Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 20. 4. 2015.

| Društvo

"Kampanja o negovanju jezika je rasistička"

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti

Emisija "15 minuta" - gost Boban Arsenijević

Studenti iz Niša imaju problem da dobiju bolje ocene i stipendije na beogradskim fakultetima samo zato što govore drugačije od onoga što norma propisuje, kaže profesor lingvistike Boban Arsenijević u emisiji "15 minuta.

Dok lingvističari iz Beograda vode kampanju o očuvanju i čvršćem normiranju srpskog jezika, ovaj lingvističar iz Niša kaže da preterano normiranje na neki način isključuje dijalekte i "svemu što je van norme daje negativnu konotaciju".

Profesor Arsenijević objašnjava da to ima šire društvene posledice i da zato "treba liberalnije pristupati daljem normiranju jezika".

Manji stepen ekonomskog razvoja na jugu Srbije ima veze sa pristupom studentima koji govore drugačije. Kampanja koja se vodi je rasistička, jer, ako gledamo Srbiju i srpski jezik, najmanje polovina građana ne govori onaj jezik koji norma preporučuje i samim tim su oni ocenjeni manje vrednim ovakvim strategijama i ovakvim kampanjama - pojašnjava profesor.

Ovih dana se u medijima mogu videti poznate ličnosti koje promovišu jezik u kampanji “Negujmo srpski jezik”. Međutim, profesor kaže da to nije neophodno i da se jezik razvija sam po sebi.

Srpski jezik u najmanju ruku postoji od 12. veka. Pre toga je postojao neki drugi iz kojeg je nastao srpski jezik. Svi su se ti jezici razvijali između 50.000 i 400.000 godina bez ikakve norme, u 90 odsto tog vremena bez ikakvog pisanog jezika, lingvista i korekcija bilo kog tipa - kaže profesor.

Arsenijević dodaje da njegove kolege lingvisti reaguju na promene jezika i da je to ono što im smeta. Ali, kako kaže, nikakvo normiranje ne može da zaustavi put razvoja.

Jezik neće propasti ako se menja. Novi mediji se nameću jeziku i jezik mora da se prilagodi tome. Mi se možemo protiviti, ali to nećemo sprečiti, ni usporiti. Ako društvene mreže znače da ćemo za 50 godina pričati skraćenicama, to onda znači da će tako i biti, jer je to dobro za način života koji će tada vladati - pojašnjava Arsenijević.

Zašto je kampanja koja je pokrenuta sa beogradskog Filološkog fakulteta, po mišljenju profesora Arsenijevića, manipulatorska, vizuelno dosadna i u jednom delu "strategija održanja moći", pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tamara

    21:26 // 21. 4. 2015.

    Eto, svaki dan naucim nesto novo... Jovan Hadzic je pisac iz 17. veka? Malo smo se zaneli...

  • Ivan Milovanovic

    18:32 // 21. 4. 2015.

    Padeži i gramatika srpskog jezika su decenijama unazad isti i svi smo to naučili, nismo osakaceni i dijalekte nismo zaboravili. Sramota je TO sto je danasnjim studentima problem da sve to nauce.

  • Ivan Milovanovic

    13:56 // 21. 4. 2015.

    Izvinuo sam se, uradela sam test, stavi to u torbi, prekljuce, gledaoc, dali bi ste vi?, jer imas?, neznam, karibsko more, ćevapčinica, najaci, bili ciku?, sumljam, djabe, ja bi isao, svo vreme..

    • CVETKO prvi

      19:48 // 21. 4. 2015.

      @Ivan Milovanovic :
      "Izvinite , da li bi ste hteli da prodjem"?
      "Majstore , ja bih sišo"!/ne, bukvalno, JA/!
      "Idem u Vojnoj bolnici"!
      "Šta ti hvali"?
      Dobro,malo smo se pomeli i zaboravili. Ima vreme

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: