Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:31, 26. 6. 2020.

| Društvo

MHE u Rakiti dobila upotrebnu dozvolu, RERI traži poništenje

Autor:Lj. F. Izvor:Južne vesti
MHE rakita
Dobila upotrebnu dozvolu; foto; Lj. F.

Mini-hidroelektrana "Zvonce" oko čije gradnje vodozahvata u selu Rakita su meštani i aktivisti mesecima protestovali, dobila je upotrebnu dozvolu, saznanja su Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). U ovom Institutu smatraju da je slučaj MHE u Rakiti školski primer zločina nad prirodom i ljudima i kažu da predstavlja zvaničnu potvrdu da je Srbija zarobljena država u kojoj korumpirane institucije služe sumnjivim privatnim interesima.

Dešavanja u malom planinskom selu Rakita u babušničkoj opštini kao da su deo scenarija filma, nakon brojnih protesta i straža, gerilskih akcija vraćanja reke u svoje korito, podmetnute bombe u selu, paljenja kamp-prikolicen do toga da je Inspektorat za zaštitu životne sredine doneo rešenje po kojem je investitor dužan da izvadi cevi u dužini od 350 metara.

Ipak, radovi na samom vodozahvatu su nastavljeni, a dok su ekološki aktivisti čekali da Ministarstvo građevine obori građevinsku dozvolu i sprovede rešenje o uklanjanju cevi, desio se preokret. Prema saznanjima RERI-ja 24. juna je odobren zahtev za upotrebnu dozvolu objekta.

Iako zvuči potpuno neverovatno, čak i u zemlji kao što je Srbija, u kojoj korupcija apsolutno dominira javnim prostorom, investitor je dobio upotrebnu dozvolu. Dakle, ukoliko ova upotrebna dozvola hitno ne bude poništena, građani Srbije će uskoro svojim novcem plaćati električnu energiju koja je proizvedena u nezakonito izgrađenom objektu - saopštavaju iz RERI-ja.

Iz ove organizacije podsećaju da je investitor radove izvodio uprkos zabrani nadležnog Ministarstva zaštite životne sredine, zbog čega je RERI podneo krivičnu prijavu protiv investitora.

Naime, tokom izgradnje MHE Zvonce narušena je životna sredina, a derivacioni cevovod je postavljen u korito reke, uprkos prethodno navedenim izričitim zabranama nadležnih organa. Izgradnjom ove MHE prekinut je prirodni tok Rakitske reke i pokrenuto klizište na privatnim parcelama stanovnika sela Zvonce.

Građevinska inspekcija Opštine Babušnica stopirala je rešenjem radove početkom 2019. godine, isto je učinila i rešenjem Ministarstvo zaštite životne sredine, a žalba na rešenje koju je podneo investitor odbijena je u aprilu 2019. godine.

U RERI-ju naglašavaju da su tokom izgradnje mini-hidroelektrane probijene 2 od ukupno 3 bujične pregrade, koje predstavljaju vodoprivrednu infrastrukturu za zaštitu od bujičnih poplava, a koje su vodni objekat za zaštitu od poplava, erozije i bujica-

Uprkos svim nepravilnostima, umesto da nadležni državni organi spreče uništavanje životne sredine i izazivanje opšte opasnosti po stanovništvo, kao i da onemoguće izgradnju predmetne male hidroelektrane, Opštinska uprava opštine Babušnica je dana 24. juna godine izdala upotrebnu dozvolu za MHE Zvonce. Izdavanje upotrebne dozvole za MHE "Zvonce“, školski primer zločina nad prirodom i ljudima, zapravo predstavlja zvaničnu potvrdu da je Srbija zarobljena država u kojoj korumpirane institucije služe sumnjivim privatnim interesima - saopštavaju iz RERI-ja.

Iz ove organizacije pozivaju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da poništi rešenje i spreči legalizaciju nezakonitog objekta, a iz ovog ministarstva nema odgovora na pitanja Južnih vesti u kom statusu je građevinska dozvola za MHE "Zvonce" i zašto se ne sprovodi rešenje o ukljanjaju dela cevovoda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milorad

    09:06 // 27. 6. 2020.

    KUMOVSKO - BRATSKA dinastija funkcioniše. I? Ćutite. Glavu u ramena, da ne bude tepanje.

  • tek ce vidite

    07:16 // 27. 6. 2020.

    Glasaliste-imate.

  • Fica

    22:37 // 26. 6. 2020.

    Pa nije li vlas sramoya .Jedno obecali ljudima a vamo daju dozvole.Misle da ce im to proci.Papir trpi sve
    Laz, laz i samo lax

    • Stojko

      09:03 // 27. 6. 2020.

      "Papir trpi sve", ali LJUDI NE MOGU DA TRPE SVE.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: