Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 31. 10. 2019.

| Društvo

Lončar: Hitno izmeniti zakon, krivična prijava za napad na medicinske radnike

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
lekari
Zdravstveni radnici žele da budu zaštićeni i da se brže i više kažnjavaju njihovi napadači; Ilustracija; foto: JV/V. M. R.

Nakon što su sindikalci i rukovodstvo niškog Kliničkog centra nedavno posle napada na medicinskog tehničara tražili da zdravstveni radnici dobiju status službenog lica kako bi bili zaštićeni, ministar zdravlja Zlatibor Lončar se sastao sa radnicima koji su bili "na meti". Ministar je istakao da je potrebno da se po hitnom postupku izmeni Zakon kako bi svaki napad na medicinske radnike odmah podlegao krivičnoj prijavi.

Kako je saopšteno na sajtu Ministarstva zdravlja, Lončar je razgovarao sa Ivanom Stojković i Biljanom Tonić iz Kliničkog centra Niš, Marianom Vignjević iz Kliničkog centra Novi Sad i Anom Mladenović zaposlenom u Domu zdravlja Svilajnac. One su, navode u Ministarstvu, nedavno doživele napade na svom radnom mestu.

Lončar je rekao da je apsolutno nedopustivo da u 21. veku medicinski radnici doživljavaju napade i da je potrebna izmena zakona, ali nije naveo i da li će i šta konkretno on kao ministar učiniti po tom pitanju.

Moramo biti svesni da svaki ovakav napad na lekare i medicinske radnike koji predano i savesno obavljaju svoj posao, nanosi veliku štetu čitavom zdravstvenom sistemu, odnosno svima nama. Stoga je neophodno da kao društvo reagujemo, uvek adekvatno osudimo ovakve incidente i stanemo u zaštitu zdravstvenih radnika - istakao je ministar zdravlja.

Podsetimo, prošle nedelje je medicinskog tehničara na niškoj Klinici za urologiju udario u glavu sin pacijentkinje, a ovaj zdravstveni radnik tvrdi da je napadnut bez ikakvog razloga. Potom su se oglasili sindikati i rukovodstvo Kliničkog centra koji su istakli da će od ministarstva zdravlja i Vlade tražiti da se što pre reši status zdravstvenih radnika i da oni budu službena lica, kako bi brže i bolje mogli da se zaštite od sličnih napada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    18:36 // 31. 10. 2019.

    Може- уколико се уради исто у свим случајевима несавесног и аљкавог лечења, поготову оног које се завршава повредама и/или смртним исходом. А, све дрске, неваспитане, незаинтересоване лекаре и приучене сестре- редовно слати на суд части уз јавно објављивање имена и презимена и шта су коме урадили. Па, онда укинути рад и државно и приватно, па нека бирају где ће.

  • Bulevarka

    18:29 // 31. 10. 2019.

    Bolje bi bilo Lonaru da smeni Radovanovica jer ovo sto on radi tehnicarima u Klinickom Centru je gore od bilo kog fizickog napada, nego na zalost cute i trpe ogroman mobing koji ne mogu da dokazu

  • milica pešić

    14:45 // 31. 10. 2019.

    Presedan gluposti, verovatno su se klackale na stolicama ili šetkale dok je nekom život visio o koncu.Kad pogledamo pojedine medicinske sestre nafrakane sa dugim veštačkim noktima i utegnute shvatimo da ne izgledaju kako nalažu propisi.One ne brinu o pacijentima već o ličnom izgledu i zadovoljstvu.Svaka čast onima koje savesno obavljaju svoju obavezu ali ih je nažalost malo i njih niko ne napada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: