Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:27, 30. 1. 2024.

| Društvo

Majci umrla beba nakon porođaja u Nišu, traga za istinom

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
inkubator, decija klinika, nis, foto jv ljubica jocic
Potraga za istinom; Ilustracija, foto: JV

Nišlijka Marija Perić 19. januara, iz rizične trudnoće rodila je zdravu bebu, koja je po rođenju dobila ocenu 9. Već sutradan, prema svedočenju majke, beba je zbog znakova žutice podvrgnuta fototerapiji, da bi joj ubrzo bilo javljeno da se beba zagrcnula usled dohranjivanja, ali su je lekari uverili "da će sve biti u redu". Ipak, nastupile su za majku nerazjašnjene komplikacije, pa bebu prebacuju na Dečiju kliniku. Tu beba umire od teške infekcije pluća. Ko je i gde zakazao pitanje je koje od tada muči majku koja je izgubila svoju bebu.

Iako je trudnoća bila rizična, a beba rođena malo pre vremena, bila je potpuno zdrava. Majci su bebu doneli posle 18 sati.

Bilo je sve super, beba je malo sisala, malo dohrana dok smo ušli u ritam. Kasnije postaje žućkasta i više spava, pa je odvode na fototerapiju. Ne brinem jer znam da nije jedina koja ima žuticu. Ipak posle 12 sati javljaju mi da se zgrcnula tokom dohranjivanja, da je pomodrela i da su morali da joj čiste respiratorne puteve, da je aspiriraju i da joj daju malo kiseonika - svedoči majka za Južne vesti.

Uveravali su je, kaže, da se takve stvari dešavaju i da će sve biti u najboljem redu. Umesto toga, kako objašnjava, beba je dobila temperaturu i saturacija je počela da pada, pa je odlučeno da se beba prebaci na Dečiju kliniku gde će joj biti ukazana sva neophodna pomoć.

Beba nije bila toliko loše kada su je prebacili, međutim kroz 15 minuta stigli su veoma loši rezultati i doktori sa Dečije klinike nisu mogli da veruju. Kako su mi rekli, u plućima je nađen strani sadržaj odnosno mleko i rečeno mi je da će to moći da reše antibioticima i zaista sam osećala da lekari sa Dečije klinike daju sve napore - kaže majka.

Poslednji rezultati ukazivali su na tešku infekciju pluća zbog koje je, nažalost, nakon 24 sata provedenih na Dečijoj klinici, beba preminula. Majka ističe da nije dobila obašnjenje kada je nastupila infekcija, kako je rekla - ni lekari nisu znali.

O tome da li je došlo do propusta i čijeg, kao i da li je pokrenuta unutrašnja kontrola upitan je i Univerzitetski klinički centar, odakle kažu da će sve navode ispitati.

Uprava niškog Univerzitetskog kliničkog centra, odmah po dobijanju saznanja o navedenom događaju, zajedno sa nadležnim službama, formirala Komisiju za unutrašnji stručni nadzor, koja će detaljno ispitati hronološki sled događaja i utvrditi sve činjenice, nakon čega će, naravno, o svemu tome porodica biti obaveštena - navode iz UKC-a.

Roditelji skrhani situacijom koja ih je zadesila, kažu da slučaj nisu nigde prijavili. Međusobno preispituju situaciju, traže odgovore kako je došlo do toga da zdrava beba nakon tri dana od rođenja premine od teške infekcije i čekaju nalaze obdukcije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danijela

    16:22 // 31. 1. 2024.

    Nije ni čudo što se beba zagrcnula. Posle carskog reza nisam odmah, istog dana, imala mleka. Stavljala sam bebu da sisa ali je bio nervozan. Davali su mu dohranu. Taj način davanja dohrane iz šprica, kada ona celu dohranu istisne odmah, a bebi to mleko ide i na usta i na nos, nikad neću zaboraviti!!! Još kaže da je pojeo 50 ml mleka - tek rođena beba! Nisam im više dala da mu daju dohranu.

  • Sistem nas laže!

    12:51 // 31. 1. 2024.

    Strasno! Ko sve radi na toj neonatologoji strahota,empatije nula, imala sam vrlo loša iskustva i sa prvim, a posebno sa drugim detetom koje je imalo sepsu,ocena devet a oni danima čekali neke rezultate, prestali bubrezi da rade i samo kažu,, nemojte majko da panicite,, naravno da su znali šta je bolnička infekcija, da nismo digli buku verovatno bi izgubili malecku, tako da je prebačena na deciju

  • Pogođena

    12:47 // 31. 1. 2024.

    Duša me boli danima, zbog ovog, neko mora da odgovara, ovo ne može da se pusti samo tako, podrška roditeljima, da isteraju ovo na robiju, ali pošto verovatno to neće da se desi, onda motka da se unakaze i obeleže zauvek.
    Tako mora, jer samo tako će da se zaštite druga deca za koju još ima spasa! Krivci moraju da plate!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: