Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 29. 10. 2014.

| Društvo

Mali broj mladih se odlučuje da pokrene sopstveni posao

Autor:M. Vučić, A. StankovIzvor:Južne vesti
preduzetnici
Mladi izbegavaju sopstveni biznis, ilustracija, foto: flicker.com

Neophodno je uvesti poreske olakšice kako bi se mladi stimulisali da pokreću svoj biznis, zaključak je panel diskusije koja je na temu “Mladi i preduzetništvo” održana u Nišu.

Na panel diskusiji je rečeno i da, osim reformi poreskog sistema, neophodno je neprestano edukovati mlade o mogućnostima pokretanja sopstvenih preduzetničkih poduhvata i pružati im podršku.

Mladi koji žele da se upuste u preduzetništvo, najviše se žale na to što nemaju poreske olakšice i u startu su destimulisani, jer imaju iste startne pozicije kao i velika preduzeća. To su okolnosti koje za početnike u biznisu nisu povoljne - rečeno je na diskusiji.

Jedan od učesnika panela, Miloš Došen iz organizacije “Serbian Venture Network” navodi da je velika perspektiva danas u informacionim tehnologijama i inovativnim uslugama, gde se beleži najveći rast. Preporuka je, kaže on, da se mladi fokusiraju na tehnologije koje koriste svakodnevno i “u kojima postoji veliki potencijal za buduću zaradu”.

Panel u Nišu je bio deo projekta u okviru programa "Pokreni se za budućnost", uz podršku kompanije Filip Moris.

Nema mladih, ali nema ni žena

U svetu preduzetništva, žene su u naročito nepovoljnoj situaciji i jer ih procentualno ima mnogo manje nego muškaraca, smatra Maja Đorđević - Mladenović iz Centra za žensko preduzetništvo Regionalne komore Niš.

Žena je malo u privrednom miljeu, i najveći je problem to što su za njih “rezervisana” stereotipna “ženska” zanimanja, koja su gotovo po pravilu niskoprofitabilna - sektor usluga, nege i lepote, knjigovodstvo, a drastično ih je manje u IT sektoru, inženjerstvu i kreativnim zanimanjima - kaže Đorđević-Mladenović.

Ona ističe da se žene suočavaju i sa problemima poput nepostojanja vlasništva nad nekretninama, nedostatka informacija, ali i formalnog i neformalnog obrazovanja. Kako kaže, ono što Centar za žensko preduzetništvo može da pomogne preduzetnicama, jeste da sprovodi serije edukacija, da uputi u proces dobijanja kredita i drugih sredstava, kao i pisanja biznis planova.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada

    00:35 // 20. 11. 2014.

    Dajte im ideje,poso,olaksice u pocetku.Izgleda da neko uzima dobru paru sto im na ta predavanja prodaju maglu.Moja supraga pokusala i nista,ali tada dva clana G17 dobila su sretstva za pocetak od NSZ.

  • Miroslav Jović

    12:13 // 3. 11. 2014.

    Ima uspešnih, mladih preduzetnika, ali ih nema u javnosti. Zašto ovoliko prostora negativnom odredjenju, a nema istog prostora za uspešne. Dajte u javnost uspešne mlade preduzetnika, dajte njima reč!.

  • Neko ko je probao da pokrene posao

    08:14 // 31. 10. 2014.

    Bio sam mlad kada sam probao sam da privredjujem,a sada sam nesto stariji i u dugovima.Iskreno:pokretanje posla je bila najveca greska i zalim sto nisam dangubio po kaficima tih dana kao svi oko mene.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: