Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 25. 1. 2023.

| Društvo

Leskovčani zagađenost vazduha od sada mogu da provere i na sajtu Udruženja “Zeleni ustanak”

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Vazduh LE
Leskovčani od sada u realnom vremenu mogu da prate podatke o zagađenosti vazduha; foto: Čitalac

Leskovac je i dalje među gradovima koji nema mernu stanicu za zagađenje vazduha, a kako bi građanima omogućili da u realnom vremenu prate kvalitet vazduha, leskovačko Udruženje građana “Zeleni ustanak” je uz podršku "xEco - Ekstremne ekologije" i u okviru svoje internet prezentacije razvilo posebnu web stranicu na kojoj građani mogu pratiti kvalitet vazduha u Leskovcu u realnom vremenu.

I u prvim danima 2023. godine Leskovac je bio među najzagađenijim gradovima u Srbiji, ali građani informacije na sajtu Grada dobijaju sa par dana zakašnjenja, a pošto je rukovodstvo tog Grada odbilo postavljanje merne stanice 2019. godine, građani su prepušteni sami sebi.

Zbog toga su iz Udruženja ”Zeleni ustanak”, formiranog u borbi protiv gradnje višespratnice na mestu dečijeg parka, odlučili da prošle godine najpre kupe i postave senzore na 6 lokacija u gradu, da bi sada omogućili i da na njihovom sajtu građani mogu da prate podatke u realnom vremenu uz podršku eko-aktivista. Vazduh Leskovac Građani će moći da nađu i preporuke kako da se zaštite; foto: M. M.

Novorazvijena veb stranica prikuplja merenja (vuče podatke sa sajta xeco.info, prim.aut) u realnom vremenu sa svih senzora za merenje koncentracije suspendovanih PM2.5 čestica u vazduhu postavljenih u Leskovcu nakon prošlogodišnje akcije udruženja, usrednjuje ih na satnom nivou i prikazuje u prilično jednostavnoj formi zajedno sa zdravstvenim preporukama. Sračunati indeksi su dopunjeni i zdravstvenim preporukama kako bi građani bili u mogućnosti da na vreme smanje štetan uticaj visokih koncentrcija suspendovanih PM2.5 čestica na svoje zdravlje, a posebno deca i odrasli sa respiratornim problemima i srčanim oboljenjima - kažu iz Udruženja.

Dodaju i da prvobitna ideja novoformiranog Udruženja bila da se merenja prikazuje u realnom vremenu na LED bilbordu u centru Leskovcu, ali da sofver koji upravlja bilbordima još nema tehničkih mogućnosti za tako nešto.

Sve ovo naravno predstavlja samo prvi korak ka čistijem i zdravijem vazduhu u Leskovcu na kom moramo da radimo svi zajedno, i pojedinci i udruženja i Gradska uprava i druge nadležne institucije. Na primer - zamenom individualnih ložišta na čvrsta goriva, većom upotrebom slorane energije kako za toplu vodu tako i za napajanje električnom energijom pogotovu imajući u vidu veoma dobar geografski položaj Leskovca za tako nešto kao i od skora dostupne subvencije i zakonski regulisanu mogućnost da svaki potrošač može postati i proizvođač električne energije, ali ograničenom upotrebom automobila u užem gradskom centru - predlažu iz ”Zelenog ustanka”.

S obzirom na to da Leskovac i dalje čeka postavljanje merne stanice, građani o trenutnoj zagađenosti vazduha mogu i da se informišu na sajtu Južnih vesti.

Da je vazduh u Leskovcu izuzetno zagađen tokom zimskih meseci potvrdila su i pamučna pluća koja su prošle zime za samo tri nedelje potpuno promenila boju.

Podsetimo, kako bi Leskovčani mogli da mobilnim telefonom provere trenutnu zagađenost i stanje njihovih pluća iz Pokreta ”Kreni-promeni” postavili su na Trgu baner sa QR kodom, ali je on posle samo nekoliko dana nestao iz centra Leskovca.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dara

    15:04 // 27. 1. 2023.

    U zatvorenim prostorijama ništa nas neće spasiti od zagađenog vazduha,kao što je fotokatalitički prečišćivač vazduha ambilife.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: