Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:50, 6. 11. 2023.

| Društvo

Mamograf koji je Vučić doneo u Leskovac čeka - subotu

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
-1208920408 (1) (1)
Dve nedelje i mamograf još nije u funkciji; foto: Instagram profil - buducnostsrbijeav

Mamograf koji je leskovačkoj Opštoj bolnici pre dve nedelje doneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, još nije u funkciji, a po rečima direktora bolnice Nebojše Dimitrijevića za novi uređaj morali su da obezbede još jednu prostoriju, što je iziskivalo još vremena. Ističe i da sada prikupljaju sve dozvole za korišćenje i da će već od subote mamograf moći da se koristi.

Vučićevo obećanje dato na novom leskovačkom stadionu da će lično doneti mamograf leskovačkoj bolnici, pompezno je ispraćeno dva meseca kasnije i to u prisustvu medicinskog osoblja, njegovih saradnika iz ministarstava, gradonačelnika u ostavci Gorana Cvetanovića, kao i brojnih novinarskih kamera. 443006247 (1) (1) Pregledi od subote; foto: Instagram profil - buducnostsrbijeav

Ipak, iako javnost još od 2021. godine čeka na mamograf, očekivanja da će biti dostupan pacijentkinjama dan nakon uručenja, nisu se obistinila. Direktor Dimitrijević objašnjava da je novi mamograf zahtevao je još jednu prostoriju koju nisu predvideli u projektu.

Morali smo da dopravimo prostoriju u kojoj se čitaju filmovi, to nije bilo u projektu mi imamo sistem koji prenosi slike, a ovaj mamograf je drugačijeg karaktera gde je planirana još jedna prostorija i sutra iz servisa dolaze da ga montiraju, a sa njima ljudi koji za ispitivanje - rekao je Dimitrijević.

Sve saglasnosti neophodne za upotrebu mamografa kaže da će prikupiti do petka i da će već u subotu primiti prve pacijentkinje i tako rasteretiti niški Klinički centar, gde su do sada žene išle na ovakvu vrstu pregleda.

Pored toga, Dimitrijević kaže da već sada pripremaju prostoriju za magnetnu rezonancu koja bi trebalo da stigne u bolnicu sredinom decembra.


O mamografu se oglasio i SNS

Pitanje mamografa koji još nije u funkciji pokrenula je i predsednica leskovačkog Gradskog odbora SSP-a Jelena Spirić. Ona je pored činjenice da uređaj još ne radi, pozvala predsednika da hitno reaguje i zatraži od nadležnih da mamograf stave u funkciju.

Ne dozvolite da i za druge žene, kojima život znači, mamograf proradi prekasno, zovite i tražite od onih kojima je to posao da ga pod hitno stave u funkciju. Zbog ovakvog odnosa prema životu i zdravlju ljudi, nakon deset godina vlasti Vaše stranke i Vaših kadrova, nas je u Leskovcu 20.000 manje, a broj onih koji su mogli da se izleče i žive znaju samo njihove porodice - navela je Spirić.

Iako je, činilo se, kao predsednik države uručio mamograf i to neposerdno pred početak zvanične predizborne kampanje, o mamografu se nije izjasnio Vučić lično, već stranka čiji je on neformalni lider.

Prilikom predaje mamografa Opštoj bolnici Leskovac naglašeno je da isti ne može odmah da počne sa radom već je potrebno sprovesti određene procedure kako bi mamograf bio bezbedan za pacijente i osoblje u bolnici - navode na sajtu SNS-a.

Iako posao političke partije nije da poseduje informacije o medicinskim aparatima i da o tome obaveštavaju javnost, oni su potvrdili da ovakav aparat zahteva određenu prostoriju, posebno opremljenu i prilagođenu, kao i stručna lica iz Instituta Vinča koja su morala proveriti nivo zračenja aparata.

Nijednog trenutka nije bilo naglašeno da će mamograf početi sa radom istog trenutka - navode iz stranke.

Iz SNS-a su zaključili da su navedene procedure u toku, kao i da je osoblje bolnice u stalnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja, kao i da se u narednim danima očekuje da mamograf bude bezbedno pušten u rad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sandra

    12:36 // 10. 11. 2023.

    Mamograf u Leskovcu radi, nemojte da brinete

  • Balneo

    16:45 // 9. 11. 2023.

    Bitno da je aparat u ustanovi a procedure se moraju ispostovati.

  • Predrag Ivanović

    10:02 // 8. 11. 2023.

    Pomenuti aparati , mamograf i magnetna rezonanca su vredan poklon države Srbije našem zdravstvu, posebno imajući u vidu da dolaze mimo sredstava opredeljenih za nabavku nove opreme u okviru pomenute rekonstrukcije. Znači da ostaje mnogo više para za isto tako važnu nabavku uredjaja za operacione sale i odeljenja naše bolnice. Samo malo manje laži i manipulacije,sve što se radi je za dobrobit zajed

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: