Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 22. 7. 2020.

| Društvo

Lista lekara koji traže promenu Kriznog štaba za dan duplirana i raste

Autor:A. Stankov, M. DejanovićIzvor:Južne vesti
lekari
Lekari se bude; foto: Flickr/Hamza Butt

Epidemiološkinja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je juče da pojedini lekari žele da im se ime izbriše sa spiska onih koji, između ostalog, traže i promenu Kriznog štaba, ali od tada njihov broj se nije smanjio, već se duplirao i sada ih je 721 iz svih krajeva Srbije, ali i dijaspore. Ministar Zlatibor Lončar tvrdi da to nije struka, nego politika, a lekari potpisnici sa juga Srbije da je politika u Kriznom štabu.

Lista belih mantila objedinjena pod imenom “Ujedinjeni protiv kovida” sve je duža. Od jučerašnjih 330 stiglo se do 721 imena koje svojim imenom podržava razloge i zahteve iznete u pismu.

Među njima su lekari svih oblasti, a ima i onih koji jasno naznače da rade u inostranstvu ili dijaspori. Takođe, ima i profesora medicinskih fakulteta, aktivnih i u penziji.

Juče je Kisić Tepavčević rekla da nema lekara koji se bave virusima i epidemijama, ali na listi je za sada, jedan epidemiolog i čak 5 imunologa. Neki od njih dolaze sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju.

Inače su u kovid bolnicama bili angažovani i rade lekari iz svih oblasti.

I pored informacije ove epidemiološkinje da se lekari javljaju Kriznom štabu sa željom da njihovo ime ne bude na tom spisku, broj onih koji podržavaju ideju nije smanjen, već je u odnosu na juče dupliran.

Podrška za ovu ideju i hrabrost lekarima stiže i sa društvenih mreža.

Za razliku od juče na spisku su sada i lekari sa juga Srbije. Ideju svojih kolega podržao je kardiolog Miomir Ranđelović iz Niša, kao i oftamolog Mirjana Ilić Stošić iz Vranja, a redakciji su se javili i drugi koji su poslali podršku, još nije na zvaničnom spisku, pa najavljuju da će se kada bude oglasiti i javno.

Mene ne interesuje ko sedi u tom Kriznom štabu i njegova biografija, ali me interesuje da se blagovremeno i ispravno obaveštavaju građani, jer svi imamo pravo na ispravne i tačne informacije. Da se ne politizuje, da se smanji pritisak na zdravstvene radnike - da i oni mogu da iskažu negodovanje, požale se i potraže ono što im treba, a ne da se nad nama vrši teror i ucene otkazima i premeštanjem. Svašta doživljavaju kolege. Ne treba nam to što se radi preko Kriznog štaba, vređaju i lekare i građane. Kad vi građanima kažete “ma sve je u redu, izađite” i posle dve nedelje mu reći da je on kriv i da nije smeo da ide ovamo i onamo i “rekao sam ali nisam mislio tako” je nedopustivo - kaže dr Ilić Stošić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je za pismo lekara i potpisnike rekao da se tu ne radi o struci, nego o politici. To je zaključio jer su potpisnici peticije bivši ili aktuelni članovi DS-a. Neki su, tvrdi, bili i direktori zdravstvenih ustanova i pomoćnici ministara ranije.

Oliver Dulić u svoje najsjajnije vreme, nisu mu dali da se bavi medicinom i zdravstvom, bavio se nekim drugim poslovima i znate šta je bilo... I on je sada sebi dao za pravo da komentariše i bilo šta iz medicine, a njegovi najbliži, u njihovo zlatno doba, nisu mu dali da se bavi time. Eto toliko koliko se radi o struci. Onda se javlja (Rade) Panić neki, čovek vođa nekog Lokalnog fronta, političar, zloupotrebljava sindikat (Sindikata lekara i farmaceuta), niti je reprezenativan, niti bilo šta - rekao je Lončar, a prenosi N1.

Sa omalovažavanjem je komentarisao i još neke lekare sa spiska koji rade u inostranstvu ili su tamo na usavršavanju.

Doktorka iz Vranja kaže da njoj upravo najviše smeta uvlačenje politike u Krizni štab.

Mi živimo u toj nekoj Srbiji u kojoj se svi bavimo politikom jer nas život tera na to, ali mešanje politike u ovakvu situaciju je jako rizično i opasno. Mi u Vranju nismo imali proteste, a postali smo žarište. Mešanje baba i žaba, kako se kaže u narodu, svakome bode oči i prosto više se nema poveranja u Krizni štab, samim tim nema poverenja ni u nas koji radimo sa pacijentima - kaže dr Ilić Stošić.

Svi potpisnici konstatuju da je zdravstveni sistem ozbiljno uzdrman, a da je poverenje u lekare narušeno i zato iznose svoje zahteve:

- da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala;

- da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima;

- nezavisnu istragu; ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost;

- da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini;

- da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima. Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba;

- da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Pozivaju i druge kolege lekare da im se pridruže tako što će na papiru napisati “Ujedinjeni protiv kovida” i uz svoj potpis uslikati papir i poslati na mejl [email protected].

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljubinka Hetlerovic

    10:53 // 30. 7. 2020.

    Moram jos malo o paradajzu.Pitam se zar nismo mogli mi da izvozimo to rajsko voce a ne oruzje.Mislim da se prijateljski Azerbedzan ne bi ljutio na nasu Srbiju da smo Paradajz poslali -Jemenu umesto oruzja.Ovo je za razmisljanje za one koji su izvoznici ,budite bar malo humani ne morate samo da skupljate pare mislite malo i na obraz Srbije,Toliko o Paradajzu i Oruzju.

  • Ljubinka Hetlerovic

    10:46 // 30. 7. 2020.

    Posto se Penzosi ne pecaju na lekare ,hajde nesto drugo .To je Paradajz,cula i videla na Tv da je u Leskovackom kraju baceno 30 tona paradajza naj kvalitet.Prvo mi u BGD-U placamo ga od 80-100 din,a ovaj covek koji ga proizvodi dobija od nakupca 10 din.Nema izvoza tako da su ljudi koji rade upuceni samo na ove derikoze.Drugo da li Kecap se proizvodi kod nas i te fabrike ga prave od paradajza .

  • Ljubinka Hetlerovic

    15:31 // 25. 7. 2020.

    Tuga za ljude,lekare koji rade po Covid bolnicama sirom Srbije ,Ja od juce pisem i pitam se gde je glas penzionera .Nas ima 1700000 kada treba da nas plate akada treba da se odredimo prema pravim stvarima nas nema.Po meni kako stoje stvari mi cekamo one lekare pre popa ,oni i nemoraju i da mnogo znaju iz medecine, a od cega ce da mremo i to mije vazno.Bice ono imao je godine.
    Penzosi uradite nest

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: