Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 29. 3. 2016.

| Društvo

Majstori starih zanata žele “esnaf-mahalu” u Nišu

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-grncarija
Hoće li Niš dobiti mahalu za zanatlije?; foto: foto: sr.wikipedia.org/ Oriel

Kovači, kujundžije, kazandžije, abadžije, bojadžije, sarači, drvodeljci, grnčari i druge zanatlije traže od gradskih vlasti “esnaf-mahalu”, gde bi obnovili zanatsku delatnost, a kao najzgodnije mesto za to predlažu unutrašnjost niške Tvrđave

Inicijativu za ovu mahalu pokrenulo je Udruženje samostalnih privrednika i zanatlija Niša, a Goran Popadić iz ovog udruženja kaže da su izradili projekat kojim je definisano kako bi trebalo da izgleda deo grada namenjen starim zanatima.

Mahala bi trebalo da izgleda “retro”, a opet da bude sagrađena moderno i energetski efikasno. Zanatski objekti bi trebalo da izgledaju kao dućani, arhaično sa stilistikom Balkana između 17. i 19. veka. Poželjno bi bilo da tu bude između 30 i 60 dućana sa fasadom od drveta i kamena, ćeramidom, kaldrmom, ali da bude i zelenila - kaže Popadić.

0718-Nis-Strahinica-i-Zanatska-ulica-P Niš je nekada imao Zanatsku ulicu; foto: kolekcionar Goran ĆirićZanatlije bi, prema njihovoj zamisli, te prostore zakupljivali, a prednost bi imale i mini livnice, graveri, pečatoresci, oštrači, tkači, krojači, pletači, zlatari, ikonopisci, voskari, sapundžije, slikari, grafičari, vajari, stolari, duborezbari, antikvari, ugostitelji i ostali majstori.

Dućani bi se, objašnjava on, dodeljivali na javnom konkursu, a kvart bi se finansirao iz fonda koji bi osnovalo udruženje zanatlija i “eventualno od lokalne samouprave ukoliko bi bila zainteresovana”.

Iako su se sa ovom idejom obratili gradskim vlastima od kojih mesecima, kaže, ne stiže nikakav odgovor, Popadić napominje da je veoma bitno da Niš dobije tu četvrt nalik na one kakve imaju skoro svi veći evropski i balkanski gradovi.

Mahala bi mogla da se napravi u zadnjem delu Tvrđave, gde su izgoreli ateljei, da se prostire do zidina, od parkinga preko pijace do glavne autobuske, a ukoliko bi to bio problem zbog istorijskog nalazišta, pogodna bi bila i Beogradska ulica - objašnjava Popadić.


"Zanati su šansa nakon propasti velikih industrija"

Anketa
Premda se čini da stari zanati polako zamiru, Popadić navodi da je Niš i dalje centar zanatstva uprkos tome što je odavno ostao bez zanatskih ulica kakvih je imao nekoliko. 

Po propasti velikih industrija mnoge zanatlije ostale su bez posla i otvorile male privatne radnje. Čest je i slučaj da su se i akademski obrazovane osobe odlučile da otvore zanatske radionice jer su uočili u njima poslovnu šansu - kaže Popadić.

Osim toga što bi mahala bila šansa malim biznisima, i grad Niš bi se, dodaje, još više afirmisao kao turistička atrakcija.

I nove generacije bi, prema njegovom mišljenju, ovde dobile šansu da se uče starim zanatima, “što bi ih u eri društvenih mreža i kompjutera približilo istoriji i običajima, sačuvalo od loših pojava i oplemenilo kao ljude”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    16:59 // 30. 3. 2016.

    Махала?? Ја сам прилично сигуран да живимо у Србији а не у Турској или некој другој арапској земљи. Њима оставите "махале", "мале" и сличне изразе. Смислите оригиналнији назив и маните се архаичних турцизама.

  • miljan

    11:11 // 30. 3. 2016.

    Mozda bi Niska Banja bila odlicna lokacija za tako dobru ideju.

  • shaft

    17:29 // 29. 3. 2016.

    Popadicu,podrzavam te,ali dosta,bre,vise izraza-"mahala","mala"!Turci su odavno otisli,ovo nije Istanbul,Ankara,Kusadasi...Zar nije lepse-ulica starih zanata?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: