Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:28, 18. 4. 2022.

| Društvo

Leskovčani sami postavljaju stanice za merenje zagađenosti vazduha

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Zagađenje vazduha
Leskovac bi do početka naredne grejne sezone trebalo da dobije od 20 do 25 senzora; Ilustracija; foto: Vanja Keser

Kako bi Leskovčani u svakom trenutku mogli da znaju kakav vazduh udišu, Udruženje ”Zeleni ustanak” pokrenulo je akciju postavljanja senzora za merenje koncentracije suspendovanih PM 1, 2.5 i 10 čestica u vazduhu. Kako se navodi, pre početka naredne grejne sezone u Leskovcu bi trebalo da bude postavljeno između 20 i 25 senzora, a rezultati će u realnom vremenom biti objavljivani na internet platformi ”Klimerko”.

Iz novoosnovanog udruženja ističu i da su već postavljena 3 senzora, kao i da se rezultati već objavljuju, ali ističu i da će pokušati da, kada vrednosti merenja koncentracije čestica zagađivača pređu kritične, budu prikazane u realnom vremenu na nekoliko LED bilborda u gradu, kako bi Leskovčani mogli da se na vreme sklone i što je više moguće smanje svoju izloženost vazduhu štetnom po zdravlje. klimerko Već postavljena 3 "klimerka"; Ilustracija; Foto: N. Đ.

Sve ovo naravno predstavlja samo prvi korak ka čistijem i zdravijem vazduhu u Leskovcu na kom moramo da radimo svi zajedno, pojedinci, udruženja i nadležne institucije. Unapređenjem ili zamenom individualnih ložišta na čvrsta goriva, većom upotrebom solarne energije kako za toplu vodu, tako i za napajanje električnom energijom, pogotovu imajući u vidu veoma dobar geografski položaj Leskovca za tako nešto, kao i od skora dostupne subvencije i zakonski regulisanu mogućnost da svaki potrošač može postati i proizvođač električne energije, ograničenom upotrebom automobila u užem gradskom centru, izgradnjom biciklističkih staza i većom upotrebom bicikli i trotineta za kretanje po gradu - navode u saopštenju.

Pozivaju i sve sugrađane koji žele da merne stanice budu postavljene u njihovim dvorištima ili terasama, da se jave na mejl adresu [email protected], a podsećaju i da je prema Generalnom urbanističkom planu stepen ozelenjenosti koji predstavlja odnos ukupne površine zelenila prema broju stanovnika u Leskovcu samo 6,6 kvadratnih metara po stanovniku, dok je njegova minimalna 25, a preporučena vrednost je između 30 i 80 i kvadratnih metara.

Podsetimo, Leskovac je i dalje među gradovima u kojima se ne vrši merenje zagađenosti vazduha, a da je taj grad mernu stanicu mogao da dobije još 2019. godine rekao je uzbunjivač i nekadašnji načelnik Odeljenja za kontrolu vazduha Milenko Jovanović.

Koliko je vazduh zagađen u Leskovcu pokazala su i pamučna pluća koja su za samo 3 nedelje promenila boju, dok su početkom 2021. godine nadleženi za zagađen vazduh u Leskovcu okrivili individualna ložišta i geografski položaj tog grada.

Udruženje ”Zeleni ustanak” oformljeno je kako bi stanari zgrade kod popularne ”Pepeljugine vile” u centru Leskovca sprečili gradnju višespratnice na mestu gde se nalazi park za decu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mixs

    11:37 // 18. 4. 2022.

    Prisutan je i u Pirotu i Beloj Palanci ali ne i u zagadjenoj Babusnici.

  • Golem je Leskovac

    11:13 // 18. 4. 2022.

    Sta je sledece? Peticija da se u Leskovac zabrani grejanje na drva?

    • Lazni dimitrije

      11:32 // 18. 4. 2022.

      Sledece je da nam uvedu taksu na co2 ili svako loziste. Samo naivni misle da je posle 200god od jednom nekome stalo do toga kakav vazduh udisemo. Polako sluzba dize galamu preko "nvo" i "zelenih" i za neku godinu eto jos jednog nameta

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: