Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 26. 5. 2020.

| Društvo

Lončar: Smiruje se epidemiološka situacija u Leskovcu i Vranju

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
korona
Svi pacijenti imaju lakšu kliničku sliku; Ilustracija; Foto: Vanja Keser

Leskovac i Vranje u prethodne dve nedelje bili su u vrhu po broju novoobolelih od virusa korona, a žirašta su bila u firmama sa velikim brojem radnika. Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, epidemija se smiruje svuda u Srbiji, a situacija je pod kontrolom u Leskovcu i Vranju.

Prema poslednjim podacima, od početka epidemije, u Leskovcu i Vranju obolelo je više od 700 osoba, a situacija se u ova dva grada pogoršala zbog širenja virusa u kolektivima. Žarište je u Leskovcu bila južnokorejska kompanija "Jura" gde je, nakon masovnog testiranja, ukupno potvrđeno 114 slučaja zaraze, dok je skok u broju obolelih u Vranju nastao zbog velikog broja zaraženih u fabrici "Dodić".

Da je situacija pod kontrolom u ova dva grada na jugu Srbije tvrdi Lončar, a svi oboleli imaju lakšu kliničku sliku. Lončar kaže da je do oboljevanja većeg broja ljudi u ovim gradovima došlo zbog nedovoljnog pridržavanja propisanih mera. zlatibor lončar Lončar kaže da je situacija pod kontrolom, foto: M. S.

Svi pacijenti pozitivni na korona virus u ovim gradovima su pod zdravstvenim nadzorom, sa blažom kliničkom slikom i nemaju komplikacije. To su džepovi koji se pojavljuju i očekivani su na mestima gde se ne vodi dovoljno računa. Država je odradila svoj deo posla, a onda smo ušli u fazu gde je odgovornost na svima nama. Tamo gde nisu ispoštovane mere došlo je do pojave većeg broja pozitivnih - kaže Lončar.

Dodaje da još nije vreme za opuštanje i da je neophodno poštovati mere fizičke distance, nošenja maski u zatvorenom prostoru i pranja ruku.

Da je situacija povoljnija dokazuje i pražnjenje privremenih bolnica, kaže on, kao što je nova zgrada Kliničkog centra u Nišu u kojoj više nema pacijenata.

Podsetimo, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović pre 3 dana ocenio je da "Jura" više nije žarište jer je procenat pozitivnosti među ovim radnicima 1,62 %.

Iako je Ministarstvo tvrdilo da nije bilo propusta, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da se mere nisu u potpunosti poštovale, a Zaštitnik građana kontroliše inspekciju zbog celokupne situacije. U Sindikatu "Sloga" kažu da su za širenje epidemije upravo odgovorni nadležni u Gradu i kompaniji "Jura".

Prema podacima koje su izneli epidemiolozi, radnici su se najverovatnije zarazili u prevozu. Iako su radnici protestovali ispred fabrike, pogon nikada nije zatvaran, već je samo ograničen broj radnika.

Leskovački opozicionari rekli su da je Štab imao ingerencije da pogon zatvori na 2 nedelje i da bi se tako izbeglo masovno zaražavanje.

Zbog situacije u Vranju, Gradski štab za vanredne situacije formirao je timove za praćenja stanja na terenu, posebno u fabrikama, prevozu, komunalnim preduzećima, trgovinama, ugostiteljskim objektima, školama i vrtićima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • penzionerka

    05:40 // 27. 5. 2020.

    Do izbora nece imati nijedan zarazen. Ipak,taj dan, postovacu "preporuku struke".

  • Tina

    20:30 // 26. 5. 2020.

    Samo što pre da nestane ovaj virus

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: