Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:05, 31. 1. 2023.

| Društvo

Lokacija niškog azila za pse još nepoznata, a tender za izgradnju zvanično najavljen

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
psi
Sotirovski sada kaže da je najisplativije proširiti postojeće prihvatilište kod deponije; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Iako je krajem avgusta prošle godine gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla da se od izgradnje prihvatilišta za pse kod Gadžinog Hana neće odustati, sada kaže da je najisplativije da se proširi postojeći azil kod deponije, ali da se čeka predlog udruženja za zaštitu životinja. Tako tačna lokacija još nije poznata, iako je tender za izgradnju zvanično najavljen za kraj februara ove godine.

protest han 11 Na protestu bilo oko 100 ljudi; foto: JV / Tamara RadovanovićNakon najava nadležnih da će prihvatilište za nezbrinute životinje biti u selu Duga Poljana kod Gadžinog Hana, na prostoru od oko 11 hektara, meštani, članovi društava za zaštitu životinja i predstavnici opozicije protestovali su ispred zgrade Opštine.

Žitelji su bili zabrinuti da će azil opustošiti selo, doneti probleme sa vodom i da će biti posečena pola veka stara hrastova i borova šuma. Sa druge strane, iz udruženja su upozoravali da bi prihvatilište tamo više ličilo na logor i da ne bi rešilo problem velikog broja pasa na ulicama.

Nadležni su, međutim, bili odlučni da tamo smeste prihvatilište, a Sotirovski je kao jedinu alternativu pre pet meseci navela - da udruženja plaćaju odštete za ujede pasa koje je Grad čipovao i sterilisao.

dragana sotirovski, gradonačelnica Niša Duga Poljana sada nije konačna lokacija; foto: JV / Ljubica JocićPrihvatilište će, ipak, biti izgrađeno, ali sada tačna lokacija nije poznata. 26. januara ove godine na Portalu javnih nabavki objavljeno je “prethodno informativno obaveštenje”, kao najava tendera za izbor firme koja će graditi azil, a kao mesto navedena je teritorija Grada Niša, iako Duga Poljana pripada opštini Gadžin Han.

Takođe, u javno dostupnim dokumentima nema odluke o izmenama prostornog plana Gadžinog Hana, koja je bila jedan od preduslova da se tamo izgradi prihvatilište.

Prema rečima gradonačelnice Niša, Duga Poljana je sada samo potencijalna lokacija, a u obzir dolaze i druge.

Da li će to biti Gadžin Han, da li će to biti postojeće prihvatilište na deponiji ili neka treća lokacija, na udruženjima je da dogovore i, pošto ih ima mnogo, da kažu: “Da, mi smo odlučili da lokacijski to bude ovde” - poručuje Sotirovski.

Smatra da je najisplativije da se proširi postojeće prihvatilište kod gradske deponije jer bi tako bilo potrebno najmanje novca.

Da li će udruženja prihvatiti to ili ne… Mi smo partneri na tom projektu. Mi smo im dali čak mogućnost da oni daju lokaciju. Dajte vi lokaciju, važno je da ona bude gradska, jer Grad nema mogućnosti i jako je dug proces da ulazimo u novu eksproprijaciju i da otkupljujemo zemljište koje nije po planu, pa da menjamo planove i komplikujemo kad ne treba da se komplikuje - navodi ona.

Pas Psi pokušavaju da se ugreju i u hodnicima nekih ustanova i preduzeća; foto: JV / Tamara RadovanovićKako kaže, nakon što udruženja navedu gde žele da se izgradi prihvatilište, raspisaće se javni poziv i izabrati izvođač radova, iako je taj tender već zvanično najavljen za 28. februar.

U međuvremenu, poručuje, važno je da se psi i mačke sterilišu, što se radi u saradnji sa Medianom. Kako navodi, prihvatilište bi bez toga bilo besmisleno.

Vi svakoga dana imate puta 3, puta 4 pasa i mačaka na ulici. Ako imate 5 štenaca, 3 prodate, 2 izbacite na ulicu, sutra imate ko zna koliko pasa - zaključuje gradonačelnica.

Podsetimo, Sotirovski je više puta napomenula da će prihvatilište biti po evropskim standardima. Tvrdila je i da je ljude na protest ispred Opštine Gadžin Han, održan u julu, neko doveo autobusima i da Duga Poljana ima samo 11 stanovnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lud, zbunjen, (ne)normalan

    12:09 // 1. 2. 2023.

    Ovo je problem koji već dugo muči naš grad. Sa jedne strane svi želimo da životinje budu adekvatno zbrinute, a sa druge strane ne želimo čopore koji slobodno lutaju u skoro svim delovima grada.

    U okolini bolnice i dalje postoji čopor od 15-ak pasa, bez obzira na to što su ugrizli dečka koji trenira u Radničkom još pre pola godine. Službe koje bi trebalo da se bave ovim problemom ne čine ništa.

  • Posmatrač

    12:01 // 1. 2. 2023.

    Sterilišite sve pse na ulicama i kaznite svakog neodgovornog vlasnika koji napusti svog psa najmanje 100000 dinara. Za dve godine ovaj problem biće rešen i bez azila.

    • Posmatrač br.2

      12:22 // 1. 2. 2023.

      Sterilizacija nije rešenje, tj. ponovo puštanje pasa na ulicu. Vrlo lako formiraju čopore i neretko se dešava da postanu agresivni. Jedino pravo rešenje je azil za pse u kome će životinje biti zbrinute na pravi način i imati adekvatan tretman.

  • Zna li se

    11:09 // 1. 2. 2023.

    Ko ce biti direktor azila? Sprema li se kadar?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: