Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:19, 27. 2. 2019.

| Društvo

Mališani iz niškog vrtića roze majicama šalju poruku protiv vršnjačkog nasilja

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
majice
Jedinstvena akcija niškog vrtića; foto: Pčelica

Kroz igre pravljenja roze srca, naočara, kravata i kolaža, obučeni u roze garderobu, mališani niškog vrtića “Bambi” pokazali su jedinstvo i poslali poruku protiv vršnjačkog nasilja.

Nacionalni dan prevencije vršnjačkog nasilja koji se obeležava danas, u vrtiću “Bambi” nije protekao uobičajeno. Naime, kako kažu iz Predškolske ustanove "Pčelica", dečaci i devojčice, ali i njihovi roditelji jutros su u ovaj vrtić kraj Doma zdravlja došli obučeni u roze.

Mališani su, dodaju, dan proveli uz igrarije, ali i muziku.

Cilj je pre svega bio usmeren da u igrama sa decom prikažemo ljubav, pažnju, drugarstvo, empatiju, zahvalnost, ljubaznost, rad u grupi, saradnju i učešće roditelja od kojih u mnogome zavisi uspeh ovako velikih akcija. Kroz igru koja je deci ranog uzrasta najzanimljivija, izrađivali smo lutke emocija, kolaž tehnikom ukrašavali srca kao poklon drugu, deca su izrađivala krune, kravate, naočare, narukvice, ram za fotografisanje i majice - navode u vrtiću.

Realizovana je i muzičko ritmička igra "Ljubav je" i performans sa kišobranima, deca su glumila i sa velikim uspehom prikazala konfliktne situacije u grupi, ali su predlagala i rešenja.


Roze majice kao simbol prkosa prema nasilju

srca Klinci i klinceze izradili roze srce; foto: PčelicaU mnogim zemljama sveta Nacionalni dan prevencije vršnjačkog nasilja, u svetu poznatog kao Dan ružičastih majica, simbolično se obeležava svake poslednje srede meseca februara i prihvaćen je 2007. godine nakon događaja u provinciji Nova Škotska, gde je učenik jedne škole došao obučen u roze majicu. Grupa vršnjaka počinila je brutalno nasilje nad njim neznajući da je dečak tim činom podržao svoju teško obolelu majku od karcinoma.

Uz znak podrške činom drugarstva i saosećanja, već narednog dana obučeni u roze majice pojavio se čitav razred. Time je roze majica postala zaštitni znak kao i podrška svakom detetu koje doživi nasilje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dipsi

    09:31 // 28. 2. 2019.

    Dečaci nose plavo, a devojčice roze.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: