Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 2. 6. 2023.

| Društvo

Litija Bulevarom za gradsku slavu u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Park Svetog Save, Niš
Centralna proslava biće organizovana u crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene; foto: JV / Ljubica Jocić

Centralna proslava gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena biće obeležena u petak 2. juna i u subotu 3. juna u crkvi koja je posvećena u Svetosavskom parku kada će, prema rečima sveštenika Dalibora Midića, biti održane litije od 18 sati gde će vernici proći ulicama oko crkve, dok će na dan slave 3. juna biti održana liturgija i rezanje kolača.

Važnost cara Konstantina za hrišćanstvo i Niš za sveštenika Midića je dovoljan razlog da se slava Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu obeležava kao gradska slava, koja će se raznim manefistacijama i radionicama narednih dana proslavljati u Nišu.

Protođakon Dalibor Midić Sveštenik Midić ističe simboliku zbog koje se crkva u parku Svetog Save nazvana po caru Konstantinu i carici Jeleni; foto: JV /NIkola Đukić Dalibor Midić napominje da će veče uoči slave, u crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene biti organizovano bogosluženje u 17 sati, pa će nakon toga bitii litije oko crkve u Svetosavskom parku, te se preko okolnih ulica pravi krug i vraća se u crkvu.

Dugo se putanja kojom su se nosile litije menjale, sada je ustaljena, kreće se iz parka Svetog Save, preko Pariske komune, Branka Krsmanovića do Toplane, odakle se ide do novog kružnog toka kod Delte i Bulevarom Nemanjića do crkve. Ujutru će biti održana liturgija i rezanje kolača - započinje sveštenik Midić.

O crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene, Midić kaže da je temelj osvešten u jeku bombardovanja 3. aprila 1999. godine, kao pokazatelj da narod ne bi trebalo da izgubi veru. Temelj je osveštao pokojni patrijarh Irinej, tadašnji Episkop niški.

Simbolično, može se uporediti sa Konstantinovom vizijom u snu da ako na štitovima svojih vojnika ucrta krst, da će tako pobediti u bitki, tako je i naziv crkve koja je osveštena u tom trenutku podizanje morala i vere naroda - kaže Midić.


U Niš stižu horovi iz Vatikana, Indije...

Car Konstanin Različitim manifestacijama i radionica Niš će obeležiti gradsku slavu; foro: JV / Jelena Mišić Eparhija niška će u sklopu manifestacija koje će biti organizovane u sklopu gradske slave će organizovati u saradnji sa niškim Muzejem i izložbu grafika “Konstantin” autora Veljka Mihajlovića.

Kako je sveštenik Dalibor Midić najavio biti otvorena u četvrtak 1. i trajati do 15. juna, gde će posetioci u niškoj Sinagogi imati prilike da vide priču o Konstantinu Velikom kroz nasleđe u sakralnoj umetnosti, od Rafaelove sobe u Vatikanu do Sopoćana. Takođe, biće organizovan i Susret horova Muzički edikt.

Na svake 2 godine od 2013. godine organizujemo Muzički edikt, ove godine nam dolazi hor Sikstinske kapele, ali i horovi iz Indije i čitavog sveta. Festival će početi 4. i trajati do 11. juna - rekao je Midić.

Izložbama, liturgijom, nastupima horova, kulturno-umetničkih društava i plesnih grupa, predstavom, naučnim skupom i drugim aktivnostima biće obeležena gradska slava Niša Sveti car Konstantin i carica Jelena, na više lokacija, od 31. maja do 4. juna.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Var tehnolog

    21:12 // 3. 6. 2023.

    Kad si problematican, ne znas cime ces se baviti u zivotu, zavrsis bogosloviju, posao te ceka i dobre pare, krstenja,opela, vencanja slave, osvestanja...Cast izuzecima !

  • Aca

    13:45 // 2. 6. 2023.

    Danas je bila priredba na Cairu, plesala su deca iz vrtica. Bila je ogromna guzva i bili su neki policajci koji su stajali u hladovini ali nije bilo nikog ko bi usmeravao roditelje i decu kao i vozila odnosno vozace. Saobracajna policija nije smatrala da bi neko od njih trebalo da bude na ovom dogadjaju. Pokusavam da zamislim na koji nacin bezbednosne strukture razmisljaju

  • Slucajni prolaznik pored Predsednistva

    11:59 // 2. 6. 2023.

    Vernici koji su primili hriscanstvo krajem XX veka, organizuju litije na zadusnice.
    Sta je sledece?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: