Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 24. 4. 2012.

| Društvo

Loreal-UNESCO stipendija za mladu naučnicu

Autor:N.T.Izvor:Južne vesti
naucnice
Sa leva: Brigite Štreler, Magdalena Đorđević, Polina Blagojević i Jovana Petrović

Nišlijka, dr Polina Blagojević (33), docent Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu jedna je od tri dobitnice nacionalne stipendije "Za žene u nauci".

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je više od 100 prijava, a konačnu odluku o najboljima donela je komisija koju su činili članovi Srpske akademije nauka i umetnosti, Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO i Ministarstva nauke.

- Pred sobom imamo tri dragulja srpske nauke - rekao je na dodeli stipendija Trivo Inđić, predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO.

Pored Blagojevićeve nagrada je ove godine dodeljena i fizičarkama dr Jovani Petrović (33) i dr Magdaleni Đorđević (36) sa Univerziteta u Beogradu.

"Za žene u nauci" je svetski poznat program kreiran da promoviše i ohrabri žene koje doprinose naučnom napretku u celom svetu. Postoji od 1998. godine kada je ustanovljena i specijalna nagrada koju godišnje dobija pet najuspešnijih naučnica u svetu. Danas ovaj program, pored nagrada, obuhvata i internacionalne i nacionalne stipendije, koje se svake godine dodeljuju mladim naučnicama širom sveta.

Generalni direktor Loreal Balkan Brigite Štreler, podsetila je da je kroz ovaj program do sada nagrađeno više od 1.000 mladih naučnica u svetu i izrazila zadovoljstvo što su među najboljima i naučnice iz Srbije.

- Kompanija Loreal je obezbedila ove stipendije kao podsticaj mladim, talentovanim i posvećenim ženama da unaprede svoj naučno istraživački rad i nastave da se bave naukom u Srbiji, ohrabrujući ih na taj način da se usavršavaju u svojoj naučnoj oblasti, omogućavajući im pristup međunarodnoj naučnoj zajednici i obezbeđujući im važnu podršku u trenutku koji je možda preloman za njihovu naučnu karijeru - rekla je Štreler.

Loreal-UNESCO stipendije dodeljene su u Srbiji po drugi put, a vredi pomenuti da je među dve prošlogodišnje dobitnice bila još jedna naučnica niškog Prirodno-matematičkog fakulteta, dr Dragana Cvetković-Ilić. Takođe, Nišlije mogu biti ponosne i na dr Ivanu Pešić sa Medicinskog fakulteta u Nišu, za sada jedinu naučnicu iz Srbije koja je dobila Lorealovu Internacionalnu stipendiju.


Inače, prema podacima Nacionalnog saveta za nauku, niški PMF ubedljivo prednjači po broju istraživača koji su svoje radove objavljivali u međunarodnim časopisima.

Od 1.535 radova, koliko je ukupno objavljeno od 2006. do 2010. godine, sa PMF ih je bilo čak 533, što je više od trećine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Magdalena Todosijević

    21:23 // 23. 6. 2013.

    Profesorka moja divna,svaka čast!

  • Minja

    14:42 // 25. 4. 2012.

    Ovo je za saku pohvalu i odlican primer! Svaka cst Polina, samo napred!

  • vmp

    20:29 // 24. 4. 2012.

    @Redakcija
    E ovo treba da bude vas autor, mene interesuje sta ima da kaze neko sa takvim IQ, kog je svet prepoznao, a ne masa bezlicnih poltrona ispalih iz masine partokratije. Napred Polina.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: