Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:32, 28. 6. 2023.

| Društvo

Mali David iz Niša ima 4 godine i osvojio je Trem [video]

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti

Do najvišeg vrha Suve planine, na 1.800 metara nadmorske visine, uspešno su stigli brojni planinari i avanturisti, a za vikend i 4-godišnji David iz Niša, koji je uz podršku svog tate osvojio Trem. Ovo je njegov prvi uspon, ali njegov otac kaže da već pita kada je sledeći i poručuje svim roditeljima da je najlepši boravak sa decom u prirodi pa se nada da će ova priča mnogima biti motivacija za slične poduhvate. Trem je tokom ove akcije konačno dobio i svoje obeležje - nekoliko planinara odnelo je slova teška po 17 kg do vrha.

Uspon na Trem David 9; foto: privatna arhiva Malim, ali hrabrim koracima David stigao do vrha; foto: privatna arhiva Planinar iz Niša Saša Miladinović kaže da je u nedelju imao sreće da tokom svog uspona na Trem korake deli sa 4-godišnjim Davidom, koji je uspeo sam da dođe do kraja staze i osvojio jedan od mnogima omiljenih planinarskih vrhova.

Svoje oduševljenje je zato podelio i sa Južnim vestima, jer smatra da je reč o neverovatnom podvigu jednog tako malog dečaka.

Uz podršku i vođstvo svog oca, ova neverovatna priča o hrabrosti i odlučnosti ostavila je sve bez daha. Planina "Trem" se nalazi u spektakularnom planinskom lancu, a njena visina čini je jednim od izazova za iskusne planinare. Međutim, David i njegov otac odlučili su da prihvate taj izazov i pokažu da nema granica za hrabrost. Uprkos tome što ima tek 4 godine, David je pokazao izvanrednu fizičku spremnost i hrabrost, dok je korak po korak napredovao prema vrhu. Njegova neverovatna volja i upornost impresionirali su sve koji su bili svedoci ovog neobičnog podviga - istakao je Miladinović.

Uspon na Trem David 3; foto: privatna arhiva Ponosni što su zajedno osvojili Trem; foto: privatna arhiva Iako je koračao sam, David je tokom čitavog uspona imao podršku svog oca Nebojše Kostića, koji mu je čuvao leđa i motivisao ga. Ističe da je ovaj čin oduševio sve koji su u nedelju bili na usponu, a ponosan je, kaže, što su zajedno osvojili jedan od najlepših planinarskih vrhova i pokazali da i deca mogu da stignu do kraja bez većih problema.

Udobna obuća i odeća, voda, malo dobre volje i velika želja, to je sve što im je bilo potrebno da zajedno stignu do cilja.

David je bio hit jer se još niko ne seća da je na usponu video tako malo dete. On je sam prepešačio do gore, za njega je to bilo jako uzbudljivo. Bilo nas je troje očeva sa decom i svako je podržavao svoje dete, tako da je to bilo jedno divno porodično druženje - priča Nebojša.

Uspon na Trem David 5; foto: privatna arhiva David je sigurno jedan od najmlađih penjača; foto: privatna arhiva Pre ovog uspona David je išao sa ocem do "kotrljajućeg kamena" u Niškoj Banji i tada mu se dopalo da šeta šumskim stazama, pa Nebojša kaže da su imali dogovor da pokušaju da se popnu i do Trema, ali bez pritiska.

Plan je bio da krenemo, pa dokle stignemo, da ga ne forsiramo, bez žurbe. Kada je u nedelju David video tim i kako to sve izgleda bez reči se popeo. Svi su stvarno bili oduševljeni kako jedan 4-godišnjak može da bude tako ozbiljan, da shvati koliko je važno da se uživa u prirodi i tom vazduhu i baš je uzbuđen bio tokom uspona i na kraju je rekao da nije verovao da će da stigne. Oni su mali, ne znaju ni šta ni koliko treba da pređu i mi smo mu pokazivali šta se sve vidi sa vrha, ali njemu to još nije ništa jasno, on je bio presrećan što je bio tu sa tatom i što je uspeo - ističe Nebojša.

Uspon na Trem David 1; foto: privatna arhiva Tata mu je tokom uspona čuvao leđa; foto: privatna arhiva Akcija je trajala oko 4 sata, a Nebojša ističe da su i svi bili oduševljeni, jer ne može se često videti 4-godišnjak na jednoj zahtevnoj planinarskoj stazi.

Većinu je to ostavilo bez teksta, naglašava otac, a mnogi su poželeli i da dovedu svoju decu.

Pa neka ovo bude i poziv svim roditeljima da se druže sa decom u prirodi i dokle god da stignu zajedno su stigli. David je sada video, pošto je staza do Trema kamenita, da nekad roditelji moraju da idu sa strane, težom stazom, da bi njihova deca išla lakšom, utabanom stazom - kaže Nebojša.


Trem konačno "obeležen" Uspon na Trem David 2; foto: privatna arhiva Nebojša se nada da će njihova priča motivisati i druge roditelje; foto: foto: privatna arhiva

Ova neformalna planinarska akcija bila je i porodična, a osim što je u njoj učestvovao jedan od najmlađih penjača, Trem je tog dana konačno dobio i svoje obeležje.

David Ilić i Mihajlo Savić su, kaže Nebojša, došli na ideju da naprave slova i postave ih na vrh.

Otac jednog od njih, tog dana najstariji planinar Ivan Ilić, kaže da su ih izlili od betona i da je svako slovo teško oko 17 kg.

Trem uspon slova; foto: Saša Miladinović Trem konačno dobio svoje obeležje; foto: Saša Miladinović Izlili smo slova, porodično, moj rođeni brat, njegov sin, moj sin i buduća snaja. Bio je tu i Neca sa nama koji je izveo najmlađeg Davida i bilo je to jedno lepo druženje. Trem do sada nije imao nikakvo obeležje, a mi već nekoliko puta idemo gore i sinu je palo na pamet da to naprave i mislim da je lepo, kad se niko nije setio. To je betonsko izliveno slovo, jedno ima 17 kg, pa je bila to i provera da li možemo. David je bio najmlađi, a ja sam bio najstariji tog dana i pokazali smo da možemo, da mogu sve generacije - ističe Ilić.

Nebojša takođe ističe da je to što su osim penjanja nosili i slova od skoro 20 kg bila motivacija za njihov sledeći poduhvat, da u nekoj nosiljci do najvišeg vrha Suve planine iznesu i Davidovu 2-godišnju sestru. Uspon na Trem David 4; foto: privatna arhiva 4-godišnjak do 1.800 m nadmorske visine; foto: privatna arhiva

Ja sam dobio slovo T kao meni najdraže jer sam tata i to je neko slovo koje bih ja nosio svuda i nadam se da to dostojno nosim. Mi smo i išli u nekoj njihovoj organizaciji, jer oni su momci iskusni i u penjanju i u svemu, pazili su na nas da sve bude kako treba i inspirisali i bodrili su nas i pokazali da je sve moguće, jer i oni su išli sa svojim roditeljima, David je išao sa svojim tatom, tako da do Trema se može i ako si stariji i ako si dete. Baš je bila jedna prava porodična šetnja i primer kako roditelji treba sa decom da provode dane - zaključuje Nebojša.

Do naredne planinarske akcije njihova poruka je da do Trema uz dobru volju može svako, kao i da se nadaju da će njihova priča motivisati i druge da više vremena provode u prirodi i pokušaju nešto slično.

Uspon na Trem David 7; foto: privatna arhiva David pita kada je sledeća akcija? foto: privatna arhiva

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • TuRb●BOT

    23:50 // 30. 6. 2023.

    Bravo za Davida i za njegovog oca, koji ga od malih nogu uci pravim vrednostima.Bravo momci ! Ziveli...

  • Miroslav

    10:04 // 29. 6. 2023.

    Bravo Davide. Čestitam.

  • Mikica

    14:46 // 28. 6. 2023.

    Fenomenalno!!
    Veliko bravo za sve učesnike, posebno malom Davidu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: