Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 8. 4. 2017.

| Društvo

Loše materijalno stanje i diskriminacija i dalje najveći problemi niških Roma

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
ROMI
Romi u Nišu i dalje imaju iste muke i nevolje; foto: M. Z.

Nezaposlenost, loši, često nehumani uslovi za život, improvizovane kuće bez struje i vode, diskriminacija, samo su neki od problema sa kojima se Romi u Nišu svakodnevno nose.

Prema zvaničnim podacima iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu, na osnovu kojih je usvojen i Akcioni plan za unapređenje položaja roma u Nišu do 2019. godine, u ovom gradu živi oko 7.000 Roma, ali procenjuje se da ih ima daleko više - čak do 30.000, od čega je tek 9% njih zaposleno.

Procenat nezaposlenih je četiri puta veći od proseka ukupne populacije. Samo 27% je ekonomski aktivno, trećina prima neki oblik socijalne pomoći, a za 18% porodica to je jedini izvor prihoda. Samo 9% ima stalne prihode od rada - navodi se u zvaničnim podacima.

Pored toga, prema statistici, manje od 3% niških Romkinja je zaposleno.

Međutim, kako se navodi, nakon pokretanja nekoliko preduzeća za upravljanje komunalnim otpadom, broj stalno zaposlenih Roma se povećava, jer je “jedan broj njih u ovim preduzećima našao zaposlenje sa pristojnim prihodima”.


Nehumani uslovi za život

Oko 11.000 Roma u različitim romskim naseljima, navodi se, živi u krajnje lošim stambenim uslovima.

Podsetimo, stanovnici naselja Crvena zvezda su mesecima, po velikoj hladnoći, bili bez struje, jer nisu mogli da nađu zajedničko rešenje sa niškom “Elektrodistribucijom” oko otplate duga.

Zbog toga su više puta žitelji ovog romskog naselja i protestovali.


Diskriminisani i često nepoželjni

Iako Romi ove prostore naseljavaju vekovima, još se nose sa predrasudama i mržnjom koju pojedini građani imaju prema njima.

Jedan od primera je spomenik legendarnom romskom muzičaru iz Niša Šabanu Bajramoviću, koji se mnogo puta nalazio na meti vandala i rasista, te je bio polivan farbom i na njemu su bili iscrtavani kukasti krstovi.

I ulica na Trošarini, koja je još pre nekoliko godina trebalo da ponese ime ovog slavnog muzičara, zvanično se još zove Južni bulevar, jer se onima koji u njoj stanuju ne dopada ideja da njihova adresa bude nazvana po Bajramoviću.

Inače, danas se obeležava Međunarodni dan Roma, u spomen prvom velikom međunarodnom okupljanju Roma 1971. u Britaniji, kada je odlučeno da se za romsku himnu uzme pesme Đelem, đelem, kao i da romska zastava bude crveni točak, plavo nebo i zelena trava.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • coa

    10:27 // 10. 4. 2017.

    "nezaposlenost, loši, često nehumani uslovi za život, ..", zar to nije problem svih, a ne samo Roma...?

  • Ulica

    19:22 // 9. 4. 2017.

    Ne mogu se na silu menjati nazivi ulica. Da li će Romima biti bolje ako se promeni naziv ulice? Neće, biće bolje onima koji kao nešto rade za dobrobit Roma. Umesto zalaganja da se na silu promeni naziv ulice, gospodo učinite nešto da se mali Romi duže zadrze u školi, predložite besplatne lekarske preglede, organizujte akciju čišćenja...To sa promenom imena ulice je samo zamazivanje očiju.

  • Dragan

    14:06 // 9. 4. 2017.

    Zašto se ne sprovodi zakon i ne kažnjavaju se konjske zaprege po centru grada i po bulevarima? Jel nadležne službe neće da rade svoj posao? Jel te nadležne službe primaju redovno državnu platu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: