Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 17. 6. 2013.

| Društvo

Mala matura jednostavnija od probne

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Djaci-OS-Vozd-Karadjordje.JPG

Test srpskog jezika, koji su danas u 10 sati, kao deo završnog ispita, polagali mali maturanti, bio je jednostavniji od probnog, kažu bivši osnovci OŠ "Vožd Karađorđe" u Nišu.

Đacima je test bio znatno lakši od probnog koji su polagali 11. maja. Neki su ga završili već za 30 minuta, a većini njih je za odgovaranje na 20 pitanja bilo potrebno oko sat vremena.

- Uglavnom su zadaci bili nepoznati, ali generalno, test nije bio težak kao probni prijemni - kaže Sara Milutinović koja će pokušati da upiše Medicinsku školu.

Njeni drugovi rekli su da su se za završni ispit pripremali tako što su se vodili probnim testom, pa su zato mnogo vremena proveli učeći književnost i pamteći književna dela, likove i pisce, a na njihovo iznenađenje, na ovom testu preovladala su pitanja o gramatici.

- Na probnom testu su se tražili picsi i dela, mi smo sve to učili, a danas je bilo samo jedno takvo pitanje. Ipak, nije bilo ni suviše lako. Na primer, bilo je i trik pitanja. Na jednom je, na osnovu odlomka iz teksta, trebalo pogoditi gde se održava radnja, a u njemu su bila pomenuta tri različita mesta - rekao je đak Nikola Stevanović.

Prema dosadašnjim izveštajima koji stižu Školskoj upravi Nišavskog okruga, za vreme završnog ispita nije bilo većih nepravilnosti.

- Jedino se desilo da je dete u jednoj osnovnoj školi počelo da piše na prednjem listu što nije dozvoljeno. Verovatno se zbunilo. Nastavnik je to primetio, prijavio i đaku je dat nov test. Sve ostalo je proteklo onako kako je predviđeno - rekao je Živomir Jovanović, načelnik Školske uprave Nišavskog okruga.

Za polaganje završnog ispita iz maternjeg jezika u Nišu se prijavilo 3.266 malih maturanata iz 34 osnovne škole.

Sledeći završni ispit u avgustu

U Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu polaganje završnog ispita po redovnom programu prijavilo je 5.135 đaka, a test maternjeg jezika polagalo je 47 učenika manje.

U Nišavskom okrugu, u kom je za ispit bilo prijavljeno 3.380 učenika, na ispit nije izašlo njih 14, u Pirotskom okrugu za polaganje se prijavilo 780 đaka, a izašlo je 9 manje, dok su na test u Topličkom okrugu, koji je trebalo da polaže 975 đaka, izašla 24 učenika manje.

Oni koji danas nisu polagali ispit iz maternjeg jezika, nemaju pravo ni da sutra polažu test matematike.

Razlozi zbog kojih đaci nisu došli na polaganje su različiti, kaže Jovanović. Neki su bili sprečeni iz zdravstvenih razloga, a neki to nisu ni želeli.

- Zatražićemo od škola spisak onih koji nisu izašli da vidimo šta ih je sprečilo. Sve ćemo ih pozvati da polažu u avgustu - kaže Jovanović.

Odgovori na pitanja sa današnjeg testa i uputstvo za ocenjivanje objavljeni su na sajtu Ministarstva prosvete.

Đaci će sutra u 10 sati polagati završni test iz matematike. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • neko sa strane

    02:20 // 18. 6. 2013.

    sta radi narkoman u sobi ?
    ceka voz

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: