Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:04, 10. 11. 2015.

| Društvo

Liturgija za vek od pogubljenja niških sveštenika

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Vesnici-slobode.jpg
foto: eparhijaniska.rs

Povodom stogodišnjice stradanja sveštenika i monaha niške eparhije u Prvom svetskom ratu, koje se dogodilo u dolini Jankine padine kod sela Kremenica blizu Bele Palanke, u sredu 11. novembra u Sabornoj crkvi biće održan spomen na sveštomučenike.

Kako piše protojerej Miodrag Pavlović, kada je Kraljevina Srba sa tri srtane napadnuta 1915. godine, narod i Vlada sa kraljem i vojskom su se povukli iz Niša, ondašnje ratne prestonice, ali je sveštenstvo ostalo. Među njima i episkop Dositej Vasić.

Kada je bio upitan za savet od svešteničkog sabranja, šta da se čini da li da se povlače sa vojskom ili da ostanu, dao je odgovorio „Ja ostajem, a vi kako znate“ - piše protojerej.

Dodaje da je uz njega ostao veliki broj sveštenika na svojim parohijama i tako dočekao okupatora, a ubrzo nakon povlačenja srpske vojske 23. oktobra 1915. godine Niš i delove Srbije okupirala je bugarska vojska.

Dositej je, piše protojerej Pavlović, prognan u zarobljeništvo, a u Eparhiju nišku došli su sveštenici iz Bugarske. Okupacione snage su srpsko sveštenstvo pozvale na razgovor radi dobijanja ličnih dokumenata, ali su umesto toga zatvoreni u kazamate niške Tvrđave.

Nažalost, ovim se nije završilo stradanje, pretučeni i umorni kreću put Sofije 12. novembra 1915. godine. Vođeni niškim ulicama praćeni su pogledima svojih najmilijih koji su i dodavali hleb i novac za put - piše protojerej.

Prema njegovom pisanju, oni su stigli u Belu Palanku izmoreni, izgladneli i mokri i prilegli da odmore na patosu kafane da bi sutra ujutru nastavili put, međutim, stigla je naredba da nastave put.

Prešavši kilometar i po na izlasku iz Bele Palanke, a u blizini sela Kremenice u dolini Jankine padine kod mesta Golemi kamen svoj zemaljski život završili su sveštenoslužitelji Crkve Hristove. Zasuti puščanim plotunom mnogi su odmah pali, neki pokušali da pobegnu, ali su ih vojnici sustigli i ubili da bi ih posle polili i spalili - piše protojerej.

Dodaje da su se toga spasila samo dvojica koja su i ponela ovakvo svedočanstvo. Još jedno veliko pogubljenje dogodilo se i 18. novembra ispod Jelašnice. 

U Sabornoj crkvi je 1921. godine postavljena ploča sa imenima svih sveštomučenika stradalih 12. i 18. novembra, kao i onih koji "svoje kosti u Bugarskoj ostaviše".


Liturgija u Sabornoj crkvi

Kako je najavljeno na sajtu Eparhije niške, u sredu 11. novembra u Sabornoj crkvi silaska Svetog duha u Nišu ekiskop raško-prizrenski Teodosije služiće svetu arhijerejsku liturgiju u 8 sati.

Posle Liturgije obaviće se i parastos niškim sveštenomučenicima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: