Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:35, 25. 2. 2020.

| Društvo

MUP: "Otkazi žandarmima u skladu sa Pravilnikom"

Autor:Lj. J.Izvor:Južne vesti
Zlatko Gigić niški žandarm
Zlatko Gigić, jedan od petorice niških žandarma; foto: JV

Dan nakon što je u emisiji "Južnih vesti" Zlatko Gigić, jedan od petorice niških žandarma učesnika incidenta sa Andrejem Vučićem i Predragom Malim, rekao da su nakon suđenja, ukidanja presude, potom potvrde i uvećanja kazne, on i njegove kolege osuđeni da budu socijalni slučajevi, Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je saopštenje u kom objašnjava da su "u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju krivičnih dela doneta rešenja o prestanku radnog odnosa petorice pripadnika Žandarmerije".

Gostujući u emisiji "15 minuta" Gigić je rekao da smatra da se politička konotacija nikako ne može izbeći jer su u sukobu tokom Parade ponosa 2014. godine učestvovali i brat sadašnjeg predsednika Srbije Andrej Vučić i brat trenutnog ministra finansija Predrag Mali.

Jedan dan nakon što je objavljena emisija, iz Ministarstva unutrašnjih poslova stiglo je saopštenje u kom kažu da su rešenja o otkazima petorici pripadnika Žandarmerije doneta u skladu sa važećim pravnim propisima Republike Srbije.

Pozivaju se na Pravilnik o utvrđivanju krivičnih dela za čiju osudu državni službenik postaje nedostojan za obavljanje poslova, odnosno vršenje dužnosti.

Koja su krivična dela nedostojna poslova državnog službenika utvrdio je Visoki službenički savet i to donošenjem Pravilnika o utvrđivanju krivičnih dela za čiju osudu državni službenik postaje nedostojan za obavljanje poslova, odnosno vršenje dužnosti. Upravo su u skladu sa ovim Pravilnikom doneta rešenja o prestanku radnog odnosa petorice pripadnika Žandarmerije, a ovaj propis se primenjivao i na druge pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su pravosnažno osuđeni za krivična dela koja su definisana navedenim Pravilnikom - piše u saopštenju.

U skladu sa Zakonom o državnoj upravi, rešenje o prestanku radnog odnosa potpisao je ministar unutrašnjih poslova, navodi se u saopštenju.

Nakon što se donese pravosnažna presuda, ista se prosleđuje Ministarstvu unutrašnjih poslova, koja je u slučaju petorice pripadnika Žandarmerije, od strane Višeg suda u Beogradu, dostavljena početkom februara. Datum donošenja rešenja o prestanku radnog odnosa i datum prestanka radnog odnosa, tačnije pravosnažnosti presude, ne mogu se poklopiti imajući u vidu neophodno vreme koje je potrebno da se presuda dostavi postupajućem organu - piše u saopštenju.

Podsetimo, žandarmi su osuđeni za krivično delo zlostavljanje i mučenje, dobili su otkaz, a Gigić smatra da su njemu i njegovim kolegama uskraćena prava zagarantovana Ustavom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Victor Belicoff

    11:10 // 26. 2. 2020.

    Velika sramota i čista politička presuda od strane AV ili kriminalna od strane onog što je bio pretučen i to sa debelim razlogom.
    Samo zato što se ZV kum AV i AV brat AV ponašaju kao da su ovu zemlju lično od Turaka oslobodili i kao da je njihova svojina narod treba da izađe na ulice. Takođe na snimcima se vidi kako je pre početka incidenta jedan Žandarm odgurnut iz kordona pa su tek onda reagova

  • Оскар Питагор

    10:50 // 26. 2. 2020.

    Само лагано.Ово је тек загревање.Тек ће прсти судбине вући своје потезе по оваквим фамилијама.
    Човек не кука за послом. Плаче за државним јаслима. Као и његови преци. Да бије и убија за режим.То се у Србији од 45 највише исплатило.
    Бенифиције од зноја и крви сиротиње ником на дуге стазе нису донеле неко добро.
    Стари Грци написали. Након дугог мудровања и посматрања природе и људи.Можда и греши

  • pera

    09:46 // 26. 2. 2020.

    Pedofile i ubice, pustaju na slobodu, teroriste OVK takodje pustaju iz Niskih zatvora, a zandarme izbacuju na ulicu. Ako su prekoracili ovlastenja, dobice kazne, a ne i trajno izbacivanje sa posla.Zasto je onda zandarmerija uopste bila na ulicama? Da stite Drzavu, narod, a ne obicne "bogate" gradjane, koji su umislili da su Bogovi , samo zato sto su braca Predsednika i Ministra.Dokle vise?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: