Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:26, 12. 4. 2017.

| Društvo

Mame i bebe u Nišu, umesto paketa ubuduće dobijaju vaučer

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
majka i beba
Vaučeri umesto paketa za mame i bebe; foto: flickr.com/Oleg Sidorenko

Grad Niš će bebama koje dođu na svet u niškom porodilištu poklanjati vaučer za kupovinu najpotrebnijih stvari, umesto paketa koji se poklanjao godinama unazad. Kako kažu u resornom sekretarijatu, praksa je pokazala da roditelji žele sami da izaberu šta je njima u tom trenutku najpotrebnije.

Paket koji se još uvek dodeljuje mama i bebama u vrednosti je trećine prosečne plate za mesec u kojem se dete rodi. Trenutno je, kako kaže sekretarka Sekretarijata za dečiju i socijlanu zaštitu Mirjana Popović, njegova vrednost oko 11.000 dinara.

Paketi će se dodeljivati još nekoliko meseci, a onda se, kako je pojasnila, prelazi na vaučere.

Nakon tendera je zaključen ugovor sa “Redi grupom” i ta odluka o dodeli paketa je i dalje na snazi i važi do septembra, a mi ćemo tri meseca pre toga da raspišemmo novi tender i izabraćemo ponuđača koji će da ispuni naša očekivanja - rekla je Popovićeva.

paket Ovako je izgledao paket koji su dobijali roditelji u Nišu pre nekoliko godina; foto: JV arhivaPojašnjava da to znači da će biti izabran onaj koji ponudi vaučere koji bi se dodeljivali porodicama koje dobiju novorođenče, pod uslovom da su iz Niša.

Dosadašnja praksa je pokazala da roditelji žele za sebe i svoje novorođenče da izaberu šta je njima u tom trenutku najpotrebnije i zato smo mi i pokrenuli ovu inicajtivu i izmenu ove odluke - rekla je Popovićeva.

Jelena C. iz Niša koja je nedavno postala majka pozdravlja ovu odluku, jer kako kaže, često se desi da u paketima budu stvari koje roditeljima nisu potrebne, a dodaje i da su se pojedine mame žalile na kvalitet odeće.

Dešavalo se da se veličina ne uklapa ili boja nije odgovarajuća i samim tim te stvari postaju neupotrebljive. Zavisi gde će vaučeri moći da se iskoriste, ali možda će roditeljima značiti više da taj novac potroše na kupovinu jedne stvari za bebu koja im je potrebna, pre nego da dobiju pun džak odeće koja im ničemu ne služi - kaže Jelena C.

Popovićeva nije precizirala gde će vaučeri moći da se iskoriste, ali će njihova vrednost najverovatnije biti u skladu sa aktuelnom vrednošću paketa, što je 30% prosečne niške plate.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • marija stojanov

    02:53 // 5. 8. 2017.

    u opstinu kad prijavljujes dete, daju ti ili trazis papiric sa kojim podizes paket u istu zgradu.

  • Милица Б.

    01:53 // 10. 6. 2017.

    За сво троје деце сам добила пакет од града. Не добија се у породилишту већ се подиже у Општини.

  • Milena Bankovic

    23:11 // 17. 5. 2017.

    O kom paketu je ovde rec??Porodila sam se pre 3 meseca u Nisu i nikakav paket nisam dobila,cak ni jednu pelenu!Strasno!Sumnjam da ce i vauceri biti uruceni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: