Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 10. 12. 2012.

| Društvo

Loša slika ljudskih prava u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
barijere
ilustracija; foto: astrozmaj.com

Osobama sa invaliditetom najveći problem u Nišu predstavljaju arhitektonske barijere zbog kojih nisu u mogućnosti da obavljaju svakodnevne društvene aktivnosti, ali i da se školuju, upozoravaju u niškim nevladinim organizacijama.

U "Odboru za ljudska prava" kažu da je poražavajuća činjenica da u 2012. godini, u 21. veku, Grad ne rešava ovaj problem.

Predstavnici organizacija slažu se da je učinjen korak napred jer su manjinske grupe i njihove aktivnosti sada vidljivije, ali ocenjuju da diskriminacija i dalje postoji u velikoj meri.

- 10. decembar je povod da organizacije civilnog društva skrenu pažnju na probleme i slučajeve kršenja ljudskih prava tokom te godine. Koliko znamo 3 niške škole bile su u planu da dobiju liftove i da se omogući pristup osobama sa invaliditetom kako bi mogle da ostvare pravo na obrazovanje. Međutim, ništa nije urađeno. Jedan od slučajeva diskriminacije je i prinudno iseljenje romskih porodica iz "Belvila" od kojih su neke smeštene u magacin "Vulkana". Gradu je trebalo tri meseca da im priključi vodu, a sada se radi na tome da im se obezbedi ogrev i šporet kako bi preživeli zimu - kaže Dragan Đorđević iz "Odbora".

On je podsetio i na slučaj bacanja suzavca tokom koncerta romske grupe "Kal" i to na dan Hitlerovog rođendana, koji je ocenjen kao jedan od primera fašističkog ponašanja.

- Među manjinskim grupama koje teško ostvaruju svoja prava su i Romi i žene. Romkinje u Nišu dvostruko su diskriminisane i zbog svoje nacionalnosti, ali i pola. Život prosečne Romkinje traje 40 godina, a zbog tradicije rano se udaju i vrlo često odustaju od školovanja - objašnjava Hristina Piskulidis iz "Ženskog prostora".

Kancelarija za besplatnu pravnu pomoć Odbora za ljudska prava imala tokom ove godine u Nišu 293 slučaja, a oko 40% vezano je za kršenje prava iz radnog odnosa i zlostavljanje radnika.

mobing ilustracija; foto: vecernji.hr

Iz "Centra za devojke" skrenuli su pažnju i na seksualno ucenjivanje žena na poslu.

- Iako za sada nije evidentiran ni jedan slučaj ove vrste, to ne znači da ne postoji. Ovo je problem o kome žene ćute iz straha da ne bi ostale bez posla - kaže Bojana Tamindžija iz "Centra".

Ona je najavila da će deljenjem flajera i razgovorom sa radnicama u podzemnom prolazu pokušati da ih informišu i ohrabre da prijave seksualno ucenjivanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: