Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:04, 9. 11. 2018.

| Društvo

Malverzacije službenika iz Gadžinog Hana sa parama za socijalnu pomoć

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
pare
Najsiromašnijima nisu na vreme isplaćivane pare, iako su stizale iz Opštine u Centar za socijalni rad; Ilustracija; foto: B.A.

Knjigovođa Centra za socijalni rad u Gadžinom Hanu isplaćivao je pare korisnicima po sopstvenom nahođenju, a kako se navodi u izveštaju državnog revizora, moguće je da deo novca nije ni stigao do korisnika. Jednokratna socijalna pomoć i pare za prevoz đaka su duže od godinu dana zbog toga neredovne, svedoči opozicioni odbornik JS Damir Stojanović, koji kaže da su mu se i građani žalili.

Da je šef knjigovodstva, koji u Centru za socijalni rad radi više poslova vezanih za isplatu para, podigao 8 miliona dinara sa računa prošle godine, piše u izveštaju DRI. Međutim, ovoj instituciji nije dostavio dokaze da je isplatio sve pare najugroženijim stanovnicima Zaplanja i đacima koji putuju.

Šef knjigovodstva je u 2017. sa računa Centra za socijalni rad podigao gotovinu u iznosu od 8.066.000 dinara za: naknadu troškova prevoza, za subvencionisani prevoz i za jednokratnu novčanu pomoć, a da nas nije uverio da je u potpunosti isplatio korisnicima navedeni iznos, jer je dana 10.01.2017. i 06.04.2017. godine podigao gotovinu u iznosu od 1.270.000 dinara, a u postupku revizije dostavio dokaz da je isplatio korisnicima iznos od 194.000 dinara, a nije dostavio dokaz da je isplatio korisnicima iznos od 1.076.000 dinara, tako da nije izvršio isplatu u skladu sa zakonom - navodi DRI.

Osim što nije uverio revizore da je isplatio sve pare, u izveštaju se zaključuje da su najsiromašniji stanovnici Gadžinog Hana i celog Zaplanja upravo zbog knjigovođe neosnovano čekali novčanu pomoć.

Isplata gotovine korisnicima socijalne pomoći se vršila više dana, u nekim slučajevima i više nedelja, nakon podizanja sredstava sa računa Centra za socijalni rad, a za to vreme gotovina se nalazila kod šefa knjigovodstva (koji je u isto vreme knjigovođa, obračunski radnik, blagajnik, administrativni radnik), a koji je čuvao kod sebe umesto u sefu - piše u izveštaju DRI.

Odbornik opozicije kome su se građani obraćali tražeći informacije o kašnjenju socijalne pomoći i prevoza, kaže i da su pojedini govorili da im deca čak i izostaju iz škole zbog kašnjenja isplate za autobusku karticu.


DRI zaplenio dokumenta Centra, knjigovođa držao pare i u svojoj torbici

Centar za socijalni rad Gadžin Han Službenik centra nije dostavio dokaze da je isplatio svima pare; Foto: D. S. U junu su revizori čak i bili u kancelariji šefa računovodstva gde su na licu mesta zaključili da nedostaje 185.000 dinara, a deo para Centra za socijalni rad su našli i u torbici šefa računovodstva. Tada su, navodi se u izveštaju, zaplenili i dokumentaciju koja se nalazila na podu, u kutijama, kesama, po stolu i u fijokama. Osim toga, knjigovođa je neevidentiranje isplata i nevođenje knjiga pravdao time što nema knjigovodstveni program.

Popisana su novčana sredstva u iznosu od 321.840 dinara koja su se u trenutku popisa nalazila u fioci radnog stola, a značajan iznos popisane gotovine u ličnoj torbici zaposlenog. Dokumentacija koja je data na uvid se nalazila na podu, u kutijama, u fiokama, na stolu i u kesama. Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da obaveza za neisplaćena sredstva iznosi 506.900 dinara, popisana gotovina iznosi 321.840 dinara, tako da je utvrđen manjak u blagajni u najmanjem iznosu od 185.060 dinara - navodi se u izveštaju DRI.


U Opštini Gadžin Han znali za problem

Da Zaplanje bruji o ovom problemu, čulo se na sednici Skupštine Gadžinog Hana još u junu prošle godine, kada je opozicija ukazivala na to da zloupotrebama para za najsiromašnije niko "ne staje na put". Tada je i predsenik Opštine Saša Đorđević kazao da je i sam od građana čuo da isplata socijale kasni.

Za taj problem sam i ja čuo. Obavio sam razgovor pre 4-5 meseci sa direktorkom Centra i ukazao sam joj na taj problem, ne znam da li se i dalje dešava. Dešavalo se da se žale da nema para, a da sam se uverio da su pare prebačene Centru dvadeset i više dana. Problem prebacivanja iz budžeta ka Centru ne postoji - rekao je predsenik Opštine.

Direktorka Centra Bojana Stefanović, upitana za navode iz izveštaja DRI, nije želela da komentariše ovakvu situaciju u ustanovi socijalne zaštite na čijem je čelu.

U ovom trenutku nemam komentar - bila je kratka Stefanovićeva.

Podsetimo, državni revizor je otkrio mnoge nepravilnosti u Gadžinom Hanu, pa i to da su pare za demografski razvoj dobijali i opštinari kao i članovi njihovih porodica. Čak su i oni koji su bili zaduženi da kontrolišu trošenje para u Opštini, bili u sukobu interesa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • che025

    21:37 // 13. 11. 2018.

    Nadam se da ce revizori okrenuti naopako celu dokumentaciju opstine i opstinskih funkcionera, naci ce mnoooogo vece nepravilnosti i malverzacije u radu cele opstine koja kao najnerazvijenija trosi enormno velike svote narodnih para za licno bogacenje stranackih funkcionera....Ovo je samo kap u moru - a gde je turisticka organizacija, javne nabavke, javna preduzeca, fond za razvoj,..ima dosta toga

  • Dušničanin

    12:39 // 11. 11. 2018.

    Pa, predsedniče Opštine, kažete "ukazali ste na taj problem". I ? Je li vaša uloga savetodavna ? Toliko naivnog u vašem komentaru, da se pitam, zaslužujete li uopše mesto na kojem ste.
    Vi, g-đa direktorica i taj jadničko - napolje iz Opštine. Razume se da i javni tužilac kaže neku reč. Kako li bi ste se ponašali u nekom jačem kraju, kad se ovako odnosite u siromašnom Zaplanju.

  • bob rock

    20:10 // 9. 11. 2018.

    zato je i pobegao iz dss-a u sns

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: