Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:53, 22. 12. 2022.

| Društvo

MMR vakcinu u Nišu na vreme primila samo trećina dece, Srbiji ponovo "preti" epidemija malih boginja

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
mmr vakcina
I u Nišu slab odziv za obaveznu MMR vakcinu i nema kolektivnog imuniteta; foto: flickr.com/Sanofi Pasteur

Da nema kolektivnog imuniteta zbog slabe vakcinacije MMR vakcinom, te da zato ponovo preti epidemija malih boginja, objavio je nedavno Institut "Batut" i pozvao na hitnu reakciju nadležnih. I u Nišu je slab odziv za obaveznu imunizaciju, jer je MMR vakcinu na vreme primila jedva trećina dece uzrasta od 13 do 15 meseci, kažu iz Doma zdravlja, a iako taj procenat raste i kod dece od 3 godine ima blizu 90% vakcinisanih, to nije dovoljno za potpunu zaštitu.

MMR vakcina štiti od morbila, odnosno malih boginja, veoma zaraznog oboljenja od koga su najugroženija deca, ali i ostala populacija.

Iako je ona po zakonu obavezna i prema kalendaru vakcinacije deca treba da je prime u uzrastu od 13. do 15. meseca života, iz Doma zdravlja kažu da je nizak procenat vakcinisanih i u Nišu.

Ako bismo posmatrali pravovremenost vakcinacije u ovom uzrastu vrlo je nizak obuhvat vakcinacije MMR vakcinom - jedva 1/3 dece tog uzrasta je primila ovu vakcinu. Već u uzrastu 2 godine pa naviše obuhvat ovom vakcinom se povećava, tako da je naprimer kod dece uzrasta od 3 godine obuhvat blizu 90%. Situacija je slična bila i prethodnih godina - navode iz Doma zdravlja.

Zato nema kolektivnog imuniteta ni u Nišu, jer je za to potrebno da više od 95% dece primi vakcinu.

Na hitnu reakciju nadležnih zbog slabe imunizacije nedavno je pozvao Institut za javno zdravlje "Batut", a kako prenosi Danas, upozorili su da je u prethodne dve godine mnogo dece propustilo obaveznu MMR vakcinu i da zato ponovo ozbiljno preti epidemija morbila.

Čak je i u godini koja je prethodila poslednjoj epidemiji morbila bio veći procenat vakcinisane dece. Tada je zbog širenja morbila prema zvaničnim podacima bilo 5.000 obolelih i 14 umrlih, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina - podsećaju.

Iz "Batuta" upozoravaju da postoji kritična masa nevakcinisanih koja narušava kolektivni imunitet populacije, te zato traže hitnu reakciju svih učesnika u sistemu imunizacije.

To za posledicu može imati pojavu sporadičnog i epidemijskog javljanja bolesti koje se mogu prevenirati vakcinama i dovodi u pitanje dostizanje statusa eliminacije morbila u Republici i održanje statusa "zemlje bez poliomijelitisa" - napominju.

Oni kao razlog malog broja vakcinisanih vide i neusaglašenost zakona - jer Zakon o pravima pacijenata daje pravo da roditelj odluči da li će vakcinisati maloletno dete, dok Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ukazuje da za sprovođenje obavezne imunizacije nije potreban pristanak roditelja ili staratelja.

Imunizacija školske dece se sprovodi većinom u domovima zdravlja, samo u prisustvu roditelja, dok je vakcinacija po školama uglavnom napuštena. Nejedinstven stav dela pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dodatno su doveli do pada u obuhvatu vakcinama prema Kalendaru u prethodnom periodu – zaključuje Batut.

Jedan od razloga za to što je mali broj dece vakcinisan je i to što roditelji odbijaju da na vreme deca prime MMR vakcinu, a iz Doma zdravlja poručuju da treba da veruju lekarima.

Roditelji treba da veruju svom izabranom pedijatru koji će sigurno vrlo detaljno objasniti roditeljima sve prednosti redovne vakcinacije njihove dece svim tipovima vakcina pa i MMR vakcinom - dodaju iz Doma zdravlja.

Njihov izveštaj, koji se može naći na sajtu ove institucije, pokazuje da je na nivou cele Srbije samo 74,8% dece primilo ovu vakcinu, dok je za kolektivni imunitet neophodno da bude više od 95% vakcinisanih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dekan

    18:23 // 22. 12. 2022.

    Otkijte uzrok poplave autizma.
    Pošto znate da ga vakcine ne izazivaju verovtno ste na korak do sazanja otkud pandemija autizma

  • Hipokratova zakletva

    14:32 // 22. 12. 2022.

    Lekari su toliko prokockali poverenje naroda da nam se lose pise ako se pojavi neka prava posast. Ono maltretiranje naroda sa koronom, privatne klinike na svakom koraku, liste cekanja za bolesne ljude dok ne budu bili spremni da daju mito ili odu u privatnu kliniku...

  • Dr No

    13:55 // 22. 12. 2022.

    To je dokaz koliko ste narodu usadili "poverenje" a bice jos manji jer se narod tek sad osvescuje od ispiranja mozga.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: