Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:49, 23. 7. 2013.

| Društvo

Malom Veljku hitno potrebna krv grupe A+

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
transfuzija.jpg
Ilustracija; foto: hemofilija.org.rs

Petogodišnjem Veljku Petkoviću iz Niša, kome je u julu 2012. godine dijagnostifikovana leukemija, hitno je potrebna veća količina krvi grupe A+.

Dečak se nalazi u Kliničkom centru Niš, a zbog loše krvne slike i pogoršanog zdravstvenog stanja neophodno je da prima trombocite. Zato njegovi bliski prijatelji apeluju da se što više davalaca javi Zavodu za transfuziju krvi koji se nalazi na Bulevaru dr Zorana Đinđića broj 48.

Iz krvi se izdvajaju samo krvne pločice, dok se njen preostali deo vraća davaocu u organizam.

- Da bi neko u ovom slučaju bio davalac mora, pored opštih uslova, da je zdrav i ne uzima lekove, da zadovolji i dodatne, na primer, da on sam ima dobru krvnu sliku i dovoljan broj trombocita - objašnjava dr Predrag Đorđević iz Zavoda za transfuziju.

Dobrovoljci treba da u jutarnjim satima odu u Zavod kada će im biti uzeta krv samo da bi se proverilo da li mogu da budu davaoci. Posle detaljnijih analiza nego što je to slučaj kod klasične transfuzije, oni koji zadovoljavaju uslove biće pozvani iz Zavoda da ponovo dođu u određeno vreme i daju krv.

Trombociti se izdvajaju i iz krvi redovnih davalaca, ali je sada, zbog većeg broja pacijenata, za njima potreba povećana.

- Nadam se da će Veljko ozdraviti. Na žalost, on nije izuzetak, trenutno imamo 6 do 7 pacijenata koji primaju trombocite, tako da su nam osim A+ potrebne i O ili B krvna grupa - kaže dr Đorđević.

Prijateljica porodice Petković Dijana Rakić na Fejsbuku je pokrenula grupu "Za Veljkov osmeh" da bi se što više ljudi uključilo u pomoć.

Kako ona kaže, jednogodišnje lečenje bolesti (Leukemia lymphoblastica acuta T-IV, zrela T ALL HR C 91) zahtevalo je veliku borbu tokom koje se dečakovo stanje ranije poboljšalo. Međutim, njegova trenutna situacija pokazuje da će možda biti neophodna i transplantacija koštane srži u Italiji. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Djokic

    16:45 // 25. 7. 2013.

    Kasno sam,nazalost,procitao ovu vest,tako da sam dao krv juce u Sokobanji.Apelujem na ljude dobre volje,narocito na one koji do sada iz straha nisu davali krv da pobede svoj strah i pomognu decaku.

  • Miomir Stanojevic

    00:46 // 25. 7. 2013.

    Ja sam A+, i danas sam dao krv za veljka.
    Doktor mi je objasnio da se za njega posebno izdvajaju komponente , tako da je za jedinicu krvi potrebno potrositi sest . Ko razume shvatice.

  • Milena Pavlovic

    23:19 // 24. 7. 2013.

    Jedna lepa akcija Tvojih pet minuta je pretvorena u jednu ruznu akciju Jos samo tvojih pet minuta.Steta...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: