Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:23, 9. 1. 2024.

| Društvo

Ljubav prema satovima - Vuk Ivković je najmlađi časovničar u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
vuk, časovničar (3)
Srednjoškolac “oživljava” stare satove; foto: S. V.

Hobi 15-godišnjeg Vuka Ivkovića iz Niša je nekada bio veoma cenjen, a danas redak - časovničarski zanat. Interesovanje za stare satove kod Vuka je počelo pre oko tri godine i od tada ljubav prema satovima i znanje o mehanizmu koji ih pokreće raste. Talenat mladog Nišlije je da “oživljava” stare satove, a vršnjacima poručuje da i oni nađu svoj talenat.

vuk, časovničar (1) Usavršava stari zanat; foto: S. V. Vuk Ivković je učenik Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” i još kao dete počeo je da se interesuje za antikvitete. Najpre je sakupljao kovanice i novčanice, a kada je ispunio svoj cilj počeli su da ga privlače satovi.

Sa četiri godine sam prvi put dobio kovanicu od tatinog kolege - 50 drahmi i počeo sam da ih sakupljam. Želeo sam da imam što više srpskih i jugoslovneskih valuta, pogotovo iz perioda Drugog svetskog rata i inflacije i to sam ostvario. Tako je sve i počelo. Pre otprilike tri godine, tokom pandemije koronavirusa, počeli su da me privlače satovi. Našao sam stare tatine satove i krenuo da učim o njima - priča Vuk.

Sa ocem je obilazio buvljake, kupovao stare satove, upoznao kolekcionare i sa njima ih razmenjivao, ali i stare niške sajdžije koje su mu pomogle da usavrši zanat.

Budući da ništa nisam znao o satovima, meni se prvo i jedino dopao izgled i po tome sam ih kupovao. Interesovao sam se sve više, nabavio sam alat, rastavljao ih, mnoge sam uporapastio, ali sam tako najviše i naučio. Kasnije su mi kolege pomagale da usavšim zanat, ali mehanizmi su takvi da se neprestano saznaje nešto novo pa tako i dalje učim - kaže mladi časovničar.

vuk, časovničar (4) "Treba imati mozak, ruku i osećaj"; foto: S. V. Za razliku od nekada pune Obrenovićeve ulice časovničarskih radnji, u Nišu ih sada ima desetak, ali najmlađi niški sajdžija veruje da ovaj zanat ne može da “izumre”.

Nijedna mašina ne može da zameni ljudski um i rad. Treba imati mozak, ruku i osećaj, biti smiren i precizan. Problem je što se gubi ljubav prema satovima, elektronika menja sve - jedan sat manjeg prečnika od nekadašnjih ima više funkcija, može da izmeri i vreme i puls. Sve je manje ljudi koji prepoznaju i cene dobre satove, stare generacije i dalje znaju, ali elektronika polako pruzima sve. Zato se gubi zanat - smatra Vuk Ivković.

vuk, časovničar Ima poruku za vršnjake; foto: S. V. Kako kaže, vršnjaci ga uvek pitaju za savet kada kupuju sat, a mladima poručuje da i oni pronađu svoj talenat.

Društvu je zanimljivo što ja imam ovakav hobi, ali mislim da svi imaju neki talenat koji možda još nije izašao na videlo. Možda i oni mogu da rade ovo što ja radim, ali nemaju mogućnosti, nisu se zainteresovali ili ih niko nije motivisao. Mladi su sve više jednolični, sve rade preslikano, a zapravo smo svi različiti i talentovani. Voleo bih da se pokrenu, da otkriju sebe i rade ono što vole - poručuje Vuk.

U tome je, kako ističe, veoma važna podrška roditelja, poput one koju on ima. Da nije njegovog oca Ranka koji je sa njim rano ujutru išao buvljak, obilazio kolekcionare i sajdžije, ne bi sada ni on ustajao u pet ujutru i popravljao satove pre škole.

Talenat mladog Vuka prepoznao je i predsednik Srbije koji ga je uvrstio u "najbolje iz Srbije" kao najmlađeg niškog časovničara, a da li je najmlađi i u Srbiji, kako kaže, znaće se ako se javi mlađi kolega.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mikac

    23:35 // 9. 1. 2024.

    Ima nade, samo da nam ne odu...mada možda i bolje, nego da gledaju ove što se tepaju po gradskoj upravi.

  • realista

    10:55 // 9. 1. 2024.

    Svaka čast momak! samo tako nastavi!

    ovo su prave vesti! pozitivne! ima nade...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: