Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:31, 12. 3. 2019.

| Društvo

"Liderke u senci" tema niške radionice o uređivanju Vikipedije

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
vikipedija
Cilj je da na Vikipediji bude više članaka o ženama sa juga Srbije i iz Niša; foto: printskrin

Mogućnost da budu urednici najveće enciklopedije na internetu imaće svi koji se prijave za radionicu VikiGap, a tema su "Znamenite žene Niša i južne Srbije - liderke u senci". Radionica se održava u ponedeljak 18. marta od 10:30, u StartUp centru na niškom Elektronskom fakultetu.

Oni koji se budu prijavili za radionicu, kažu organizatori, moći će da budu urednici Vikipedije i deo globalne akcije o rodnoj ravnopravnosti.

Iskusni Viki ambasadori će im objasniti kako da budu deo velike međunarodne Viki zajednice, dodaju, a svojim člancima moći će da doprinesu da se znamenite žene Niša i južne Srbije nađu na Vikipediji.

Zainteresovani za radionicu treba da popune prijavu na ovom linku.

Osim osnovnih pravila uređivanja Vikipedije, biće upoznati sa korisnicima koji postoje, njihovim zadacima i doprinosom. Nakon serije kratkih predavanja koja će im omogućiti da stvore jasnu sliku o važnosti ovog volonterskog projekta, imaće priliku da se i sami oprobaju u ulozi urednika i da svojim prisustvom i trudom pomognu da se rodni jaz smanji i da njihova komšinica, rođaka ili poznanica, žena koja je učinila mnogo za oblast nauke, kulture, tehnike bude deo najveće onlajn enciklopedije - pojašnjavaju.

Na Vikipediji nema ravnoteže u pogledu broja članaka o muškarcima i ženama - 90 % tekstova pišu muškarci i broj članaka o njima je 4 puta veći nego o ženama, pa organizatori ističu da je cilj da se to promeni.

Podsećaju da su prošle godine uređivački maratoni i radionice održani u 54 zemlje, a rezultat je bio - 13.000 novih članaka na 30 jezika, koji su posle godinu dana dosegli 57 miliona pregleda, a time je više od 1.800 učesnika doprinelo da se zastupljenost žena na Vikipediji poveća.

Radionicu u Nišu organizuje Ambasada Švedske, Mladi ambasadori i Start Up centar.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: