Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 26. 2. 2023.

| Društvo

Ljubitelji starina iz cele Srbije pokazali svoje zbirke na Sajmu kolekcionarstva u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
sajam kolekcionarstva
Oko šezdeset učesnika predstavilo svoje zbirke; foto: S. V.

Od oružja, noževa i znački do markica, razglednica i fotografija ljubitelji starih predmeta mogli su da vide na Sajmu kolekcionarstva, antikviteta i numizmatike koji je u subotu, 25. februara održan u restoranu Doma vojske. Istovremeno, to je bila prilika da izlagači iz zemlje i regiona obogate svoje kolekcije.

sajam kolekcionarstva Prilika da kolekcionari razmene predmete i iskustva; foto: S. V. Udruženje “Via antica” već četvrti put organizuje Sajam, a potpredsednik Udruženja Dušan Dolašević istakao je da je to prilika da kolekcionari razmene predmete i iskustva. Organizatori su za posetioce pripremili izložbu uniformi iz Prvog svetskog rata.

Možemo da vidimo dve kompletne uniforme oficira i vojnika Kraljevine Jugoslavije. Oficir ima svečanu paradnu sablju, a može se videti i dvogled koji su oni nosili u Kraljevini. Kod vojnika imamo bajonet koji je nošen u tom periodu i fišekliju, a zanimljiv podatak je da su fišeklije austro-ugarske i da su korišćene na samom početku osnivanja vojske, zato što tada nije bilo opreme u Kraljevini - rekao je Dolašević.

Sajam kolekcionari4; foto: JV Sonja Vidojković Izložba se seli u školske klupe; foto: JV/Sonja Vidojković Iz Udruženja planiraju da izložbu uniformi prenesu i u školske klupe.

U dogovoru sa profesorima istorije iz različitih škola, planiramo da na časovima istorije prikažemo predmete iz svojih zbirki. Tako će učenici moći da povežu priču koju slušaju sa realnim predmetima i da na taj način ožive sliku tog vremena - istakao je Dolašević.

sajam kolekcionarstva Srebrna tabakera iz kolekcije Jovana Čuljkovića; foto: S. V. Restoran Doma vojske bio je prepun različitih kolekcionara, a među njima bio je i Nišlija Jovan Čuljković koji je pokazao svoje zbirke starog novca, satova, vojnih medalja, penkala, razglednica starog Niša i razne druge predmete koje prikuplja već 20 godina.

Meni je najvrednije ono što je najređe, izdvojio bih srebrne tabakere iz Kraljevine koje sam sada doneo. Dugo prikupljam predmete, sajmovi su prilika da obogatimo kolekciju, ali već sam stekao dosta poznanika koji mi nude predmete za koje znaju da su mi zanimljivi. Neke od njih zadržavam za svoju kolekciju, ali se već mnogo nakupilo i nema prostora za čuvanje. One meni najdraže predmete pokazujem samo prijateljima - istakao je Čuljković.

sajam kolekcionarstva Orden Svetog Save najvredniji za Dejana Perovića; foto: S. V. Kolekcionar Dejan Petrović iz Gornjeg Milanovca već 35 godina prikuplja stari papirni i metalni novac, ordenje, strani novac, stari nakit i predmete od srebra, a svoju ljubav prema antikvitetima preneo je i na ćerku.

Mi kolekcionari teško možemo da izdvojimo ono najvrednije. Nije stvar u novcu, već u ljubavi i strasti. Svoje kolekcije ne prodajem, nosim ih samo na izložbama, a od premeta koje nosim na sajmovima izdvojio bih ordenje Svetog Save. Imam ih preko 50 i kupujem ih i dalje. Izdvojio bih ovaj orden prvog stepena, sa pozlatom - rekao je Petrović.

Sav prihod od ulaznica Udruženje “Via antica” proslediće Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka - NURDOR-u.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Старо куче

    22:37 // 26. 2. 2023.

    Организатори су могли да се потруде да сајам буде отворен и после 14 сати, како би могли да дођу и они који морају да раде.
    Овако изгледа да су више мислили на себе...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: