili roštiljima na gas. Predstavku je Odbor za zdravlje i porodicu prosledio Ministarstvu zdravlja, sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu na razmatranje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dusan

    02:30 // 20. 6. 2019.

    Ma teraj bajo, nema veze ko jos brine o zdravlju u srbiji, dajte nam hleba i igara.
    Zato smo prvi u Evropi, a i sire po svim mogucim oboljenjima savremenog doba.

    • Ma nije nego

      00:46 // 27. 8. 2019.

      A kome je do sada jos bilo lose od ćumura i od drva,nas ce evrpoljani da uče,najdeblji na svetu,Mcdonaldsi i GMO

  • Ouzo

    21:58 // 19. 6. 2019.

    Od pljeskavice,najvise volim jagnjetinu!

    • Чачанин

      08:04 // 20. 6. 2019.

      Мени је то омиљена салата,али имате најбољи роштиљ на свету.Често сам у Нишу код сестре и искључиво тражим роштиљ,а они кад дођу у Чачак - печење.

  • Svevladovic

    18:24 // 19. 6. 2019.

    Izgleda da nam stvarno planira tri travke i bobice.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: