Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 29. 1. 2021.

| Društvo

Loša niskonaponska mreža i drvene bandere - svake zime meštani sela na jugu danima bez struje

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
bandera led Svrljig
U Srbiji je oko 1,3 miliona drvenih bandera, mahom na jugu Srbije; Ilustracija; foto: A. Kostić

Oko 9.500 korisnika trenutno je bez struje širom Srbije, a većina domaćinstva koja su u mraku nalaze se na jugu zemlje i u Raškoj oblasti. Loša niskonaponska mreža i drvene bandere kojih ima 1,3 miliona, glavni su razlog kvarova sa kojima se građani, najviše u ruralnim područjima, svake godine suočavaju. Ministarka Zorana Mihajlović obećava ulaganje od 350 miliona evra u narednih 5 godina u distributivni sistem.

Na poplave koje su početkom godine pogodile jug zemlje, nadovezao se sneg, ledena kiša i vetar, pa osim problema u saobraćaju, građani imaju i one sa nestankom struje, mahom u udaljenim i planinskim selima od centara opština i gradova.

Od Kuršumlije i Svrljiga, Pirota i Babušnice, pa sve do Vlasotinca, Medveđe i Crne Trave, gde, gotovo tradicionalno svake godine, meštani imaju iste probleme, sistem snabdevanja se ne održava, ne osavremenjuje pa je rezultat da u 21. veku po nekoliko dana ili nedelja meštani žive u mraku.

drvena bandera Srbija, 21. vek; Ilustracija; foto: A. Kostić

Približno 9.500 korisnika trenutno nema redovno napajanje strujom, kaže ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, i problem bi trebalo da bude rešen u narednih pet do šest dana, ako ostanu ovakve vremenske prilike, tvrdi Mihajlovićeva.

U Srbiji ima ukupno 3,5 miliona potrošača, nakon prvih nepogoda, 80 % kvarova odmah je popravljeno, ali su se desile dodatne nepogode. Ekipe su na terenu, ali nepogode nisu jedini razlog zašto nam se to dešava, na teritoriji Srbije nalazi se čak 1,3 miliona drvenih bandera, a najveći deo njih se nalazi upravo u onim delovima naše zemlje koji su trenutno ugroženi zbog problema sa napajanjem strujom - kaže Mihajlovićeva.

Ona je poručila da će Vlada mnogo više kontrolisati Operatora distributivnog sistema i da je njihov prvi i jedini zadatak konstantno održavanje distributivne mreže, što do sada, po njenim rečima, nije bilo rađeno na najbolji način.

Kada dođe do nepogoda i građani ostanu bez struje, jedno od rešenja bude obezbeđivanje agregata, ali to je samo privremeno rešenje, kome se ipak, svake godine pristupa.

Sistemskog rešenja nema.

Učinićemo sve da se u narednih četiri ili pet godina u čitav distributivni sistem uloži najmanje 350 miliona evra kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo - naglasila je potpredsednica Vlade.

Veliki problemi ove zime su u topličkom kraju - oko 700 kuća u 20 sela kuršumlijske opštine već 18 dana je bez struje, nakon što su 11. januara ledena kiša, vetar i sneg pokidali elektrovodove i polomili bandere u udaljenim planinskim krajevima koji se protežu duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Mihajlovićeva je rešenje problema najavila za skupštinskom govornicom, sa istog mesta sa koga je i poslanik iz Svrljiga Milija Miletić govorio o problemu u vezi sa niskonaponskom mrežom na jugu zemlje, koju je neophodno što pre rešiti.

Mi koji dolazimo iz malih sredina imamo ogromnih problema u vezi sa niskonaponskom mrežom, u koju je neophodno ulagati, a sve u cilju obezbeđivanja jednakih uslova našim ljudima sa sela i iz malih sredina. Čovek sa sela jednako je bitan za sve nas i zbog toga pozivam Agenciju za energetiku da u okviru svoje nadležnosti pomogne takvim opštinama i sredinama, da se kroz program EPS-a obezbede veća sredstva za rekonstrukciju trafo stanica i da struja dođe do svakog čoveka u ovoj zemlji - rekao je Miletić.

Zbog problema su strujom, Svrljig je polovinom meseca proglasio vanrednu situaciju, a Miletić smatra da problem nije u snegu i ledu, već - u lošoj mreži.

Problem nije u velikom snegu, snega ima vrlo malo. Problem je u lošoj niskonaponskoj mreži. Električni stubovi na seoskom području su drveni, truli i dotrajali i struja nestaje čim padne malo jača kiša ili zagrmi. Meštani imaju problem sa snabdevanjem električnom energijom i kada je vreme lepo, jer je napon struje vrlo slab i osigurači pregorevaju kada se uključi neki veći potrošač - kaže Miletić.

Niskonaponska mreža nije samo loša na području Svrljiga, već i u drugim ruralnim područjima na jugu zemlje - iste probleme imaju i žitelji sela na području Pirotskog, Pčinjskog, Jablaničkog i Topličkog okruga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ахм

    09:19 // 30. 1. 2021.

    Сад ће Зока,тражила извештај о броју бандера,до пролећа,евентуално Видовдана,ето струје...

  • Ахм

    09:15 // 30. 1. 2021.

    Дрвене бандере нису проблем,импрегнисано дрво,природни материјал се боље понаша у екстремним условима.Проблем је што су бандере старе и одавно зреле за замену,али,неко је одозго одлучио да је нерентабилно обнављати електричну мрежу за опустела села.Сад,тражимо кривца за нешто што је неминовно морало да се деси...

  • ђура

    20:29 // 29. 1. 2021.

    Бандера у складу са европским прописима која омогућава отварање поглавља.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: