Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:20, 18. 9. 2017.

| Društvo

Malo para za srpske naučnike, pomoć dobijaju iz fondova EU

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti

Srbija ne odvaja dovoljno para iz budžeta za nauku, kaže profesorka niškog Prirodno-matematičkog fakulteta Aleksandra Pavlović, ali istraživači imaju mogućnost da konkurišu za novac iz fondova EU. Na ovaj način se, pre svega, podržavaju inovacije.

Oko 10 puta manje para, dodaje profesorka Pavlović, Srbija iz budžeta odvaja za razvoj nauke od razvijenijih evropskih zemalja poput Norveške, Nemačke i drugih. Projekno finansiranje ove oblasti, koja je, ističe, ključna za razvoj društva u celini, ne omogućava istraživačima u Srbiji da nesmetano rade svoj posao.

Ipak, ohrabruje činjenica da su inovatorima na raspolaganju EU fondovi, a Srbija trenutno usklađuje i zakonodavstvo iz oblasti nauke sa Unijom.

Otvoreni su fondovi EU i može svako da ih koristi. Stvar je samo u tome da se ima dobra ideja i da bude originalna. Ne dešava se da finansiraju 2 iste ideje, inovativnost koliko je ona primenjiva u praksi i koji su ishodi tog projekta, to je jako bitno EU. Kao i povezanost nauke i privrede - kaže profesorka Pavlović.

Dodaje da u eksperimantalnim naukama, kakva je i hemija kojom se ona bavi, najviše nedostaju sredstva za rad.

Nama je potrebno kada uđemo u laboratoriju da imamo opremu sa kojom možemo da radimo. Nisu nam dovoljni samo kompjuteri i knjige, moramo da imamo kapitalnu opremu koja puno košta - dodaje.

Inače, profesorka Pavlović je i jedna od organizatora “Noći istraživača” u Nišu, a ova manifestacija bi trebalo da se održi 29. septembra od 17 do 22 sata i takođe se finansira iz programa EU.

Istraživači iz raznih oblasti će, kako najavljuje, upoznati radoznale sa naučnim dostignućima na nekoliko lokacija - u Tvrđavi, Univerzitetskoj biblioteci, arheološkoj sali Narodnog muzeja i na nalazištu Medijana. U isto vreme manifestacija će se održati i na platou ispred Galerije u centru Pirota.

Opširnije o “Noći muzeja” ali i stanju nauke u Srbiji, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    14:51 // 18. 9. 2017.

    И за српску науку и научнике важи иста прича као и за српску културу - власт ту улаже најмање новаца (ако уопште нешто и улаже); неће ваљда развијати оне сфере које је директно угрожавају - образовање и просвета грађанства. Са просвећеним гласачем власт снс-ОВАЦА не би трајала ни месец дана још, да не говоримо да никада не би ни дошли на власт!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: