Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 18. 1. 2022.

| Društvo

Leskovčani sumnjaju u izlaznost birača u poslednja 2 sata referenduma, iz GIK-a tvrde da nije bilo nepravilnosti

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
referendum
Iz GIK-a uveravaju da nije bilo nikakvih nepravilnosti; Ilustracija; foto: A. Kostić

Nakon što je Gradska izborna komisija zvanično objavila da je 40% Leskovčana u nedelju glasalo na referendumu za promenu Ustava u oblasti sudstva i pravosuđa, mnogi Leskovčani posumnjali su u nepravilnost zbog toga što je, prema poslednjem preseku, u 18 sati izlasnost bila 27%, a nakon zatvaranja biračkih mesta izlaznost se povećala za čak 13%. Iz GIK-a kažu da su preseke o izlaznosti objavljivali samo na osnovu 2 biračka mesta i tvrde da nije bilo nepravilnosti.

Od 115.874 upisanih glasača, na 195 biračkih mesta na teritoriji Leskovca, prema podacima GIK-a, glasalo je 47.199 građana, a za promenu Ustava opredelilo se njih 34.167 ili 72,3% dok je protiv bilo 12.538 glasača, odnosno 26,5%. Ti rezultati su na društevnim mrežama izazvali veliku polemiku, a mnogi Leskovčani uočili su da je u poslednja 2 sata glasanja svoje biračko pravo iskoristilo skoro 13% građana, što je bio razlog da posumnjaju da je, nakon zatvaranja biračkih mesta, došlo do zaokruživanja potvrdnog odgovora.

Ipak, iz GIK-a saopštavaju da nije bilo nikakvih nepravilnosti, te da je broj birača od poslednjeg preseka u 18 sati skočio, jer su oni davali izveštaje, kako kažu, samo sa biračkih mesta 15 i 34.

Republički zavod za statistiku bira mesta sa kojih će se pratiti rezultati. Oni su kod nas u Leskovcu izabrali 2 biračka mesta sa kojih smo na svaka 2 sata saopštavali rezultate o izlaznosti, tako da ne treba da čudi to što je izlaznost na kraju bila 40% - rekli su iz GIK-a.

Dodaju i da je uložen samo jedan prigovor i to, kako dodaju, ne zbog nekih nepravilnosti, već zbog toga što podnosilac tog zahteva nije bio u biračkom spisku.

Na biračkom mestu Hisar dobili smo jedan prigovor na to što jedan od glasača nije bio u biračkom spisku. Zna se ko utvrđuje biračke spiskove, on nije mogao da glasa i zbog toga je podneo prigovor koji će biti prosleđen RIK-u. Na svim biračkim mestima smo imali i posmatrače i kontrolore, tako da građani nemaju potrebe da brinu - smatraju iz GIK-a.

Podsećamo, u svim opštinama Jablanaičkog okruga više od 70% izašlih birača na glasačkom listiću zaokružilo je potvrdan odgovor za promenu Ustava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    14:18 // 19. 1. 2022.

    Koliko su nepismeni, čudo nisu popunili zapisnik na 100% i ubacili sve listiće kao u nekim mestima.

  • Siky67

    18:20 // 18. 1. 2022.

    A šta ste očekivali od strane naše dobre i nadasve prepoštene vlasti?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: