Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:38, 5. 5. 2021.

| Društvo

MASA: Dekanica Fakulteta umetnosti pokušava da eliminiše kandidate za dekana koji joj nisu po volji

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
FU
Dobija li niški Fakultet umetnosti novog dekana?; foto: Vanja Keser

Iz Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti pozivaju Rektorat Univerziteta u Nišu i Ministarstvo prosvete da hitno reaguju na kršenja Zakona o visokom obrazovanju i zloupotrebe funkcije koje na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu vrši odlazeća dekanica Suzana Kostić. Sadašnja dekanica, kako ističu iz MASA, posle tri mandata nije mogla da se kandiduje za dekana i četvrti put zbog koruptivnih radnji, te sada pokušava da protivzakonitim sredstvima eliminiše kandidate za dekana koji joj nisu po volji i da zadrži kontrolu nad Fakultetom.

Suzana Kostić je i dalje dekan Fakulteta umetnosti u Nišu jer je Savet i pored više zahteva nije smenio, a zato što joj mandat ističe u oktobru, krajem februara počeo postupak izbora novog dekana, na koji ona ne može da bude kandidat, jer po novom Zakonu o visokom obrazovanju dekan ne može da bude neko ko ima preporuke za smenu Agencije za sprečavanje korupcije. Suzana Kostić I dalje dekanica Fakulteta umetnosti; foto: printskrin FU

Kostićeva zato ne može ni da zadrži funkciju do kraja mandata, ali, kako ukazuju iz Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti, ona sada pokušava da protivzakonitim sredstvima eliminiše kandidate za dekana koji joj nisu po volji i da zadrži kontrolu nad Fakultetom, a jedan izbor za dekana već je propao u martu ove godine.

U okviru procesa izbora novog dekana, na sednici Nastavno-umetničkog veća Fakulteta umetnosti, održanoj 8. marta 2021. godine, nakon što je NU Veća Fakulteta, potvrdilo njenu kandidaturu, prof. dr Milena Injac izabrana je za novu dekanicu sa 42 glasa (nasuprot 32 glasa protivkandidatkinje prof. dr Anđele Danković) što je apsolutna većina glasova svih zaposlenih nastavnika u kolektivu. Međutim, na sednici održanoj 13. marta 2021. Savet Fakulteta umetnosti, bez ikakvog obrazloženja, odbio je da verifikuje odluku Nastavno-umetničkog veća Fakulteta umetnosti, da bi potom doneo odluku o raspisivanju novih izbora za dekana koji bi trebalo da budu održani u periodu od 23. aprila do 17. maja - ističu u saopštenju iz MASA.

Nakon što su Departman za likovne umetnosti, kao i četiri katedre Departmana za muzičke umetnosti ponovo predložili Milenu Injac kao kandidatkinju za dekana, iz MASA ukazuju da je postalo jasno da će i na ponovljenim izborima ona biti izabrana, kako procenjuju, sa još većom razlikom nego prošli put.

Pojašnjavaju da je zato na sednici NU Veća Fakulteta umetnosti održanoj 29. aprila, uprkos tome što je to isto Veće mesec dana ranije potvrdilo da ona ispunjava sve uslove da bude kandidat za dekana, doneta odluka da se njena kandidatura ne evidentira, a kao jedini kandidat za dekana predložen je predsednik Saveta Fakulteta Bojan Živić.

Trebalo bi još napomenuti da i Savet Fakulteta i NU Veće fakulteta rade u nepotpunom sastavu, te da je inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zapisnikom od 26. aprila 2021. godine naložila da se postupak za izbor dekana obustavi i nastavi tek nakon što se u njihov rad uključe i predstavnici Departmana za likovne umetnosti i Departmana za primenjene umetnosti i predstavnici Studentskog parlmenta. Uprkos ovom Zapisniku o inspekcijskom nadzoru i naloženim merama, postupak izbora dekana je nastavljen, a NU Veće i Savet fakulteta ne prestaju da donose nelegalne odluke - navode iz Mreže.

Iz MASA naglašavaju da se autonomija najviše ogleda u tome da nastavnici fakulteta biraju svoja rukovodstva slobodnom voljom i u skladu sa zakonski propisanim uslovima, a ne u tome da jedna osoba već gotovo čitavu deceniju tretira javnu ustanovu kao svoju privatnu svojinu.

Zato pozivaju Rektorat Univerziteta u NIšu i Ministarstvo prosvete da hitno reaguju i spreče, kako ističu iz MASA, dalja kršenja Zakona o visokom obrazovanju, kao i da svoja dosadašnja kršenja ne sakrivaju iza navodnog poštovanja principa autonomije Univerziteta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milutin M

    08:42 // 6. 5. 2021.

    Kako ljudi mogu da budu mali bez obzira na obrazovanje. Za šta se to ona bori!? Strašno. Bežite mladi iz Niša. Ništa to dobrog nema više.

  • Laza

    08:23 // 6. 5. 2021.

    Pa sta rade nastavnici? Blokada! Ako vam se gospodno nesto ne svidja onda blokirajte fakultet, jedno pokazite ono sto treba da se pokaze. Ne mogu dolaziti sa strane i da resavaju nelegalnosti. Pa ne mozete vas dvadeset da dobije otkaz!

  • Tuga

    07:31 // 6. 5. 2021.

    Sve sam sljam!isplivao talog od 2012 g.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: