Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:43, 9. 4. 2019.

| Društvo

Limit Novog groblja 7 sahrana dnevno - opcije čekanje ili lokalna groblja

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
novo groblje
Proširenje kapaciteta bi pomoglo; Foto: JKP "Gorica"

Kada izgube bližnju osobu, pojedini građani u Nišu primorani su da na sahranu čekaju i do pet dana jer nema kapaciteta da se na Novom groblju sahranjuje više od 7 pokojnika dnevno. Zbog toga što ovo čekanje iziskuje dodatan novac i stres pojedini se okreću nelegalnim grobljima na periferiji Niša.

Građanin koji se obratio redakciji Južnih vesti imao je upravo ovakvo iskustvo. Zbog toga je, kaže, u trenutku žalosti morao da donese odluku da bližnju osobu pokopa na groblju u Donjoj Vrežini, za koje nije nadležno gradsko komunalno preduzeće Gorica.

Kao osoba koja je ostala bez najbližeg srodnika, kojoj je za sahranu na Novom groblju u Nišu ostavljena opcija da preminulu majku ostavi pet dana u kapeli, odnosno zamrzivaču, jer nadležno komunalno preduzeće na vrši pokop više od pet osoba dnevno iz čisto ekonomskih razloga, zbog toga što se boravak tela u kapeli papreno naplaćuje, prinuđen sam da sahranu sprovedem na groblju u Donjoj Vrežini - napisao je građanin.

Iz Gorice koja je nadležna za sahranjivanje na Novom groblju kažu da su ograničeni na 5 do 7 sahrana dnevno zbog nedovoljnog kapaciteta kapela na groblju, te da ukoliko ima više pokojnika, oni se čuvaju u hladnjači ispod kapela. Ova usluga košta 2.000 dinara prvog, dodaje, a svakog sledećeg dana po 1.000 dinara.

Svaki upokojeni građanin mora da bude izložen sat dva ranije porodici, prijateljima pre nego li se održi opelo u crkvi i pre ukopa. I vremenski razmak između njih je taj koji ograničava broj sahrana. On je od 5 do 7 i zakazuje se redovno, već danas nema takvih gužvi kao što je bilo zimus, kada je procenat smrtnosti bio daleko veći - kaže direktor Gorice Zoran Milojković.

Na sahranjivanje se, objašnjava direktor Gorice, tokom zime čeka i po nekoliko dana, a "crna sezona" je i u julu i avgustu kada su velike vrućine.

Trenutno se, dodaje, sahrane uglavnom zakazuju za sutradan.

Ipak, pokojnici se sahranjuju u periodu od 11:30 do najkasnije 15 sati. Direktor komunalnog preduzeća kaže da su razlog religijski običaji, po kojima se ne ukopava po zalasku sunca, dok su se prepodne telo priprema i uglavnom prolazi opelo.


Više kapela bi pomoglo, ali je preduzeće još "u blatu"

Finansijska situacija u Gorici je već godinama problematična, a preduzeće je nekoliko puta prošlo kroz rekonstrukciju, da bi mu, naposletku, ostao u nadležnosti jedino sektor sahranjivanja. Aktuelni direktor ističe da Grad stalno pomaže, ali uprkos tome teško je planirati ovu delatnost, te da Gorica nije u mogućnosti da ulaže u nove kapele jer ne može da funkcioniše bez subvencija.

Značilo bi, baš. Ali za to je već investicioni zahvat, imamo mi u planu i proširenje kapela i hladnjača i ograda i još puno toga, ali je to na malo dužem štapu ovoga časa. Ovoga časa se vadimo iz blata, iz minusa koji sam zatekao - rekao je Milojković.

Ulaganja iz lokalnog budžeta bi zbog toga bila jedina opcija za proširenje kapaciteta, dodaje, a samim tim i za manje komplikacija prilikom sahranjivanja.

Podsetimo, sahranjivanje u Nišu bilo je problematično i tokom 2016. i 2017. godine kada su radnici Gorice štrajkovali jer su im kasnile plate.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • deki

    08:08 // 10. 4. 2019.

    Kolike oni samo pare uzimaju za jednu sahranu pa ljudi moji to nije normalno ali niko ne proverava gde ide taj novac

  • Tivat

    19:16 // 9. 4. 2019.

    Te minuse su ti,direktore,ostavili tvoji partijski drugari,iz sps-a!
    Javna je tajna,da uzimas kredit ,a da su ti ziranti ,po naredbi,gradska komunalna preduzeca!Kad povucete i njih u ambis,ti ces da se sklonis,gde je plata dobra i na vreme.
    Takav direktor moze svako da bude!

  • Naissus

    19:03 // 9. 4. 2019.

    "Iskopace tebe Bili, ja da ti kazem"

    Sramota!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: