Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:36, 3. 2. 2014.

| Društvo

Liga Roma traži legalizaciju mahala

Autor:Tijana NikolićIzvor:Južne vesti
Oko 100.000 Roma živi u nelegalnim naseljima (foto: mic.org.rs)
Oko 100.000 Roma živi u nelegalnim naseljima (foto: mic.org.rs)

Predstavnici Lige Roma iz Niša traže da se izradi i usvoji „lex specialis“ zakona o legalizaciji romskih naselja u Srbiji kako bi se što pre legalizovale mahale koje su starije od 50 godina i ispunjavaju uslove za legalizaciju objekata.

Od 2000. godine ovaj Zakon usvajan je i menjan nekoliko puta, a čak ni poslednjim zakonom iz 2013. godine nije omogućena legalizacija romskih naselja starijih od 50 godina.

Romima koji žive u ovakvim naseljima nije dozvoljeno da menjaju ili poravljaju bilo šta u svojim stambenim objektima, sve dok se oni ne legalizuju. Predstavnici Lige Roma kažu da ovaj problem nije samo zakonski, planerski ili administrativni problem već posledica urbanističke diskriminacije.

- Oni se ograđuju od problema starih romskih naselja i kao struka i kao država. Mnoga od tih naselja ispunjavaju sve uslove da budu legalizovana, a umesto toga oni žele da isele ljude koji u njima žive godinama. Ovo jeste diskriminacija i to institucionalna - kaže Osman Balić, predsednik Lige Roma.

On dodaje da se usporavanjem legalizacije usporava i i pravo na razvoj romske populacije, čija većina u našoj zemlji živi u siromaštvu. 

- Broj luksuznih objekata je ogroman i vlasnike tih objekata niko ništa ne pita, ali se planira iseljavanje Roma iz pomenutih nelegalnih naselja. Biće teško da se ovaj zakon usvoji, ali ukoliko se to ne desi posledice mogu biti velike - kaže Balić.

Ova romska naselja sastoje se od individualnih stambenih objekata u samim gradskim jezgrima. Liga Roma predlaže da se „lex specalis“-om smanje tehnički i urbanistički zahtevi za legalizaciju, da se prilikom procesa legalizacije ne naplaćuju naknade, da država izdvoji novac za hitnu legalizaciju romskih naselja i da lokalne samouprave odustanu od iseljavanja Roma i prisilnih izmeštanja nelegalnih naselja.

Oko 100.000 Roma u Srbiji živi u nelegalnim romskim naseljima. U Srbiji postoji stotinak romskih mahala koje su starije od 50 godina a još uvek su nelegalne, a  poslednjim popisom (iz 2002. godine) evidentirane su 4 mahale u kojima živi više od 5.000 Roma.

Dve takve mahale nalaze se u Nišu, na manje od jednog kilometra od centra grada.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Trosariac

    23:19 // 5. 2. 2014.

    A ko je Osman Balic,da poklanja tudje zemljiste?Neka im pokloni ili da da svoj stan,auto pa da im obezbedi neku pomoc!Dosta vise prica o diskriminaciji,to su najjeftiniji i najbedinji politicki poeni!

  • goksi

    18:54 // 4. 2. 2014.

    Idu izbori i pocinje borba za glasove a probleme niko ne resava. Jedan od tih je i nas. C.zvezda gde je na zemljistu koje je kupila strana kompanija niklo divlje naselje,

  • Nevena Stojkovic

    18:01 // 4. 2. 2014.

    Kaze "da se prilikom legalizacije NE naplacuje naknada".............. hahaha, sta reci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: