Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

01:00, 20. 7. 2010.

| Društvo

Loše stanje niške kanalizacije (video)

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti

Od 13.000 slivnika u Nišu, čak 10 posto nije u funkciji a većina nikada nije ni proradila, saznaju Južne vesti u JKP Naissus.

Prošlonedeljne poplave posle obilnih kiša pokazale su da stvari sa odvođenjem atmosferske kanalizacije ne funkcionišu kako bi trebalo.

Nekoliko velikih i bitnih saobraćajnica pod vodom je posle svake veće kiše, a nadležni tvrde da je problem mnogo veći od zapušenih slivnika.

U niškom vodovodu kažu da održavanje slivnika jeste posao kojim se oni bave, ali napominju da to smeju da rade samo po nalogu Direkcije za izgradnju grada.

- Slivnik je formalno deo kolovoza i to je u nadležnosti upravljača puta, koji nas samo angažuje da to očistimo i tu je stvar jasna. Problem je što ima puno slivnika koji nisu u funkciji i mi smo tu nemoćni - kaže Aleksandar Mitić, direktor niškog vodovoda.

Prema podacima ovog gradskog preduzeća, čak 1.300 slivnika, što predstavlja 10 posto ukupnog broja u gradu, nije u funkciji.

- Osim što je u gradskom budžetu predviđeno mnogo manje para nego što je potrebno za redovno održavanje slivnika u gradu, mi imamo i problem loše izgrađene kanalizacije. Ima bezbroj primera da izvođač radova prilikom izgradnje ulice napravi loš slivnik, zalije ga betonom, napuni ga kamenjem ili jednostavno pređe asfaltom preko njega. Mi takve slivnike nismo tehnički primili i ne možemo da snosimo odgovornost za njihovo održavanje - kaže Mitić.

Mitić dodaje da je Naissus pre par godina kupio specijalnu kameru za snimanje kanalizacije koja omogućava da se instalacija pogleda i iznutra, kako bi bile otkrivene greške prilikom izgradnje i da su svi bili šokirani onim što se na snimcima videlo.

U Direkciji za izgradnju grada, koja je nadzorni organ prilikom izgradnje ulica i kanalizacione mreže, kažu da je "relativno šta znači neispravan slivnik", ali priznaju da problem postoji i da pokušavaju da ga reše.

- Aktuelno rukovodstvo Direkcije je veći deo problema nasledilo i ne možemo da snosimo odgovornost za taj deo. Predložili smo vodovodu da formiramo zajedničku komisiju koja bi utvrdila stanje slivnika kako bi smo pokušali da rešimo problem dugoročno - rečeno je Južnim vestima u Direkciji.

U Vodovodu kažu da već neko vreme rade na prikupljanju i analizi podataka o atmosferckoj kanalizaciji u gradu i da će narednih dana taj deo posla biti završen.

Snimci JKP Naissus sa primerima neispravinh slivnika

Aleksandar Mitić, direktor JKP Naissus o održavanju slivnika u gradu i problemima sa loše izgrađenom kanalizacijom koju Naissus nije tehnički primio

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prethodni

    12:18 // 20. 7. 2010.

    Osim sto je poslednjih 6-7 godina generalni direktor Direkcije, Bane Jovanovic je od 1997. godine bio i predsednik Upravnog odbora. Pa valjda i tu postoji neka odgovornost?

  • sludjen

    09:43 // 20. 7. 2010.

    Bravo za Juzne vesti jer se bave ovim problemom. Nadam se da ce se povecati medijski pritisak na nadlezne da se ovaj problem resi.

    Posle ovakvih tekstova se jasno vidi kakvi "strucnjaci" rade u Direkciji za igradnju grada. Malo je smesno kada oni pricaju o nasledjenim problemima, pa Bane je direktor Direkcije vec 6 godina. Zar ne? Ajde da vidimo kakvi su slivnici u ulicama koje su asfaltirane u poslednjih 6 godina?

    I izjava da je relativno sta je ispravan snimak. Da li to treba komentarisati? Slivnik ima neverovatn prostu funkciju, treba da odvede vodu sa kolovoza, da ima dovoljno dobru propusnu moc i da kolovoz oko slivnika bude dobro nivelisan.

    Da li je samo 10% slivnika i sahti neispravno? Kada ste zadnji put videli neki slivnik ili sahtu da je u nivou sa kolovozom? U mojoj ulici slivnici sa jedne strane su zapuseni a do slivnika sa druge strane voda uopste ne dolazi jer ulica ima takav pad.

  • Bane

    09:03 // 20. 7. 2010.

    "Aktuelno rukovodstvo Direkcije je veći deo problema nasledilo i ne možemo da snosimo odgovornost za taj deo"

    To je bilo pre nas i bas nas briga, jel da? pa to moze samo u drzavnoj firmi. Gospodo, pa ne krece istorija od vas, vi odgovarate i za sve sto je vasa firma radila ranije.
    Ovo je klasicno bezanje od odgovornosti!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: