Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:41, 27. 12. 2021.

| Društvo

Na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počela sa radom linija vode

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Postrojenje za pričišćavanje otpadnih voda
Posle više od 15 godina završetak radova se bliži kraju; foto: M. M.

Nakon što je pre više od 15 godina podignut kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu, gradnja je počela 2008. godine, a jedan od mnogobrojih rokova za završetak radova bio je kraj ove godine. Ipak, tek danas je u rad puštena linija vode, a, kako je najavljeno, probni rad će trajati 9 meseci, posle čega bi u rad trebalo da bude puštena i linija mulja, čime bi postrojenje punim kapacitetom krenulo sa radom.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je aneks ugovora krajem aprila sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićema koji je bio vredan više od 42 miliona kako bi linija vode bila završena, pošto je upravo ta linija neophodna za puštanje u rad linije mulja, ali i konačnog završetka kompletnog postrojenja.

Linija vode, prema rečima gradonačelnika Leskovca, u probnom radu biće 9 meseci, a nakon 6 meseci bi trebalo da krene da funkcioniše i linija mulja, za šta će biti dodatno izdvojeno još 47 miliona dinara.

Prva tri meseca će obuhvatati pripremne aktivnosti, potpuno osposobljavanje mašinske opreme u sistem, formiranje kompletne biologije na procesnoj liniji vode. Do 6 meseci će trajati optimizacija rada biloškog reaktorai i početak proizvodnje ulja u liniji mulja kako bi se omogućilo puštanje kompletnog objketa za šta ćemo izdvojiti dodatnij 47 miliona dinara. U poslednja tri meseca će se upravnim radom linije vode uz proces usklađivanja sa linijom mulja i to bi trebalo da bude kraj - rekao je Cvetanović.

Postrojenje za pričišćavanje otpadnih voda Još 47 miliona dinara biće neophodno da sve bude završeno; foto: M. M. On je dodao i da je kolektor sada u funkciji, da radi bez problema, a podsetio je i da je u njega Ministartstvo uložilo 464 miliona dnara, kao i da je prošle godine završena druga faza Centralnog postrojenja, objekti linije mulja, koju je finansiralo takođe resorno Ministarstvo iznosom od 497,5 miliona dinara.

Projekat su obeležili brojni problemi - pre svega propadanje cevi gradskog kolektora, smena rukovodioca projekta zbog ugrožavanja radova i loše komunikacije, a jedna od mnogobrojnih najava za početak rada bila je septembar prošle godine.

Sredinom aprila je najavljeno i da će kompletno postrojenje biti završeno do kraja ove godine, ali ako sve bude prema planu konačan završetak radova oekuje se tek u septembru naredne godine. Do tada bi konačno i 16 naseljenih mesta, koja za sada nisu, trebalo da budu priključeni na kanalizacionu mrežu, što znači da će 20.000 stanovnika direktno biti priključeni u sistem kanalizacije koja ide do Centralnog postrojenja koje se nalazi u selu Bogojevce.

Podsetimo, u projekat je, pored Vlade Holandije, koja je finansirala proširenje kanalizacione mreže koje je koštalo 8 miliona evra i Vlade Republike Srbije, bila uključena i Evropska unija, ali je njeno učešće u projektu za završetkom prve faze okončano.

Ukupna vrednost projekta je 24 miliona evra, a za izgradnju ovog projketa je i sam Grad Leskovac davne 2005. godine podigao kredit od 1,2 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Mladenivic

    11:23 // 28. 12. 2021.

    Zna li neko koja su to 16 naseljenih mesta koja će, nakon probnog rada kolektora, biti priključena na kanaluzaciju
    P. S. Gde je odgovornost?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: