Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 5. 1. 2023.

| Društvo

Liturgije, bdenje i lomljenje česnice tokom božićnih praznika u crkvama na jugu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
crkva sveti prokopije
Bogosluženja tokom božićnih praznika u crkvi Svetog Prokopija; Foto: Lj. M.

Proslava predstojećih božićnih praznika u crkvi Svetog Prokopija u Prokuplju počeće u petak, 6. januara na Badnji dan liturgijom Svetog Vasilija Velikog u 8 sati, a završava se večernjom službom 9. januara u 17 sati. Na Medijani će se lomiti česnica teška oko 200 kilograma sa 3 zlatnika, dok će na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra biti organizovano lomljenje velike božićne česnice u kojoj će biti zlatnik i 4 srebrnjaka.

Iz prokupačke crkve najavljuju da će na Badnje veče biti služeno bdenije u 16 sati, nakon čega će paljenje badnjaka i lomljenje česnice sa zlatnikom biti organizovano od 17:45 sati. badnjak2021-4-fotovkeser Tradicionalno paljenje badnjaka i lomljenje česnice; foto: V. Keser

Na Božić, 7. januara prva liturgija Svetog Jovana Zlatousta počinje tačno u ponoć, a u jutarnjim satima u 8 počinje druga Sveta arhijerejska liturgija, dok će u 17 sati početi večernja liturgija - najavljuju u prokupačkoj crkvi.

Drugi dan najradosnijeg hrišćanskog praznika, nedelja, 8. januar, Sabor Presvete Bogorodice, počinje liturgijom u 8, večernja služba će početi u 17 sati, dok je treći dan Božića, 9. januar posvećen Svetom Arhiđakonu Stefanu, a proslava ovog praznika počinje jutarnjom liturgijom u 8, a završava se večernjom službom u 17 sati.


Na Medijani lomljene česnice prečnika 2 metra sa 3 zlatnika

U petak, 6. januara u 17 sati, na platou ispred Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene, u saradnji sa Niškom Eparhijom i uz podršku Odreda izviđača "Vožd Karađorđe", gradska opština Medijana organizuje nalaganje Badnjaka i lomljenje česnice. česnica Lomljenje česnice u porti Crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene; foto: Vanja Keser

Česnica će biti prečnika dva metra i težine oko 200 kilograma i u njoj će biti tri zlatnika, koje je obezbedila pekara "Esnaf". U susret božićnim praznicima, u parku Sveti Sava, deliće se badnjaci i ikonice, a biće služena i kuvana rakija, vino, čaj, suvo voće - najavljuju u Medijani.

Dodaju da će se svečana liturgija u Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene početi sat vremena ranije, u 16 sati.


Najveći i najradosniji hrišćanski praznik

Inače, pravoslavni vernici 7. januara proslavljaju Božić - rođenje Isusa Hrista, praznik koji se smatra jednim od najradosnijih i najvećih hrišćanskih praznika.

Proslavljanje Božića počinje od Badnjeg dana kada se badnjak unosi u kuću, a karakteristični običaji na ovaj dan, poput slame, Božićne česnice, pečenice, položajnika i svečanog pozdrava “Hristos se rodi - Vaistinu se rodi” su vezani isključivo za ljudsko pouzdanje u Boga.

Osim u Srbiji, 7. januara se Božić slavi još i u Jerusalimu, na Svetoj Gori, Rusiji, Makedoniji i Gruziji, a katolici i jedan deo pravoslavaca ga proslavljaju 25. decembra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: