Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:07, 5. 10. 2023.

| Društvo

“Madridska modifikacija” - nova metoda operacije u Kliničkom centru u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
doktori, operacija
Napredna operacija prednjeg trbušnog zida prvi put rađena u Nišu; foto: S. V.

Pacijentima u Centru za minimalno invazivnu hirurgiju u Nišu uskoro će biti omogućena “napredna operacija prednjeg trbušnog zida” koja rešava problem velikih kila, za koji su do sada slati kućama. Prvu takvu operaciju u Nišu radio je doktor iz Madrida, a rukovodilac Centra za minimalno invazivnu hirurgiju doktor Bojan Jovanović najavljuje da će od sledeće godine niški lekari samostalno izvoditi takve operacije.

doktori Havier Monklus i Bojan Jovanović zajedno operisali pacijenta; foto: S. V. Operaciju koja rešava velike deformitete prednjeg trbuha izveo je profesor Univerzitetske bolnice u Madridu doktor Havier Monklus, koji je istakao da se radi o veoma složenoj rekonstrukciji trbušnog zida TAR i e-TEP operativnom tehnikom, poznatom kao “Madridska modifikacija”.

Patologija prednjeg trbušnog zida je uvek bila nešto što nije toliko važno u odnosu na onkološke pacijente i onkološku patologiju. Istina je da je mnogo pacijenata koji su tokom života zdravi, ali su razvili velike kile prednjeg trbušnog zida, nekada i nakon operacija. Oni su hendikepirani tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, ne mogu normalno da rade i otežano obavljaju svoje dužnosti. Sa individualnog gledišta svakog pacijenta, ova operacija je važna jer im rešava problem i omogućava da normalno žive, rade, bave se sportom… Čovek koga smo danas operisali, od sada će imati normalan kvalitet života - objašnjava Havier Monklus.

doktori Niš i Madrid nastaviće saradnju; foto: S. V. Takvi pacijenti se u Nišu vraćaju kućama jer se takve operacije ne rade u Srbiji. Ipak, rukovodilac Centra za minimalno invazivnu hirurgiju doktor Bojan Jovanović usavršava se u Madridu i kaže da postoji mogućnost da od naredne godine lekari Centar samostalno izvode takve operacije jer imaju svu neophodnu opremu.

Ovakve operacije u svetu postoje tek par godine i ovo je u medicine novo, zato je velika stvar da tako nešto dovedemo u Niš. Mi smo apsolutno opremljeni svom tehnikom, zato ono što vidimo u inostranstvu možemo i ovde da implementiramo. Medicina je postala naučno-tehnološka grana i ukoliko ne pratimo tehnološka dostignuća, nismo u mogućnosti da uradimo ništa novo - kaže Jovanović.

Doktor Jovanović već se usavršava u Madridu za takvu vrstu operacija i najavljuje bilateralnu saradnju između Fakulteta u Madridu i niških klinika, kako bi zajedno učestvovali u studijama i naučnim radovima i da zajedno ih predstavljali u eminentnim časopisima koji se bave tom granom hirurgije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srba

    00:57 // 6. 10. 2023.

    Da li će pacijenti posle intervencije zaigrati flamenko i ići u borbe sa bikovima?

    • španski toplotni talas

      13:10 // 6. 10. 2023.

      Direktore, "samo prži" i ne obaziri se na komentare!

  • Mile

    16:59 // 5. 10. 2023.

    KC Nis je najveći cirkus !!! Sto dalje od njih !!!! Sve neznalica do neznalice !!!! Direktori postavljeni politički ,koji nisu u nastavi i pojma nemaju !!!!Od generalnog pa nadalje !!!!!

  • Pera

    15:44 // 5. 10. 2023.

    Mene zanima da mi neko kaže, da li je tačno da ima hirurga koji rade po 10-15god u KBC u Nišu i da nisu ušli ni jednom u operacionu salu? I da su to deca poznatih doktora i da zaštićeni kao beli medvedi. To mene zanima!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: